Könyvesblokk: Ferrante, Aciman, Misima

.konyvesblog. | 2018. december 03. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_2.jpg

A hétindító Könyvesblokkban ezúttal három olyan friss regényt ajánlunk, amelyek a vágyakkal való viaskodásról szólnak. Aciman könyvében egyetlen bemutatkozás változtatja meg az életet, Ferrante főhősei az újrakezdés mellett teszik le a voksukat, Misima regénye pedig a mássággal való szembenézésre sarkall. 

André Aciman: Nyolc fehér éjszaka 

André Aciman: Nyolc fehér éjszaka

Fordította: Rácz Judit, Athenaeum Kiadó, 2018, 432 oldal, 3999 HUF

 

André Aciman szeret eljátszani a gondolattal, hogy egyetlen találkozás, egyetlen bemutatkozás hogyan képes megváltoztatni az ember életét. A Nyolc fehér éjszaka – csakúgy, mint korábbi sikerkönyve, a Szólíts a neveden – a vággyal folytatott küzdelemről szól. Elbeszélője egy fiatal férfi, aki egy karácsonyi partin megismerkedik egy lenyűgöző nővel, Clarával. A nő kacérsága és bátorsága teljesen elkápráztatja, már az első benyomások után biztos abban, hogy nem pusztán kedveli őt, hanem egyfajta megmagyarázhatatlan imádatot is érez iránta. Az elkövetkező hét napon minden este találkoznak ugyanabban a moziban. Ám a találkozások sokkal inkább a várakozás feszültségéről szólnak, mint a szerelem beteljesüléséről. Közben pedig végigkísérjük a férfit a vággyal való viaskodás okozta belső bizonytalanság minden fázisán.

Elena Ferrante: Aki megszökik, és aki marad – Nápolyi regények 3. 

Elena Ferrante: Aki megszökik, és aki marad – Nápolyi regények 3.

Fordította: Matolcsi Balázs, Park Kiadó, 2018, 419 oldal, 3990 HUF

 

Látszólag világok választják el a Briliáns barátnőmből megismert két fiatal nőt: Lila szinte még gyerek volt, amikor feleség lett és anya, és még mindig nagyon fiatal, amikor sorsán csavarintva új életet kezd. Az írói sikereket maga mögött tudó Elenára egy teljesen más közeg vár, ez azonban egyáltalán nem garantálja, hogy élete kevésbé lesz majd feszült, vagy akár kihívásoktól és csábításoktól mentes. Lilának és Elenának immáron felnőtt nőként kell megvetniük a lábukat egy olyan világban, amelynek szabályrendszerét nem feltétlenül rájuk írták, ám eszükbe sem jut meghátrálni. A tetralógia első részéből az HBO és az olasz állami tévé nyolcrészes sorozatot forgatott, a hosszú távú terv pedig az, hogy a további köteteket is filmre viszik majd.

Misima Jukio: Egy maszk vallomásai 

Misima Jukio: Egy maszk vallomásai

Fordította: Gy.Horváth László, Jelenkor Kiadó, 2018, 228 oldal, 2999 HUF

 

„Egyszerűen nem tudtam. Fogalmam sem volt róla, van-e különbség szerelem és szexuális vágy között.” Misima Jukio önéletrajzi ihletésű regénye egy fiatal fiú identitásválságáról szól, aki a harmincas-negyvenes évek Japánjában próbálja megtalálni a válaszokat a szerelemmel, szexualitással, mássággal való kérdéseire. Kortársaival ellentétben ugyanis ő nem csupán saját neméhez vonzódik, de a vér, az erőszak, a halál is elválaszthatatlanul összefonódik számára az erotikával. A világháború felé sodródó tradicionális társadalomban nem vállalhatja fel valódi énjét, és egy idő után már maga sem tudja, meddig tart ő, és hol kezdődik az álarca. Az egy maszk vallomásai a belső viaskodásról, a hajlamokkal való őszinte szembenézésről, az ember ösztönös vágyainak felvállalásáról szól.