Könyvesblokk: Vámos, Mándy, Aranyossi

.konyvesblog. | 2018. október 08. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_1.jpg

Hétindító könyvesblokkunkban ezúttal a friss magyar megjelenések közül válogattunk. Van köztük olyan kötet, ami Mándy Iván születésének századik évfordulójára készült, van, ami arra buzdít, hogy NE kérjünk párkapcsolati tanácsot Vámos Miklóstól, és van, ami Nádas Péter Világló részletek című memoárjához nyújt kiegészítést.  

Vámos Miklós: Legközelebb majd sikerül 

Vámos Miklós: Legközelebb majd sikerül

Athenaeum Kiadó, 2018, 352 oldal, 3999 HUF

 

Beethoven állítólag csak annyit mondott, ha valamelyik zenész hamisan játszott, hogy „legközelebb majd sikerül”. Ez lett a címe Vámos Miklós új „szimfonikus regényének” is, amelynek kilenc fejezete Beethoven egy-egy szimfóniájának hangulatát, szerkezetét igyekszik visszaadni. A történet főhősét már ismerhetik az olvasók Vámos egyik korai kisregényéből, a Borgiszból. A nyomdász ipari tanuló, Najn Iván azóta felnőtt, nevet változtatott, és kilenc ujjú tanoncból ügyeskedő forgatókönyvíró lett. Csak egyetlen alkotását játszották a mozik, de sajnos az is megbukott. Ennek ellenére szeretne írni egy olyan filmet, ami valahogyan a zenéről szól. Összebarátkozik egy hangmérnökkel, aki még a zenéhez is ért valamelyest, és együtt próbálnak dűlőre jutni. Barátságuk kilenc évét meséli el a regény, amely mindemellett arról is szól, hogyan válik valakiből a véletlenek folytán amatőr párkapcsolati tanácsadó.

Mándy Iván: Ciklon 

Mándy Iván: Ciklon - Válogatott novellák

Magvető Könyvkiadó, 2018, 288 oldal, 3699 HUF

 

Száz éve született Mándy Iván, a 20. századi magyar próza egyik legjelentősebb alakja. Ebből az alkalomból adja ki idén ősszel a Magvető válogatott levelezését, valamint a legjobb novelláit összegyűjtő Ciklon című kötetet. (Utóbbihoz Darvasi Ferenc, a kötet szerkesztője írt értelmező életrajzot.) Mándyt főleg a Régi idők focija alapjául szolgáló írásairól, illetve ifjúsági regényeiről ismerik, pedig igazán jó és újszerű novellista is volt. Történeteiben megjelenik egy régi világ, melynek színterei a budapesti bárházak, mozik, presszók és focipályák, főhősei pedig a lecsúszott, társadalom peremén élő kisemberek.

Aranyossi Magda: Én régi, elsüllyedt világom - Nádas Péter széljegyzeteivel 

Aranyossi Magda: Én régi, elsüllyedt világom - Nádas Péter széljegyzeteivel

Jelenkor Kiadó, 2018, 500 oldal,4999 HUF

 

Nádas Péter Világló részletekében van egy különös szereplő, Aranyossi Magda. A kommunista hitű apai nagynéni és gyám anno maga is írt (egy erősen mozgalmi tárgyú) memoárt, amely Rendszertelen önéletrajz címen jelent meg. Ennek átdolgozott változatát adta most ki újra a Jelenkor családi fényképekkel és levelekkel, valamint Nádas Péter széljegyzeteivel kiegészítve. Magda, aki író és újságíró volt, jómódú zsidó családban nőtt fel. A baloldali eszmék fiatalkorában kezdték érdekelni, a Tanácsköztársaság bukása után viszont gyermekeivel és férjével együtt emigrációba kényszerült. A II. világháború utolsó éveiben tért vissza Magyarországra. Bekapcsolódott az ellenállásba, a háború után pedig a hazai nőmozgalom képviselőjeként továbbra is szocialista eszmerendszerben hitt. Emlékirata izgalmas kiegészítése Nádas regényének és kordokumentum is, amelyből megismerhetjük többek közt a nyugati kommunista emigráció életét is.