Nagy orwell

Orwell A-Z-ig

Könyves Magazin | 2009. május 28. |

A Könyvkolónia a remek Guardian-cikk nyomán összegyűjtötte az Orwell abc-t, hogy mindenkinek könnyebb legyen a tájékozódás. (Guardian itt és itt.)

Á, mint Állatfarm

Ha Orwellre gondolunk elsőre beugrik két leghíresebb regénye, az Állatfarm (Animal Farm, 1945) és az 1984. Az Állatfarm kiadása körül 1944-ben gondok merültek fel, mert Victor Gollancz, aki a szerző első öt könyvét tette közzé, ezúttal megtagadta a kiadást, arra hivatkozva, hogy az írás a Szovjetuniót kritizálja.

B, mint Burma

A húszas éveiben Burmában, Indiában a Birodalmi Rendőrségnél dolgozott. Tragédia Burmában (Burmese Days, 1934) című regényét az itt szerzett tapasztalatokból írta. Ezen kívül két kevésbé ismert esszéje kötődik a Burmában eltöltött időhöz, a Hanging (1931) és a Shooting (1936).

E, mint Eton

1917-1921 között Etonba járt iskolába, ahol Aldous Huxley is tanította.

F, mint felvétel

Orwellről nem maradt fenn sem videofelvétel, sem hanganyag, ami azért érdekes, mert a BBC rádiójánál is dolgozott, mint műsorvezető. Az anyagai azonban eltűntek nyomtalanul.

H, mint házasság és Hódolat Katalóniának

1936-ban kötött házasságot Eileen O'Shaughnessyvel, és az év végén Barcelonába utaztak, hogy Orwell a spanyol polgárháborúról tudósítson. A POUM-ban harcolt, de 1937 közepére a spanyol kommunisták megkezdték leszámolásukat a POUM-mal, ezért Orwell és felesége kimenekültek az országból. Orwell baloldali nézeteit a spanyol polgárháború kitörése még jobban megerősítette. Ám miután a kommunisták több harcostársát megölték, illetve börtönbe vetették, olthatatlan ellenszenv és bizalmatlanság támadt benne a rendszer iránt és a sztálinista Szovjetunióval szemben. Élete végéig tartott attól, hogy Trockijhoz hasonlóan egy szovjet merénylet áldozatává válik. Hódolat Katalóniának (Homage to Catalonia, 1938) című regényéhez a spanyolországi élményeiből merített ihletet.

L, mint Légszomj

A Légszomj (Coming Up for Air, 1939) Orwell legnagyobb önéletrajzi ihletésű regénye.

O, mint Orwell

Álnevét 1932-ben vette fel, mert jó angol névnek találta, bár szerintem az Eric Blair is elég angolos volt.

T, mint tea

Híres volt a tea iránti rajongásáról. A Nice Cup of Tea címmel 1946-ban megjelentetett egy tanulmányt, melyben szenvedélyéről ír. Orwellnek a tea olyan volt, mint egy franciának a Camambert.

X, mint 10.

Az állatfarm tizedik fejezetében olvasható az a parancs, amit azóta is idéznek az emberek, már szinte az eredetét sem is ismerve, miszerint "Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek, mint mások. (All animals are equal but some animals are more equal than others)".