Könyvesblokk: Mitchell, Sapkowski, Fan

.konyvesblog. | 2020. január 13. |

kblok_2.jpg

Új hét, új Könyvesblokk! Az összeállításunkba ezúttal egy iraki háborúhoz kötődő igaz történet, a Vaják című sorozat alapjául szolgáló könyv, valamint egy MI-témájú kötet került. Utóbbi azt vizsgálja, vajon jobbá teszi-e a társadalmat a mesterséges intelligencia, vagy épp ellenkezőleg. 

Thomas Mitchell, Marcia Mitchell: Egy kém az iraki háború ellen

Thomas Mitchell és Marcia Mitchell: Egy kém az iraki háború ellen

Fordította: Szieberth Ádám, Athenaeum Kiadó, 2020, 296 oldal, 3999 HUF

 

Katharine Gun, a brit titkosszolgálat munkatársa egy nap nehéz döntést hoz: szigorúan bizalmas információt juttat el a sajtónak egy amerikai-brit kémakcióról, amelynek célja, hogy megszerezzék az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását a 2003-as iraki invázióhoz. A könyv igaz történetet dolgoz fel, Katharine Gunt valóban perbe fogták, az első bírósági tárgyaláson viszont az ügyet ejtették, mivel a vád képviselői nem voltak hajlandók bizonyítékkal előállni - a védelem szerint azért, mert a kormánynak akkor el kellett volna ismernie, a háború kirobbantásának okai jogilag erősen megkérdőjelezhetőek. A Gun történetéből készült könyv megírását alapos kutatómunka előzte meg. A történetből Keira Knightley főszereplésével forgattak filmet, amit várhatóan a hazai mozikban is bemutatnak majd. Olvass bele a könyvbe ITT. 

Andrzej Sapkowski: Vaják I. - The Witcher - Az utolsó kívánság 

Andrzej Sapkowski: Vaják I. - The Witcher - Az utolsó kívánság

Fordította: Kellermann Viktória, Gabo Kiadó, 2019, 347 oldal, 3590 HUF

 

Geralt a vajákok közé tartozik: mágikus képességeinek köszönhetően, amelyeket hosszan tartó kiképzése és egy rejtélyes elixír csak még tovább csiszolt, zseniális és könyörtelen harcos hírében áll. Ugyanakkor nem hétköznapi gyilkos: célpontjai vérszomjas szörnyetegek és aljas fenevadak, amelyek mindenütt hatalmas pusztítást végeznek, és megtámadják az ártatlanokat. Hiába tűnik azonban valami gonosznak vagy jónak, nem biztos, hogy valóban az – és minden mesében van egy csipetnyi igazság. A könyv alapján készült fantasy-dráma televíziós sorozatot pár hete mutatták be a Netflixen és már most elképesztően népszerű. 

Shelly Fan: Lecserél-e minket a mesterséges intelligencia? 

Shelly Fan: Lecserél-e minket a mesterséges intelligencia?

Fordította: Nattán Balázs, Scolar Kiadó, 2020, 144 oldal, 3999 HUF

 

Az elmúlt hatvan évben elképesztő fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia - vagyis az a technológia, amely érzékelni, tanulni, következtetni és cselekedni tanítja a gépeket. Az MI a közösségi médiától a Netflixig számos területen beszivárgott már mindennapjainkba, a vezető nélküli autók és a humanoid robotok pedig épp kezdik alapjaiban átformálni a körülöttünk levő világgal való kapcsolatunkat, ami bár megkönnyíti a hétköznapjainkat, kicsit félelmetes is. Vajon honnan tudhatjuk, hogy egy MI uralta valóság küszöbén állunk-e? Hogy lehet ennek az egyre nagyobb területnek az etikai normáit kikényszeríteni a gyakorlatban? Feleslegessé fogja-e tenni az MI az embert? Shelly Fan könyve azt mérlegeli, hogy vajon az MI jobbá tudja-e tenni társadalmunkat és az emberiséget, vagy a benne rejlő óriási képességek disztópikus, MI-kontrollált jövőt idéznek elő bolygónkon.