Három kívánság: Wilson, Knight, Futterman

Valuska László | 2016. július 07. |

hk1.jpgA világon évente kétmillió könyv jelenik meg a Wikipédia szerint, ebből Magyarországon tizenkétezer. Ennek a töredékét sem vagyunk képesek elolvasni, de hogy még tovább nőjön az elolvasásra váró könyveink listája, választunk három könyvet, amit nagyon szeretnénk magyarul is kézbe venni.

Könyves magazin 2016/3.

LIBRI-SHOPLINE NYRT, 2015, 76 oldal, 5 pont + 199 Ft

 

Jonathan Wilson: Angels with Dirty Faces. How Argentinian Soccer Defined a Nation and Changed the Game Forever
Nation Books, 448 oldal, $17.99

Június 10-én kezdődik a foci-Eb a magyar válogatott részvételével, és bár Argentína értelemszerűen ezen a tornán nem szerepel, de a Guardian és a Sports Illustrated újságírójának, Jonathan Wilsonnak a könyve még így is elég érdekes, mert megmutatja, hogyan határozza meg a foci és az abból következő siker és bukás egy nemzet identitását. A 19. század közepén a britek vitték az országba a focit, ami elég hamar elterjedt és népszerűvé vált, azóta pedig a győzelmek, vereségek vagy Maradona jobban formálják az ország önmagáról való gondolkodását, mint gondolnánk. Az argentinok a futballtörténelem legjobb játékosait adják, gondoljunk Alfredo Di Stéfanóra, Diego Maradonára vagy Lionel Messire. A könyvben egyszerre lehet taktikai változásokról, csapatokról és játékosokról, valamint politikai-társadalmi ügyekről olvasni.

Miért olvasnánk? Nem tűnik haszontalannak az ezer stadion országában a foci és a nemzet kapcsolatával foglalkozni.

Phil Knight: Shoe Dog: A Memoir by the Creator of Nike
Scribner, 400 oldal, $29.00

1962-ben, az üzleti iskolát épp befejező Phil Knight 50 dollárt kapott kölcsön az apjától, hogy megvalósítsa a marha egyszerűnek látszó tervet, hogy jó minőségű, de olcsó futócipőket importáljon Japánból. Bill Bowerman atlétikaedzővel együtt 50 éve írta alá azt a szerződést, amiből később kinőtt a világ legnagyobb hatású sportmárkája, a Nike. Az első év végén Knight 8000 dollárt keresett a cipőimportból, a Nike éves forgalma tavaly 30 milliárd dollár volt.  A könyv az 1962-től a Nike piacra kerüléséig tartó időszakot dolgozza fel. A sport globális termékké válásában óriási szerepet játszó cég kezdeti lépéseit meséli el memoárjában Knight, amit egy nehézségekkel küzdő startup történeteként ismerhetünk meg, amiben a srácok dacolva mindennel és szembenézve a problémákkal igyekeznek megvalósítani az álmukat.

Miért olvasnánk? Már az is érdekes, hogy lesz egy pici ötletből évtizedek múlva a világ legnagyobb hatású márkája, de ennél sokkal izgalmasabb, hogy a Nike milyen hatással volt egyes sportokra, például a kosárlabdára vagy a futásra.

Matthew Futterman: Players - The Story of Sports and Money, and the Visionaries Who Fought to Create a Revolution
Simon & Schuster, 336 oldal, $26.95

Kosárlabda-rajongóként eddig négyszer éltem át, hogy a mániámmá váló amerikai bajnokság szünetel, mert a szövetség és a játékosok nem tudtak megállapodni az üzleti kérdésekben. A játékosokról való gondolkodás az évtizedek alatt megváltozott, már nemcsak az a fontos, ki hogy teljesít a pályán, hanem az is, hogy a ligák kizárólag velük tudnak pénzt termelni, ezért különösen lényeges, hogy mindenki elégedett legyen. A vita általában akörül zajlott, hogy a liga bevételeiből mennyit kapnak majd a játékosok (a csapatok egy adott összeget fordíthatnak a játékosokra egy idényben). Ahogy a játék egyre népszerűbb lett, úgy emelkedett a tévés nézettség, amivel együtt nőttek a bevételek is. Ez a könyv arról szól, hogyan vették át a játékosok a hatalmat, és hogyan professzionalizálódtak a különböző sportok. A Wall Street Journal újságírója, Matthew Futterman nemcsak sportolókkal, hanem játékosügynökökkel, televízós szakemberekkel és a különböző ligák vezetőivel interjúzott, hogy a lehető legalaposabban bemutassa a sport háttérvilágát.

Miért olvasnánk? Jó végre belelátni a profi sportok kulisszái mögé, hogy láthassuk, hogyan alakítja át játékokat az üzleti gondolkodás.

A cikk eredetileg a Könyves Magazin nyári számában jelent meg.