Öt kihagyhatatlan magyar program az őszi Margón

.konyvesblog. | 2017. október 10. |

21462779_1813250305370223_6615409742684068417_n.jpg

Bő egy hét, és indul az ősz legizgalmasabb négy napja, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, ahol idén is túladagolhatod a kortársakat, és kedvezményes áron szerezheted be a legfrissebb megjelenéseket. A kínálat nagyon színes, lesz beszélgetés a macskáktól az LSD-n át a nagy visszatérésig. Mi most öt erősen irodalmi programot ajánlunk, mindegyiket a Teslában (1075, Budapest, Kazinczy u. 21) rendezik, és mindegyik ingyenes, ahogy a Margó többi programja is.

A bilincs a szabadság legyen

A bilincs a szabadság legyen. Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948 - 1997

Jelenkor, 2016, 894 oldal, 5999 HUF

 

Mészöly Miklós és felesége, Polcz Alaine 52 évig tartó levelezését gyűjtötte kötetbe a Jelenkor. A 744 levélből Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa készített egyfelvonásos előadást a Kortalan Kortárs sorozatban, amit a Margón láthattok majd. Mindent elsöprő érzelmek, és két érzékeny ember csapnak össze a papíron, a társulat pedig megeleveníti az erőt, ami úgy engedi szabadon a másikat, hogy közben a bilincset is rajta hagyja.

„Egész lényeddel hasonlítani és emlékezni" - Polcz Alaine és Mészöly Miklós szerelme

Polcz Alaine és Mészöly Miklós (kép forrása)A presszóban ücsörgő jóképű férfinak azonnal megakadt a szeme az ajtón belépő lányon. Nem is csoda, hiszen a nő szépsége még úgy is feltűnő volt, hogy nem divatos holmikat, hanem csak egy kopott, több számmal nagyobb...

Az előadást október 22-én 19 órától láthatjátok a Tesla Teátrumban.

Facebook-esemény

Addig se iszik

Bödőcs Tibor: Addig sem iszik

Helikon, 2017, 208 oldal, 2999 HUF

 

A búcsúszentlászlói standupos fogott egy rakás klasszikus és kortárs szerzőt, és a bőrükbe, illetve a billentyűzetükbe/írógépükbe bújt. Bödőcs Tibor irodalmi paródiakötetét mutatja majd be a Margón, ahol kiderül, melyik író a legtehetségesebb zúzmórágó, ki a férfi Proust és kinek a szövegei után kell alaposan kiszellőztetni.

Bödőcs Tibor felszabadította a bölcsészpornót

Sokféle könyvet olvastunk már standuposoktól, de egy sem mutatott túl azon, hogy az alapvetően performatív szórakoztató műfajt igyekezzenek prózára leképezni. A nyelv és a szöveg működése teljesen más egy könyvbe zárva, hiszen eltűnik mögüle a történetmesélő és mindenféle gesztus, showelem, csak a...

A szerzővel Szálinger Balázs beszélget október 19-én 22 órától a Tesla Teátrumban.

Facebook-esemény

Létbüfé

Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Magvető, 2017, 248 oldal, 3499 HUF

 

Parti Nagy Lajos tizennégy év után jelentkezik új verseskötettel. A létbüfé kapuját Dumpf Endre létiparos tárja szélesre, akire a Grafitneszből (Magvető, 2003) emlékezhetünk. Őszológiai gyakorlatok - kórházkerttől bús allékig. 

A szerzővel Morcsányi Géza beszélget október 21-én a Tesla Teátrumban.

Facebook-esemény

Mesék a felnőtté válásról

Boldizsár Ildikó: Mesék a felnőtté válásról

Jelenkor Kiadó, 2017, 408 oldal, 3499 HUF

 

Boldizsár Ildikó ezúttal 16-32 éves olvasóinak ad útmutatást, méghozzá az egyik legnehezebb feladathoz, a felnövéshez. Boldizsár több mint harminc éve foglalkozik a mesékkel, jó ideje terapeutaként is tevékenykedik, és azt szeretné, ha a felnőttek sem zárkóznának el a mesékbe zárt történetek elől. 

Boldizsár Ildikó: A mese minden szereplője te vagy

Fotó: Valuska Gábor Ha meséről van szó, hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy a mese csak gyerekeknek szólhat, ellenben az általad szerkesztett és írt könyvekből a mesének egy teljesen más vetülete rajzolódik ki. Grimm óta tudjuk, hogy a mese eredetileg felnőtt műfaj, de szerinted mikor kopott ki a mi életünkből a mese?

A szerzővel Sárközy Bence beszélget október 21-én 18 órától a Tesla Teátrumban. 

Facebook-esemény

77 magyar pacal

Cserna-Szabó András tudja, hogy egy pacalos könyvbemutató csak akkor állja meg a helyét, ha a közönség meg is kóstolhatja a 77 magyar pacal valamelyikét. Szombat délután bográcsot állít, és bebizonyítja, hogy nem csak írni tud a pacalról. 

Az igazi pacalembert meghalni is képes a jó pacalért

Már az ókori görögök is... vagy ha ők nem, de a rómaiak biztosan! Üssük fel Apiciust vagy a Satyricont, és lám: ott a pacal. És a sötét középkor? Aki olvasta Rabelais-t, csak somolyog. Hát a modernek? Pacal minden mennyiségben, benne úszunk pillangózva. A posztmodernekről már nem is szólunk, csak...

A szerzővel Pándi Balázs főz és beszélget október 21-én 14 órától a Tesla udvarán.

Facebook-esemény

+1

Krasznahorkai a margón

Az idei Margó legerősebb címét kétségtelenül Krasznahorkai László szállítja, aki ezúttal Aegon-díjasként lesz jelen a fesztiválon, és talán az év végén magyarul is megjelenő könyvéről, a Manhattan-tervről is elárul majd kulisszatitkokat. Utazás urbánus terek és különböző identitások között a Krasznahorkai-univerzumban.

A szerzővel Valuska László beszélget október 19-én 19 órától a Tesla Teátrumban.

Facebook-esemény

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.