Könyvesblokk: Milton, Rath, Lahme

.konyvesblog. | 2019. január 21. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_3.jpg

Erre a hétre három ördögi könyvet ajánlunk: Milton történetében a Sátán magát Jézust kísérti meg, Rath könyvében az ördög pszichológushoz fordul, Lahme családregénye pedig a Doktor Faustus szerzőjéről, Thomas Mannról és leszármazottairól árul el titkokat. 

John Milton: Visszanyert paradicsom 

John Milton: Visszanyert paradicsom

Fordította: Péti Miklós, Jelenkor Kiadó, 2018, 280 oldal, 3499 HUF

 

John Milton idős korában, 1671-ben jelentette meg az Elveszett paradicsom folytatását, amely a Visszanyert Paradicsom címet kapta. A két történet témája hasonló, csak míg az elsőben a Sátán és Isten küzdenek Ádámért és Éváért, addig a másodikban Krisztus Sátán általi megkísértésének bibliai jelenetét láthatjuk. A két rész végül együtt kiad egy ívet, amely a bűnbeeséstől indul és a megváltásig tart. A barokk irodalom nagy hatású alkotásának a 18. század óta nem készült magyar fordítása. Péti Miklós mai prózában fordította újra a művet, és jegyzetekkel is ellátta a kétnyelvű kiadást. A kötet szaklektora Nádasdy Ádám volt.

Hans Rath: Az ördög is csak ember 

Hans Rath: Az ördög is csak ember

Fordította: Torma Péter,Animus Kiadó, 2019, 256 oldal, 3290 HUF

 

Hans Rath kifejezetten szereti az allegorikus történeteket. De míg a Kell egy pszichológus, mondta Isten című könyvében maga a Teremtő volt az, aki egy terapeutától kért segítségét, addig ebben a könyvben egy kissé másfajta pácienssel kell dolgoznia Dr. Jakob Jakobinak. Ugyanis egy nap fölkeresi őt egy bizonyos Anton Auerbach, aki nem mást ajánl fel, minthogy meg szeretné venni a lelkét. Úgy gondolja ugyanis, hogy amióta Jakobi találkozott Istennel, értékes lett a lelke. A pszichológus az ajánlattól kissé ideges lesz, kezdi unni, hogy mindig őt találják meg a menny és pokol teremtményei. A kérést így elutasítja, de aztán azzal szembesül, hogy lassan pokollá kezd válni az élete. 

Tilman Lahme: A Mannok 

Tilman Lahme: A Mannok

Fordította: Győrffy Miklós, Európa Könyvkiadó, 2018, 453 oldal, 4999 HUF

 

A Mannok a Doktor Faustus révén kapcsolódik az ördög témához, a regény ugyanis Thomas Mann-nak és családjának életét meséli el a '20-as évektől egészen a 21. század kezdetéig. Thomas Mann 1905-ben vette feleségül a dúsgazdag müncheni családból származó Katia Pringsheimet, és 1919-ig hat gyermeke született tőle. Tilmann Lahme a legidősebbek, Erika és Klaus kamaszkorától követi nyomon a családtagok külön-külön is regénybeillő (és a német történelemmel szorosan összefonódó) sorsát. A könyvből az is kiderül, hogy a Mann-családban tulajdonképpen mindenki írt, ha mást nem, emlékezéseket, de mindenki az apa nyomasztó árnyékában. Publikált szövegeik mellett Lahme ismeretlen levelek, naplók és feljegyzések százait is áttanulmányozta a regény megírásakor, és sokat is idéz belőlük. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.