Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

Hányféle történet rejlik egy-egy fotóban? Elmesélhetők-e életek egy-egy kép alapján? Mit sűrít magába egy sajtófotó? Hogyan tehet széles körben láthatóvá egy-egy szimbolikus történetet egy sajtófotó és/vagy egy irodalmi alkotás? A KÉPALÁ című projekt a sajtófotó és irodalom viszonyát, a képekben rejlő történeteket kutatja.

.konyves. | 2020. július 22. |

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a Margó Irodalmi Fesztivállal és a Könyves Magazinnal KÉPALÁ címmel nyílt irodalmi pályázatot hirdet a 38. Magyar Sajtófotó Kiállításhoz kapcsolódóan. A pályázat szakmai partnere a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A kiírók felkértek 10 Térey-ösztöndíjas szerzőt, hogy írjanak rövid prózát az exponáláskor lezárt történetekből: Falcsik Mari, Kollár Árpád, Lackfi János, László Noémi, Sajó László, Solymosi Bálint, Szilasi László, Terék Anna, Vörös István, Zalán Tibor

A szervezők ugyanebben a témában nyílt pályázatot is indítanak: a kiválasztott fotók inspirálta, 1500 karakteres kisprózai alkotásokat várnak a résztvevőktől. A felkért szerzők írásait, valamint a nyílt pályázat nyertesének szövegét 2020. szeptember második felében a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ rendezvénytermében (volt Tivoli Színház) rendezett esten hallhatják először az érdeklődők.

A nyílt pályázat jelentkezői azt a feladatot kapják, hogy megmutassák a sajtófotók komplexitását, a bennük rejlő lehetséges történeteket. A fotósok és az írók a saját eszközeikkel a minket körülvevő problémákról, kérdésekről és örömökről mesélnek, ezzel lehetővé téve a folyamatos párbeszédet életünkkel, környezetünkkel kapcsolatban.

A benyújtott pályamű legfeljebb 1 flekk (1500 karakter) hosszúságú lehet.

Beküldési határidő: 2020. szeptember 4, 23:59.

A pályaműveket az kepala@margofeszt.hu címre kell elküldeni „KÉPALÁ” tárggyal.

A nyílt pályázat győztesét e-mailben értesítjük.

A nyílt pályázatra kiválasztott fotók:

A beküldött pályázatokat a Könyves Magazinon beérkezési sorrendben, a kiválasztott képek szerint kategorizálva, korrektúra nélkül publikáljuk, amelyek az alábbi linkekre kattintva érhetők el

HALMÁGYI Zsolt Loránd: Testőrök között (a beérkezett pályaműveket itt lehet olvasni)

GÖTZINGER Laura: Apa (a beérkezett pályaműveket itt lehet olvasni)

MOHAI Balázs: Pár akkord és indul a pogó (a beérkezett pályaműveket itt lehet olvasni) - a teljes fotósorozat itt tekinthető meg

A díjátadóval egybekötött irodalmi est 2020. szeptember második felében  kerül megrendezésre a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ rendezvénytermében (volt Tivoli Színház).

A beérkezett pályaműveket a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Margó Irodalmi Fesztivál, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Könyves Magazin delegáltjaiból álló szakmai zsűri bírálja el. A pályázaton kizárólag korábban meg nem jelent, eredeti művet fogadunk el (internetes közösségi oldalakon és blogokon publikált írásokat sem).  A pályázat nyertese egy Kindle e-könyv-olvasót, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Margó Irodalmi Fesztivál ajándékcsomagját kapja, valamint pályaműve megjelenik a konyvesmagazin.hu/kepala oldalon.

A KÉPALÁ eseménnyel és pályázattal kapcsolatos minden további információkért írj a kepala@margofeszt.hu címre.