Hírek macbeth jo nesbo

Jo Nesbo újramesélte a Macbeth-et

.konyvesblog. | 2017. augusztus 16. |

Április elején jelenik meg angolul a Macbeth - mármint nem Shakespeare klasszikusa, hanem az a változat, amelyet Jo Nesbo írt a dráma alapján. Ebben egy Macbeth nevű detektív nyomoz majd, aki Nesbo leghíresebb figurájához, Harry Holéhoz hasonlóan nemcsak a bűnözőkkel, hanem a saját démonaival is küszködik, csakhogy nála nem az alkohol, hanem a drogok okoznak majd problémát. Amikor bő három éve skype-on interjúztunk Nesbovel, már akkor szóba került ez a könyv (a beszélgetés teljes hosszában a Könyves Magazin 2014. nyári számában jelent meg, az interjú rövidítve ITT olvasható):

Ön egyike azoknak az íróknak, akiket felkértek arra, hogy Shakespeare egyik drámáját újrameséljék. Ez a darab az Ön esetében a Macbeth lesz. Elárulhat már valamit a terveiről?

Valószínűleg a hetvenes években fog játszódni, egy városban, de persze nem királyok és királynők lesznek a szereplői. Egy rendőrtisztről fog szólni, és egy bordélyház madámjáról.

Ismeri a Macbeth-ről szóló legendákat?

Hogy nem lehet kiejteni a nevét? Igen, ismerem (nevet).

Babonás egyébként?

Vannak színészbarátaim, akik nem mondják ki, hogy Macbeth, helyette azt mondják: a skót darab. De én magam nem vagyok babonás.

A Youtube-ra közben felkerült egy rövid videó is, melyben a norvég író az új könyvről beszél:

Ebben egyebek között azt mondja, hogy szerencsésnek tartja magát, hogy a Macbeth-et választhatta Shakespeare művei közül, és bizonyára az elsők között kérhették fel, különben más lecsapott volna rá. Ez amúgy a kedvenc Shakespeare-műve. Szerinte a Macbeth az erkölcsi választásokról szól, és nagyon tetszik neki, hogy az antagonisták benne a főhősök. Nesbo megint elmondta, hogy nagyon szereti a szereplőivel manipulálni az olvasókat - erről két éve Budapesten hosszan mesélt nekünk:

Jo Nesbø: A történetmesélés gyakran a manipulálásról szól

Fotó: Valuska GáborA bűnözők az utolsó lázadók - véli Jo Nesbø, aki a múlt hétvégén Budapesten dedikálta legújabb könyvét, a Vér a havont. Utóbbi hőse egy diszlexiás bérgyilkos, aki azt a megbízást kapta, hogy nyírja ki a főnöke feleségét (kritikánk róla ITT...

A Macbeth magyar megjelenéséről egyelőre nincs információnk, ám Nesbo másik friss regénye, a Szomjúság várhatóan késő ősszel jelenik meg itthon az Animus gondozásában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.