Könyvesblokk: Lem, Albom, Williams

.konyvesblog. | 2019. július 08. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_6.jpg

Új hét, új Könyvesblokk! Ezúttal is három friss könyvet ajánlunk a figyelmetekbe: Stanislaw Lem híres sci-fijében Pirx kapitány bolygóközi kalandjairól olvashattok, Mitch Albom bestsellere a mennyországról mesél, Drew Williams könyve pedig megmutatja, hova vezetne, ha a modern technológia egyszer csak csődöt mondana. 

Stanislav Lem: Pirx pilóta kalandjai 

Stanislav Lem: Pirx pilóta kalandjai

Fordította: Murányi Beatrix, Helikon Kiadó, 2019, 477 oldal, 3999 HUF

 

Stanislaw Lem sci-fi történeteiben az emberiség már meghódította a világűrt, legalábbis a technológia ott tart, hogy a Marsra nem okoz túl nagy problémát az eljutás, a Holdon pedig telepek is vannak. Pirx pilótának az élete az űrutazás, nap mint nap képes megbirkózni az űrhajók problémáival, a kozmosz beláthatatlan távolságaival, vagy éppen a tökéletesen emberi külsejű robotűrhajósokkal. Az izgalmas bolygóközi kalandok főszereplőjére, Pirxre sokan emlékezhetnek az 1973-ban bemutatott, első magyar tudományos-fantasztikus filmsorozatból, a könyv azonban elég más élményt nyújt, mint az egykori kis költségvetésű sorozat. 

Mitch Albom: Öten a mennyországban 

Mitch Albom: Öten a mennyországban

Fordította: Dezsényi Katalin, Animus Kiadó, 2019, 224 oldal, 2980 HUF

 

Eddie már a nyolcvanas éveit tapossa és jóformán az egész életét egy vidámparkban töltötte, ahol karbantartóként dolgozott. Egy nap katasztrófa történik a munkahelyén, és egy hirtelen villanás után a mennyországban találja magát. Ott öt emberrel találkozik, és a találkozások révén lassan egyre több minden derül ki róla: megismerjük a gyerekkorát, az apjával való nehéz kapcsolatát, első szerelmét és háborús múltját is. Eddie életének története a végpontból, a halál felől nézve végül összeáll egy egésszé, de így is kérdések sorát hagyja maga után. A könyvből 2004-ben film is készült Ellen Burstyn és Jon Voight főszereplésével.

Drew Williams: Gazdátlan csillagok

Drew Williams: Gazdátlan csillagok

Fordította: Kiskádár Tamás, Agave Könyvek, 2019, 448 oldal, 4280 HUF

 

Mi történne, ha a modern technológia valamilyen okból, például egy energiahullám hatására egyszer csak megsemmisülne? Erre a kérdésre ad választ Drew Williams könyve, amely száz évvel azután játszódik, hogy ez bekövetkezett. A rendet egy szuperkatonákból álló csoport próbálja visszaállítani. Az egyik legeredményesebb tagjuk egy Kamali nevű zsoldos, aki bolygóról bolygóra utazva keresi a természetfeletti képességekkel rendelkező fiatalokat. A titkos csoport abban bízik, hogy ezek az emberek képesek lesznek megfejteni az energiahullám titkát, visszafordítani a károkat, és elérni, hogy a jelenség soha többé ne ismétlődhessen meg. Időközben azonban kitör egy intergalaktikus háború is.