Lányokkal forog újra A Legyek Ura

.konyvesblog. | 2017. augusztus 31. |

lord-of-the-flies-1963.jpgA Legyek Ura férfiregény, nyilatkozta néhány éve egy walesi professzor, mi pedig eléggé megnéznénk az arcát, miután elolvasta a Deadline hírét. Stephanie van Goozen szerint

a női hős hiányának (a könyveben) az az oka, hogy egy ilyen könyvet kizárólag fiúkról lehet írni. Szerinte csecsemőkorban ugyan nincs jelentős érzelmi különbség a lányok és a fiúk között, ez 2-3 éves korban megváltozik. A lányok ilyen korban kezdenek önuralmat tanulni, és kicsit jobban szabályozni az érzelmeiket - képesek értelmezni az érzelmi jeleket, és érzékenyek az arckifejezésekre. A fiúk ugyanakkor stresszhelyzetben sokkal könnyebben adnak erőszakos választ. Vagyis sokkal kevésbé valószínű, hogy egy lánycsoport tűzné botokra a leölt malacok fejét.

A Deadline arról írt, hogy Scott McGehee és David Siegel írja és rendezi William Golding kultkönyvének legújabb adaptációját, méghozzá kizárólag női szereplőkkel. Vagyis Ralph-ot, Röfit vagy épp Jacket is kislányok fogják alakítani, és kiderül majd, hogy a lányok is tudnak disznót vágni.  Golding regényéből egyébként eddig két film készült, az egyik 1963-ban Peter Brook rendezésében, a másik 1990-ben Harry Hookéban.  

Siegel szerint a történet - amelyben repülőjük lezuhanása után 10-12 éves fiúk kerülnek egy lakatlan szigetre, és próbálnak működtetni egy társadalmat - univerzális, és ma, amikor egyre többet hallani az iskolai zaklatásról, különösen aktuális. A Twitteren azonnal megjelentek a rosszindulatú megjegyzések, amelyek azt vetik a készítők szemére, hogy figyelmen kívül hagyják A Legyek Ura lényegét. Még azoknak sem tetszik az új adaptáció ötlete, akik azt állítják, támogatják Hollywood diverzitását, van, aki női rendezőt szeretne, van, aki arról ír, hogy ha lányok gépe zuhant volna le a szigeten, akkor a regény cselekményéből semmi sem történt volna meg, hiszen mindenki tudja, hogy A Legyek Ura  a „mérgező maszkulinitásról” szól, más pedig inkább nézne olyan változatot, amit kizárólag legyekkel forgatnak. Ti mit szóltok hozzá?