Könyvesblokk: Czinki, Patchett, Benedek

.konyvesblog. | 2017. június 26. |

Június utolsó hetét egy kelet-európai balladával, egy komoly erkölcsi kérdéseket felvető regénnyel és egy fiumei nyomozás történetével indítjuk.

Czinki Ferenc: A pozsonyi metró - Kelet-európai ballada

Czinki Ferenc: A pozsonyi metró - Kelet-európai ballada

Scolar Kiadó, 2017, 75 oldal, 1990 HUF

 

Az Egy kocsma város (PRAE.hu, 2014) című tárcafüzetében Czinki Ferenc Székesfehérvár kocsmáiról, lakótelepi ivóiról írt, olyan helyekről, amik sokak számára az utolsó menedéket jelentik. A kocsmák és presszók nem maradnak ki A pozsonyi metróból sem, amelyben a szerző két idősíkon haladva mutatja be a lakótelepekkel dúsított pozsonyi külváros múltját és jelenét, kialakulását és mindennapjait. A két álomszerű történetszál egy lehetséges gyilkosság körül fonódik, és természetesen szóba kerül a pozsonyi metró is, ami valójában nincsen: a lelkes szocialista urbanizáció csak egy félkész alagútig jutott. A kötetet, hasonlóan az előzőhöz, ezúttal is Varga Gábor Farkas grafikus remek illusztrációi gazdagítják.

Ann Patchett: Útvesztők

Ann Patchett: Útvesztők

Fordította: Németh Dorottya, Kossuth Kiadó, 2017, 526 oldal, 3800 HUF

 

Ann Patchett-et teljesen félreértik a magyar grafikusok, de ez senkit se riasszon el a könyveitől. Az Útvesztők nem egy fülledt dzsungelrománc, hanem egy komoly erkölcsi dilemma, melyhez az amazóniai esőerdő szolgáltatja a hátteret. Dr. Marina Singh, a 42 éves minnesotai farmakológus a lakasi törzs között találja magát Brazíliában, miután kollégája életét veszti a dzsungelben. Új főnöke, az őserdei orvoscsapatot irányító professzorasszony ismeri a törzs titkát, ám ha kitudódna, azzal a saját cégének okozna anyagi veszteséget. Marina hamarosan a sötétség mélyén találja magát, és ráébred, hogy Dr. Swenson nem más, mint Kurtz, Joseph Conrad kétes hírnevű elefántcsont-kereskedője.

Benedek Szabolcs: A fiumei cápa

Benedek Szabolcs: A fiumei cápa

Helikon Kiadó, 2017, 400 oldal, 3299 HUF

 

A fiumei cápa felbukkanásáról jó száz éve annyit cikkeztek a lapok, hogy már-már a hírlapi kacsa szinonimájává vált. Kovách Richárd budapesti újságíró mégis úgy döntött, személyesen utazik a fürdővárosba, hogy olyan cikket írjon, ami nemcsak leleplező, hanem üt is. Fiume/Rijekában rejtélyes események veszik kezdetüket, egy Emília nevű kisasszony pedig tragikus körülmények között életét veszti, csak a véres hab marad utána. A hírlapírónak hamarosan nem a bulvárlufi kipukkasztása miatt fő majd igazán a feje – a társadalmi, politikai, magánéleti feszültségek valósággal szétrobbantani készülnek a felszín fölött békésnek tűnő Fiume nyugalmát.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.