Képregénnyel a dögunalmas nyelvórák ellen

Kiss Orsi | 2014. február 18. |

Szalay Kristóf: Deutsch mit Comics 1.

Central Holding Kft., 2013., 199 oldal

 

német6.jpg

Azt mondják, a nyelvtanulásban a legfontosabb a motiváció, de valószínűleg az sem mindegy, hogy ki milyen könyvből tanul. Szalay Kristóf harmincöt éve olvas képregényeket (több idegen nyelven), és húsz éve tanít németet. Valahol kézenfekvő volt, hogy a két dolog egyszer majd találkozik, az óráin legalábbis elég gyakori volt, hogy karikatúrákat és képregényeket használt arra, hogy – miként az előszóban írja – kicsit feldobja „a sokszor száraz tananyagot”. Az órai gyakorlatból azután egy komplett tankönyv és munkafüzet lett, a Deutsch mit Comics (DmC), egy háromkötetesre tervezett sorozat első része.

német4_1.jpg

A DmC a kezdő nyelvtanulók számára ismerős témákat járja körbe (család, étkezés, szabadidő, vásárlás, stb.), a szokásos szószedeteket és feladatokat azonban – mások mellett – Balázs-Piri Balázs, Kaján Tibor, Marabu, Lehoczki Károly, Sajdik Ferenc karikatúrái és képregény-részletei egészítik ki. Van olyan feladat, ahol egy manga alapján kell megfelelő sorrendben tenni a mondatokat, másutt egy kettős életet élő detektívről szóló képregény alapján kell elmesélni egy sztorit.

német1.jpg

Az egyes fejezetek végén a szószedet és a nyelvtani áttekintés mellett tanulási tippeket is ad a szerző, például, hogy hogyan lehetne a sok fejfájást okozó „der, die, das”-t minél könnyebben elsajátítani, de a melléknévragozással és a szókincs gazdagításával kapcsolatban is vannak tanácsai. A könyv függeléke elsősorban a tanároknak szól, benne tesztekkel, nyelvtani táblázatokkal és egy rakás karikatúrával.

német2.jpg

A fejezetvégi szószedetek és feladatok a teljesen kezdők számára is hasznosak lehetnek, a főleg a kötet második felében található viccek azonban nagy eséllyel csak a stabil alaptudással rendelkezők számára érthetőek. Összességében elmondható, hogy a DmC-t valószínűleg azok fogják a legtöbbre értékelni, akik nem most találkoznak először a némettel – vagy éppenséggel azok, akik rutinos újrakezdőként már sokadjára ugranak neki.