Könyvesblokk: Waldman, Meacham, Strange

.konyvesblog. | 2018. február 12. |

A budapesti, pávafejes nyakék rejtélyes történetével, két államférfi legendás barátságával és egy titkokkal teli, szövevényes ifjúsági regénnyel indítjuk a hetet.

Ayelet Waldman: A budapesti nyakék

Ayelet Waldman: A budapesti nyakék

Fordította: Varga Krisztina, Európa Könyvkiadó, 2018, 563 oldal, 4290 HUF

 

Egy szerelem, egy pusztító háború és egy országokon átívelő nyomozás története elevenedik meg Ayelet Waldman regényében. A budapesti nyakék a háború végnapjaiig vezet, amikor is az amerikai hadsereg hadnagyát, Jack Wisemant az Aranyvonat őrzésével bízzák meg. A hadnagy számára nem csak emiatt marad emlékezetes ez az időszak: ekkor ismerkedik meg és esik szerelembe egy magyar nővel, aki a vészkorszakban mindenét elvesztette. És ekkor lopja el a férfi a vonat szállítmányából a címben szereplő ékszert. Wisemant idős korában sem hagyja nyugodni az eset, ezért arra kéri az unokáját, próbálja kideríteni, ki lehet a medál jogos örököse.

Jon Meacham: Franklin és Winston

Jon Meacham: Franklin és Winston

Park Kiadó, 2018, 456 oldal, 4900 HUF

 

A legsötétebb óra című film miatt megint nagyon sok figyelem hárul Churchill politikai szerepvállalására (a film alapjául szolgáló könyvről ITT írtunk bővebben). A második világháború alatti szövetségesi politika alakulásában nagy szerepet játszott a brit miniszterelnök és az amerikai elnök személyes barátsága is, ami a maga nemében páratlan volt. Franklin Delano Roosevelt és Winston Churchill a háború idején 113 napot töltött együtt, és csaknem kétezer üzenetet váltott egymással. Nemegyszer titokban találkoztak, és beszélgettek háborúról, politikáról, a politikai döntések nehézségeiről és magánéleti gondjaikról. Jon Meacham kettejük barátságának szálait bogozza ki a Franklin és Winston című kötetében.

Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Fordította: Ruff Orsolya, Manó Könyvek, 2018, 320 oldal, 2690 HUF

 

Súlyos terhet cipel magával a család, amely beköltözik az erdő szélén álló Reményházba. A Henry nevű lány kénytelen egyedül felfedezni új otthonát: anyja beteg, apja külföldön vállal munkát, a nevelőnő pedig inkább a kistestvére körül szorgoskodik. A ház és környéke titkokkal teli – ki lakhatott a rég elfeledett padlásszobában, ki gyújt tüzet éjnek idején az erdőben és hová akarja vinni a doktor Henry édesanyját? A lány mindennapjait kedvenc olvasmányai alakjai és rejtélyes figurák népesítik be, és miközben megtanul küzdeni saját magáért és a szeretteiért, felfeslenek, majd lassan begyógyulnak a múlt sebei is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.