Szabó Magda láttatja azt, amit nem akarunk látni

.konyvesblog. | 2017. június 13. |

kvhet_juli.jpgJolsvai Júlia

Száz éve született Szabó Magda, a Jaffa Kiadó pedig életműsorozattal jelentkezett az évforduló alkalmából. A tavaly indult sorozat főszerkesztőjét, Jolsvai Júliát kérdeztük a kedvenc darabjairól. 

Az őz

Szabó Magda: Az őz

Jaffa, 2016, 250 oldal, 3490 HUF

 

Másfél éve szerkesztem a Szabó Magda-életműsorozatot, szinte az összes Szabó Magda-művet olvastam. A legmélyebb nyomot bennem Az őz hagyta, melyben, mint minden regényében, Szabó tükröt mutat nekünk, láttatja azt, amit nem akarunk látni, amivel nem akarunk szembenézni, amit a szőnyeg alá szeretnénk söpörni. Eszter egész életét, minden mozdulatát a féltékenység, az irigység mozgatja, miközben Angéla soha semmi rosszat nem tett ellene. Hogyan pusztít el mindent maga körül a valakin eluralkodó gyűlölet, még azt is aki, gyűlöl?

Örömhozó, bánatrontó

Szabó Magda: örömhozó, bánatrontó

Jaffa, 2017, 308 oldal, 3137 HUF

 

„Rettentő hírt tudatok, leestem az ablakpárkányról!” A Könyvhétre megjelenő vidám kis kötetet Szabó Magda halála után jogutódja állította össze, és az írónő macskái nevében írt leveleit tartalmazza, melyeket a szomszédainak címzett. E kis karcolatokon keresztül bepillantást nyerhetünk a Szabó Magda–Szobotka Tibor házaspár életébe, hétköznapjaiba, mindezt olyan humorral és öniróniával tálalva, ami egészen páratlan az életműben.

Jolsvai Júlia: Szabó Magda költészete megelőlegezi a prózáját

Kép forrása: Jaffa KiadóÁprilis 13-án ICON - SZABÓ MAGDA címmel nagyszabású centenáriumi esttel emlékeznek a Várkert Bazárban a Katalin utca, az Abigél, Az őz, Az ajtó és megannyi mű kultikus szerzőjére. Az est néhány résztvevőjét arra kértük, meséljék el, mit jelent nekik az írónő munkássága, az...

Az ajtó

Szabó Magda: Az ajtó

Jaffa, 2016, 284 oldal, 3990 HUF

 

Az egyik legismertebb Szabó Magda-regény, melyben kétségtelenül sok életrajzi elem található, és amelyből Szabó István rendezésében film is készült. Az írónő és öntörvényű házvezetőnője, Emerenc élénk színekkel felrajzolt kapcsolatát ismerhetjük meg Az ajtó lapjain. Az erős nőalakok, melyek olyannyira jellemzőek Szabó Magdára, ezúttal is elgondolkodtatják az olvasót. Olyan kérdéseket boncolgat, melyekre nem létezik jó válasz, és nem tudjuk a megoldást: dönthetünk-e a másik élete, halála felől annak akarata ellenére?

Alvók futása

Szabó Magda: Alvók futása

Jaffa, 2017, 230 oldal, 3490 HUF

 

A gazdag Szabó Magda-életmű nemcsak regényeket, hanem novellákat is tartalmaz, az Alvók futása az írónő első elbeszéléskötete. Olyan generációs problémákról olvashatunk ebben a gyűjteményben, melyekkel szinte mindenki találkozik az élete során, ezért annyira időtlenek és univerzálisak Szabó művei. Írásaiban több szemszögből láthatunk egy adott szituációt, például egy temetést, és ezáltal ráébredünk, mennyire másként lát minket a világ, ahhoz képest, amilyennek mi látjuk saját magunkat.

Zeusz küszöbén

Szabó Magda: Zeusz küszöbén

Jaffa, 2017, 317 oldal, 3490 HUF

 

A szintén az idei Könyvhétre megjelenő különleges útirajzban Szabó Magdát Görögországba kísérhetjük el. 1966 nyarán az írónő és férje megmászta az Akropoliszt, körbejárta Mükéne romjait, majd Krétára is ellátogatott. A kötetben, mely egyszerre útirajz, napló és vallomás, a szemünk láttára elevenedik meg a múzeumok és műemlékek világa, miközben Szabó Magda friss humorral mutatja be a görög bazárok nyüzsgő világát és az ország zsúfolt kávéházait, lerobbant szállodáit.