Könyvesblokk: Sheeran, Federer, Houdini

.konyvesblog. | 2019. augusztus 05. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_6.jpg

Ezen a héten három izgalmas életrajzot ajánlunk. A könyvek segítségével egy zenész, egy szabadulóművész és egy sportoló sikerének titkaiba lehet belelesni. 

Sean Smith: Ed Sheeran 

Sean Smith: Ed Sheeran

Fordította: Novák Gábor, 21. Század Kiadó, 2019, 351 oldal, 3990 HUF

 

Ed Sheeran már tizenhárom éves korában zenélt, egy iskolai rockbandában játszott és pontosan tudta, hogy énekes és dalszerző akar lenni. Igaz, akkor még nem lehetett tudni, mennyire tehetséges, hiszen hamiskásan énekelt és még egyetlen dalt sem írt. De aztán hamar kiderült, hogy érdemes ebbe energiát fektetnie, mert egy éven belül felvett egy teljes albumot, a siker pedig nem váratott magára sokáig. Életrajzából kiderül, hogyan is zajlott ez a hihetetlen út, amit bejárt, azaz hogyan lett egy szégyenlős, dadogó kisfiúból a világ egyik legsikeresebb szólóművésze. 

Larry Sloman, William Kalusch: Houdini titkos élete 

Larry Sloman, William Kalusch: Houdini titkos élete

Fordította: Tábori Zoltán, Helikon Kiadó, 2019, 616 oldal, 4999 HUF

 

A magyar származású Houdini igazi legenda volt, a világ egyik leghíresebb és legrejtélyesebb szabadulóművésze. Elképesztő sikerének titkát próbálta feltárni Kalush és Sloman új könyve, amely pályájának bemutatása mellett egy egészen döbbenetes elmélettel is előrukkolt. Az illuzionistáról, aki minden elképzelhető gúzsból, bilincsből és zárt térből ki tudott szabadulni, nem kevesebbet állítottak, minthogy az európai nagyhatalmak és az Egyesült Államok titkosszolgálatai számára is dolgozott. Lehet, hogy tényleg Houdini volt az első amerikai szuperhős?

Mark Hodgkinson: Federer 

Mark Hodgkinson: Federer

Fordította: Pál Attila, Kossuth Kiadó, 2019, 272 oldal, 5990 HUF

 

Federerről már korábban is jelentek meg életrajzok, Mark Hodgkinson könyve azonban egy egészen különleges aspektusból mesél a sportolóról. Ez ugyanis az első olyan kötet, amely a teniszező zsenialitását nemcsak történetekkel, hanem a játéka alapján készített infografikákkal, elemzésekkel is bemutatja. Hodgkinson maga is játszott már vele, Federer nagy csodálója, ezért is döntött úgy, hogy alaposan áttanulmányozza, mi lehet a teljesítményének titka.