Könyvesblokk: Horváth, Schumer, Szentesi

.konyvesblog. | 2017. október 16. |

Október 19-én kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, rengeteg programmal, és persze rengeteg íróval is. Éppen ezért úgy döntöttük, hogy a szokásos hétfői könyvesblokkunkba most három olyan új kötetet választunk, amelyekről biztosan hallotok majd a Margón.

Horváth Viktor: Tankom

Horváth Viktor: Tankom

Magvető Könyvkiadó, 2017, 276 oldal, 3499 HUF

 

A főhadnagy boldog lehet, mondják, hiszen munkája segíti a népek barátságát - a szocialista népekét természetesen. 1968-at írunk, zajlanak az események a kommunista blokkban, egy jó tolmácsra mindig szükség van, hát még ha Brezsnyev és Kádár elvtárs váltana egymással néhány szót telefonon. A hatalom közvetlen közeléből, mégis a kisember szűrőjén keresztül mutatja be a Csehszlovákia 1968-as lerohanását a Tankom, közben szó esik intrikákról, felcsendül egy bálád, és előkerül egy kovboj is.

Horváth Viktor a Margón. A szerzővel és Fehér Renátóval Garajszki Margit beszélget. Mikor? Október 19-én 20.30-kor.

Amy Schumer: A deréktetovált lány

Amy Schumer: A deréktetovált lány

Fordította: Molnár Berta Eleonóra, Agave Könyvek, 2017, 304 oldal, 3480 HUF

 

Femoirnak nevezte el egy kritikus azt a fura műfajt, amikor női komikusok írják meg az életüket rövid, vallomásszerű esszékben. Problémás testkép, szorongással teli szexualitás, hülye párkapcsolatok, még hülyébb családok, amelyek mind elősegítették, hogy Amy Schumer ilyen vicces, önreflexív és sikeres legyen. "Így jöttem" története Hollywoodba illik, hiszen egy szuperjómódú családba született, magánrepülővel jártak a Bahamákra, majd elvesztettek mindent (értsd: mindent!), hogy utána lányuk a nulláról újrakezdve megint a csúcsra érjen, immár önerőből. A sikeres standupos karrierből szinte egyenesen következett a filmes pálya is, ami azért nagyszerű, mert mindvégig megtartotta saját topikjait: a nőket ért igazságtalanságokról és bénázásokról ugyanúgy beszél, mint a testképet ért támadásokról és mindenféle genderügyekről.

A Margón. A könyvről Szabó Zoltán beszélget Kormos Anettel és Ráskó Eszterrel. Mikor? Október 19-én 19.30-kor.

Szentesi Éva: Kardos Margit disszidál

Szentesi Éva: Kardos Margit disszidál

Athenaeum, 2017, 190 oldal, 2999 HUF

 

Erős és karizmatikus nő Szentesi Éva, és ahogy minden különleges embernek, például Batmannek vagy Supermannek, így neki is megvan a traumatikus eredettörténete: 28 éves volt, amikor méhnyakrákot állapítottak meg nála. A Hamvaimból című első könyvében saját betegség- és gyógyulástörténetét írta meg. A nagyon személyes kötet után a fikció felé mozdult el, nem is akárhogy! Novellák megcsalt, hülyített nőkről és férfiakról, akik egymással szúrnak ki, mert soha nem valami közös jó felé igyekeznek, csak a hazugságokat próbálják elfedni. A Kardos Margit disszidál is erősen meríthet a saját élményekből, miközben a nővé válás különböző aspektusait vizsgálja: hol fiatal lányokról ír, akik kiszöknek a kollégiumból pasizni, hol egy takarítónőről, aki kijátszik egy férfit, hol pedig jómódra és életre vágyó csajokról, akik még hisznek valamiben.

Szentesi Éva a Margón. A szerzővel Szily Nóra beszélget, közreműködik Trokán Nóra. Mikor? Október 22-én 16.30-kor.