Könyvesblokk: Kemény, Bódi, Swift

.konyvesblog. | 2017. május 08. |

Szokásunkhoz híven megint a könyvesblokk indítja a hétfőt és hetet, amely persze most is tele van friss könyvekkel. Ezúttal egy Kemény-esszékötetet, egy Ceauşescu Romániájában induló regényt és egy erős női sztorit hoztunk el nektek.

Kemény István: Lúdbőr

Kemény István: Lúdbőr

Magvető Könyvkiadó, 2017, 228 oldal, 3299 HUF

 

A 2000-es évek elejétől jelentek meg azok az írások, melyeket legújabb esszékötetébe válogatott Kemény István. A Lúdbőrben ugyanúgy helyet kapott az irodalom, mint a politika, vagy a történelem és a fantasy. De a könyv szól még - ahogy Kemény fogalmaz - "Magyarországról és Európáról. Zrínyi Miklósról és Rejtő Jenőről. És egyéb összetartozó dolgokról."

Bódi Attila: Lázadni veletek akartam

Bódi Attila: Lázadni veletek akartam

Jaffa Kiadó, 2017, 256 oldal, 3490 HUF

 

1989 őszén Ceauşescu Romániájában három kamasz fiú rendszerellenes akciókba kezd: kezdeti sikereik miatt valóságos hősöknek érzik magukat, ám ezt a rövid időszakot hamar követi a tragédiák sorához vezető lebukás. Húsz évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik következményeivel, egymással, a múlttal és legfőképpen önmagukkal. És ami még ennél is fájóbb: azzal, hogy akaratukon és tudtukon kívül mások életét is felforgatták, tönkretették.

Graham Swift: Anyák napi kimenő

Graham Swift: Anyák napi kimenő

Fordította: Merényi Ágnes, Jelenkor Kiadó, 2017, 126 oldal, 2999 HUF

 

A húszas évek közepén Jane Fairchild cselédlányként dolgozik egy angol birtokon, és közben titkos szerelmi viszonyt folytat a szomszéd földbirtokos fiával. Egy szokatlanul meleg márciusi nap eseményei, amikor a rejtőzködő pár utoljára szeretkezik, örökre megváltoztatják a fiatal nő életét. Ahogy a történet bejárja szinte a teljes huszadik századot, egyre többet tudunk meg a lányról - arról, ahogyan szeret, gondolkodik, érez, lát, emlékezik, felfedezi önmagát.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.