Kemény István: Még a legrégebbi verseim is az enyéim

Kemény István: Még a legrégebbi verseim is az enyéim

Valuska László | 2019. május 12. |

Fotó: Libri

Kemény István minden verseskötete eseményszámba megy, a Nílussal sem volt ez másképp. Tavaly készített interjúnkban azt mondta, hogy "mindig kell valaki, aki nem azt csinálja, mint a többiek", és Kemény tényleg nem azt csinálja: hol szomorkás, hol melankolikus, de mindig izgalmas és elgondolkodtató versei a személyest keresi a közösségiben. A kötet utóéletéről kérdeztük, és nem tettük fel neki a legfontosabb kérdést, hogy a Libri irodalmi díj megnyerése esetén rögtön elutazik-e a Nílushoz.

Tízek. 2019-ban negyedszerre adják át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A Könyvesblogon rendszeresen bemutatjuk a jelölteket, a velük készült mini-interjúkban a díjra jelölt műveikről faggatjuk őket. A Libri irodalmi díjról egy öttagú zsűri dönt (Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba, Szilágyi Zsófia), a Libri irodalmi közönségdíjról pedig az olvasók szavazhatnak, mégpedig május 12-ig. A Libri-díjak nyerteseit május 15-én hirdetik ki.

Megjelenése óta újraolvastad a Nílust? Hogyan alakul a viszonyod egy-egy friss műveddel a megjelenés után

Egyben nem olvastam végig, de fordításhoz, felolvasásokhoz keresgéltem benne sokszor. És lapoztam is át, csak úgy. Hogy pár hónap után milyen. A viszonyom a frissen megjelentekkel: egy év kevés. Én elég könnyen felejtem el a verseim részleteit, de összességükben ismerősök maradnak. Még a legrégebbi verseim is az enyéim.

Kemény István: Nílus

Magvető Könyvkiadó, 2018, 88 oldal, 2699 HUF

 

Tavalyi interjúnkban azt mondtad, katarzist mások verseitől érzel, egy jól sikerült versedre büszke vagy. Hoznál példát mindkettőre a kötet megjelenés óta eltelt időből?

Például Wirth Imre néhány kórházas verse tavaly ősszel nagyon betalált. A sajátjaim közül a Hipnoterápiára vagyok különösen büszke. Ez a Nílusban jelent meg, és biztos, hogy beraknám egy szűk válogatásba is.

Követed a kötetedről írt recenziókat, kritikákat? Ezek a visszajelzések tudnak új, számodra is érdekes olvasatokat felmutatni?

Sokszor erőt kell vennem magamon, hogy elolvassak valamit magamról, mert attól tartok, hogy hideg közhelyekkel fogok találkozni. Öröm, amikor nem így van.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.