Ezekre a helyekre el kell utaznod, ha Harry Potter-rajongó vagy!

.konyvesblog. | 2019. szeptember 25. |

hp1.gif

Bár már jó pár év eltelt azóta, hogy kijött az utolsó Harry Potter-kötet, illetve az utolsó film, a varázsvilág hatása még egyáltalán nem csengett le. Kutatások foglalkoznak azzal, hogy mennyire változtatták meg Rowling könyvei az olvasási szokásokat, hogy mennyiben befolyásolták az y-generáció szociális érzékenységét (nagyon), vagy hogy van-e összefüggés a politikai preferenciák és a HP-rajongás közt.  Sőt, már azt is bizonyították, hogy Harry, Ron és Hermione története még a névadási szokásokra is hatással volt. Van azonban még egy jelenség, amiről kevesebb szó esik: a Harry Potter-turizmus. A Huffington Post a témát körbejárva összegyűjtött 45 olyan varázslatos helyet, ahová a rajongóknak érdemes elutazni. Ezek közül mutatunk most párat.

Harry Potter-park

Az egyik legkézenfekvőbb helyszín, ahol tényleg ki lehet próbálni a varázsvilág számos csodáját az a The Wizarding World of Harry Potter névre hallgató park, amelyből kettő is van: egy egy Los Angelesben és egy Japánban. A látogatók itt bejárhatják a könyvekből ismert helyszínek pontos mását és persze egy csomó varázslatban lehet részük.

King’s Cross

kingscross.jpg

Forrás

A londoni King’s Cross pályaudvaron bárki Harryhez hasonlóan keresgélheti a 9 és ¾-ik vágányt, és persze arra is van lehetőség, hogy kipróbáljuk, minket átenged-e a fal. Rowling könyvei nyomán egyébként még egy HP-tematikájú ajándékboltot is létesítettek.

Warner Bros. stúdió

A London melletti stúdióba is be lehet fizetni Harry Potter-túrára, ami persze főleg a filmek rajongóinak jelent nagy élményt. Ez nem annyira vidámparkszerű hely, mint a tematikus élménypark, viszont a színfalak mögé be lehet lesni és még vajsört is árulnak. 

The Elephant House kávézó

A Harry Potter-legendájának fontos része, hogy Rowling, aki a Bölcsek köve írásakor súlyos anyagi gondokkal küzdött, kávézókba járt dolgozni. Ha valaki Edinburgh-ban jár, kipróbálhatja, hogy őt is megszállja-e az ihlet, ha megiszik egy kávét, például az Elephant House-ban, ami az író egyik törzshelye volt abban az időszakban. 

Durhami katedrális

Az északkelet-angliai Szent Cuthbert-székesegyház az első két film egyik fontos forgatási helyszíne volt.

Glenfinnan Viadukt

viadukt_1.jpg

Forrás

Ha szívesen kipróbálnád, milyen érzés lehetett a Roxforrt Expresszen utazni, akkor érdemes Skóciában vonatra ülni és eldöcögni a Glenfinnan Viadukthoz, amelyet a filmek óta csak Harry Potter-hídnak becéznek.

Christ Church

Az oxfordi Christ Church hatalmas étkezője a roxforti nagyterem mintájául szolgált. 

Gloucester katedrális

A gloucesteri székesegyház kerengője az első két filmben volt fontos helyszín, több Roxfortban játszódó jelenetet is itt fogattak. A második részben például a katedrális falán jelent meg egy véres felirat, amely a sárvérűeket fenyegette. 

Picket Post Close 12.

privetdrive.jpg

Forrás

Ha valaki szívesen megnézné élőben is, hogy milyen lehetett Harry élete a Privet Drive 4. szám alatt, akkor el lehet látogatni Picket Post Close-hoz is, amely a filmekben a Dursley-család otthona volt. 

Kviddics Világkupa

Mivel a kviddics a Harry Potter óta a muglik által is kedvelt sport, arra is van lehetőség, hogy az ember ellátogasson a Kviddics Világkupára, amelyet kétévente rendeznek meg, mindig más városban. 2018-ban például Firenzében tartották a versenyt, jövőre pedig Richmondba kell utazni az élményért.

Harry Potter-kiállítás

Létezik egy Harry Potter utazó kiállítás, amelyen a mozifilmben használt kellékeket és jelmezeket lehet megnézni. A következő állomást egyelőre nem jelentették be, de érdemes figyelni a híreket, hátha a közelben fog felbukkanni legközelebb.