A Harry Potter-rajongók nem Trumpra szavaznak

.konyvesblog. | 2016. július 27. |

jkr.jpgJK Rowling tavaly decemberben a Twitteren posztolt arról, hogy Donald Trump sokkal rosszabb, mint Voldemort. Egy új tanulmány szerint, ami a PS: Political Science and Politics nevű folyóiratban jelenik meg, nem Rowling az egyetlen Potter-hívő, akinek baja van a republikánus elnökjelölttel. A tanulmány arról szól, hogyan befolyásolják az emberek politikai preferenciáit az olvasmányélményekből megtanult leckék, tanulságok.  Diana Mutz, a Pennsylvania Egyetem kutatója arra jutott, hogy azok az emberek, akik Harry Potter-könyveket olvasnak, hajlamosabbak nem szeretni Trumpot. Amikor Mutz megvizsgálta az eredményeit kor, nem, iskolázottság vagy épp az ideológia szempontjából, akkor is ugyanerre jutott, amiből  azt a következtetést vonta le, hogy a széria által középpontba helyezett témák, mint például a tolerancia vagy a testi és lelki erőszak elutasítása, talán megmagyarázhatja az összefüggést a könyvek és a Trump-utálat között.  

Azok, akik tisztában vannak a sorozat jó a rossz ellen narratívájával, Trumpban ráismerhetnek a gonoszra. (Esetleg Gilderoy Lockhartra harminc évvel később - a szerk.) Mutz a tanulmányában arról ír, hogy a Potter-könyvek főszereplői folyamatosan védik a varázslóvilág kívülállóit, a Harry és barátai által megtestesített jó harca a Voldemort által megtestesített gonosszal pedig a csoporttisztaság fontosságából fakad. Innen már nem nehéz eljutni Trump olyan nyilatkozataiig, mint a muszlimok Amerikába utazásának ellehetetlenítése vagy a fal a mexikói határon.

voldemort-trump-162062.jpg(kép forrása)

A kutatásban 1142 válaszadó vett részt: a 2014-ben indult felmérés kezdetben még csak a HP-könyvek iránti kapcsolatukat vizsgálta, ám 2016-ban arra kérték őket, hogy egy nullától-százig skálán értékeljék Donald Trumpot. Míg a HP-filmek ismerete nem jelezte jelentősen a Trumppal szembeni érzéseiket, a könyvek elolvasása igen. Ez valószínűleg azért lehet, mert a különböző médiumokban különbözőképpen jelenik meg a tolerancia témája.

A tanulmány szerzője reméli, hogy Harry Potternek sikerül majd megállítania a Halál Donaldját és újra naggyá tennie Amerikát a világ szemében, épp úgy, ahogy a varázslóvilágot megszabadította Voldemorttól, de arról is ír, hogy eredményei az első bizonyítékai annak, hogy egy fikciós történet hatással lehet a politikai preferenciákra.

Forrás: Atlantic