Könyvesblokk: Lem, Albom, Williams

.konyvesblog. | 2019. július 08. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_6.jpg

Új hét, új Könyvesblokk! Ezúttal is három friss könyvet ajánlunk a figyelmetekbe: Stanislaw Lem híres sci-fijében Pirx kapitány bolygóközi kalandjairól olvashattok, Mitch Albom bestsellere a mennyországról mesél, Drew Williams könyve pedig megmutatja, hova vezetne, ha a modern technológia egyszer csak csődöt mondana. 

Stanislav Lem: Pirx pilóta kalandjai 

Stanislav Lem: Pirx pilóta kalandjai

Fordította: Murányi Beatrix, Helikon Kiadó, 2019, 477 oldal, 3999 HUF

 

Stanislaw Lem sci-fi történeteiben az emberiség már meghódította a világűrt, legalábbis a technológia ott tart, hogy a Marsra nem okoz túl nagy problémát az eljutás, a Holdon pedig telepek is vannak. Pirx pilótának az élete az űrutazás, nap mint nap képes megbirkózni az űrhajók problémáival, a kozmosz beláthatatlan távolságaival, vagy éppen a tökéletesen emberi külsejű robotűrhajósokkal. Az izgalmas bolygóközi kalandok főszereplőjére, Pirxre sokan emlékezhetnek az 1973-ban bemutatott, első magyar tudományos-fantasztikus filmsorozatból, a könyv azonban elég más élményt nyújt, mint az egykori kis költségvetésű sorozat. 

Mitch Albom: Öten a mennyországban 

Mitch Albom: Öten a mennyországban

Fordította: Dezsényi Katalin, Animus Kiadó, 2019, 224 oldal, 2980 HUF

 

Eddie már a nyolcvanas éveit tapossa és jóformán az egész életét egy vidámparkban töltötte, ahol karbantartóként dolgozott. Egy nap katasztrófa történik a munkahelyén, és egy hirtelen villanás után a mennyországban találja magát. Ott öt emberrel találkozik, és a találkozások révén lassan egyre több minden derül ki róla: megismerjük a gyerekkorát, az apjával való nehéz kapcsolatát, első szerelmét és háborús múltját is. Eddie életének története a végpontból, a halál felől nézve végül összeáll egy egésszé, de így is kérdések sorát hagyja maga után. A könyvből 2004-ben film is készült Ellen Burstyn és Jon Voight főszereplésével.

Drew Williams: Gazdátlan csillagok

Drew Williams: Gazdátlan csillagok

Fordította: Kiskádár Tamás, Agave Könyvek, 2019, 448 oldal, 4280 HUF

 

Mi történne, ha a modern technológia valamilyen okból, például egy energiahullám hatására egyszer csak megsemmisülne? Erre a kérdésre ad választ Drew Williams könyve, amely száz évvel azután játszódik, hogy ez bekövetkezett. A rendet egy szuperkatonákból álló csoport próbálja visszaállítani. Az egyik legeredményesebb tagjuk egy Kamali nevű zsoldos, aki bolygóról bolygóra utazva keresi a természetfeletti képességekkel rendelkező fiatalokat. A titkos csoport abban bízik, hogy ezek az emberek képesek lesznek megfejteni az energiahullám titkát, visszafordítani a károkat, és elérni, hogy a jelenség soha többé ne ismétlődhessen meg. Időközben azonban kitör egy intergalaktikus háború is. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!