Nesbo Macbeth-jét is megkísérti a hatalom csábítása

.konyvesblog. | 2018. május 15. |

A Hogarth Shakespeare sorozat célja, hogy kortárs szerzők meséljék újra a drámaíró legismertebb műveit, Margaret Atwood például A vihart értelmezte újra, Jeanette Winterson pedig a Téli regét. A széria legfrissebb kötete a Macbeth, melyet Jo Nesbo írt újra, és szokásához híven egy borongós, noir-szerű környezetbe helyezte a cselekményt. A norvég író két hónapja egy videóban mesélt arról, hogy amikor felkérték, csak úgy vállalta el, ha Macbeth-ről írhat. Ráadásul tudta, hogy nem versenyezhet Shakespeare líraiságával, és azt is, hogy semmit sem fog használni az eredeti szövegből, csak a történet vázát veszi majd kölcsön.

Jo Nesbø: Macbeth

Fordította: Petrikovics Edit, Kossuth Kiadó, 2018, 432 oldal, 3990 HUF

 

A magyar fülszöveg így ír a regény cselekményéről:

„A fiatal és tehetséges nyomozó a város bűnbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. A hatalom megszerzése érdekében szörnyű gyilkosságok sora, és ezzel párhuzamosan egy szövevényes nyomozás veszi kezdetét. A krimi és a thriller műfaji határán egyensúlyozó műben a hatalmi harc a végsőkig éleződik és feszül, és fokozatosan borít el mindent a végzetes paranoia.”

Jo Nesbo a Könyves Magazinnak 2014-ben adott interjújában mesélt a Macbeth-ről:

Ön egyike azoknak az íróknak, akiket felkértek arra, hogy Shakespeare egyik drámáját újrameséljék. Ez a darab az Ön esetében a Macbeth lesz. Elárulhat már valamit a terveiről?

Valószínűleg a hetvenes években fog játszódni, egy városban, de persze nem királyok és királynők lesznek a szereplői. Egy rendőrtisztről fog szólni, és egy bordélyház madámjáról.

Ismeri a Macbeth-ről szóló legendákat?

Hogy nem lehet kiejteni a nevét? Igen, ismerem (nevet).

Babonás egyébként?

Vannak színészbarátaim, akik nem mondják ki, hogy Macbeth, helyette azt mondják: a skót darab. De én magam nem vagyok babonás.

Jo Nesbo könyveit Magyarországon az Animus adja ki, de a Hogarth Shakespeare sorozat, így ez a kötet is, a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg.

Olvassatok bele a regénybe:

macbeth_részlet.docx by konyvesblog on Scribd