Helló, világ

szomszédúr | 2009. május 20. |

Aki rendelt már az Amazonról, nyilván ismeri azt a szörnyű érzést, amikor a kiválasztott könyvek árához még hozzáadódik a szállítási költség, olyankor az ember azzal nyugtatja magát, hogy oké, de máshogy nem tudom ezt a könyvet beszerzni, és még így is megéri, de azért nehéz nem gondolni arra, hogy egy-két könyv árárt még simán ráfizeti az ember. Trükkösebbek megpróbálhatnak másokkkal összeállni, csak sajnos több ember az több könyv, nagyobb a költség, szóval ugyan lehet valamennyit spórolni, de azért nem annyit.

Viszont már régebben is lehetett hallani a Book Depositoryról, ami azzal próbált betörni az internetes könyvkereskedelem piacára, hogy ingyenes szállítást kínált a világ bármely pontjára, akár már egyetlen könyv megrendelésekor is. Mindenhova, Magyarországra persze nem. Nemrégiben azonban az Agave blogján azt olvastuk, hogy Magyarország is felkerült a listára. Gyorsan rendeltem is pár könyvet, simán itthoni áron (magyar kiadványok magyarországi áráról beszélek, nem itthon beszerzett külföldi könyvekéről), amik elég hamar meg is jöttek. Postán küldik, az enyémeket egyesével adták föl (ami hasznos, mert a postás egyszerűen csak bedobja a ládába), de lehet, hogy ez nem általános.

A jól sikerült biznisz örömére megkerestük Kieron Smith ügyvezető igazgatót, aki elmondta, hogy február óta szállítanak Magyarországra is ingyen, akkor kerültünk a szerencsés kilencven közé, amikor megújították a szájtjukat. Más webáruházaknál ugye az szokott lenni az ok, amiért nem szállítanak, hogy nálunk nagyon sok csomag úgymond elveszik (értsd: ellopják), meg nagyon sok a hitelkártyacsalás is. Kieron Smith azonban azt mondta, hogy eddig egyetlen problémás esetük se volt Magyarországról.

Az áruházban egyébként 2,3 millió címet tartanak, és mindegyiknél közvetlen link van az amazonos tételre is, ami szerintünk nyilván nem más, mint csúfolódás, ti. hogy nemcsak ingyen szállítanak, de jellemzően még egy kicsit alá is tudnak kínálni a versenytárs árainak. Az ügyvezető erről diplomatikusan annyit mondott, hogy a linkkel a vásárlóknak választási és összehasonlítási lehetőséget kívánnak nyújtani. „Az online könyvkereskedelemben nem igazán tudod megkerülni az Amazont, szóval ha időt tudunk spórolni a vásárlóinknak azzal, hogy nálunk is látják az Amazon árait, annál jobb. Néha nem nálunk fognak vásárolni, hanem az Amazonnál, viszont a vásárlók tudják, hogy ha egyenesen hozzánk jönnek, akkor látják az ő lehetőségeiket is. Csaknem 800 ezerrel több címünk van 48 órán belüli szállításra, szóval azt gondoljuk, igazán vonzó a kínálatunk.”

Kérdés, hogy hogyan éri meg nekik a szállítás, akár egyetlen könyvnél is, szakmai titkokat persze nem tudtunk meg, de Kieron Smith elmondta: keményen küzdenek a brit postával és pár egyéb szállítócéggel, hogy mindig a legalacsonyabb árakat tudják kiharcolni. A válságot egyébként nem érzik, tette még hozzá: az elmúlt évben száz százalékos növekedést könyvelhettek el, 8 millió fontos forgalom mellett.

Néhány könyvet, jellemzően bestsellereket egyébként hazai online könyvesboltban, például a Bookline-nál is meg lehet venni, de pár címet összevetve a Book Depository itt is jobban jött ki az összehasonlításból. A lényeg: egy próbát mindenképp megér a dolog. (Ja, a fenti illusztráció egy screenshot az oldalon található térképről, ami kvázi valós időben mutatja, honnan és mit rendelnek meg éppen.)