Ezeket olvasd, ha tetszett A boszorkányok elveszett könyve!

Ezeket olvasd, ha tetszett A boszorkányok elveszett könyve!

Forgách Kinga | 2019. január 22. |

boszorkanyok.jpg

Kép forrása: HBO

Ősszel az HBO GO végre műsorára tűzte Deborah Harkness Mindenszentek-trilógiájának adaptációját, A boszorkányok elveszett könyvét.  A kicsit alkonyatos, kicsit harry potteres beütésekkel bíró sorozat egy vámpír és boszorkány tiltott szerelméről szól, és már most nagyon népszerű. Ha te is rajongó lettél, mutatunk négy könyvet, ami tetszeni fog.

Jon Grimwood: Pusztító angyal 

Jon Grimwood: Pusztító angyal

Fordította: Szécsi Noémi, Jaffa Kiadó, 2011, 290 oldal, 2940 HUF

 

A pusztító angyal a sorozathoz hasonlóan nemcsak egyszerű vámpírtörténet, hanem olyan világban játszódik, amelyet boszorkányok, alkimisták és démonok is laknak. A helyszín az 1400-as évek Velencéje, ahol durva mágikus hatalmi harcok zajlanak. Főhőse Tycho, egy különleges képességekkel rendelkező fiú, akiről senki sem tudja honnan jöhetett, és kicsoda valójában. Diana Bishophoz hasonlóan neki is az a feladata, hogy feltárja saját múltját, és a régi rejtélyek megoldásával végre rájöjjön, hogy ki, vagy pontosabban, mi is ő.

Kai Meyer: A betű mágusa 

Kai Meyer: A betű mágusa

Fordította: Hajdúné Vörös Eszter, Maxim Könyvkiadó, 2017, 416 oldal, 3299 HUF

 

Kai Meyer Varázskönyv-trilógiáját és a sorozatot egy nagyon erős motívum kapcsolja össze: a megbűvölt könyv. Míg Diana Bishop Oxford könyvtárából kölcsönöz ki egy olyan kulcsfontosságú kéziratot, amit évszázadok óta keresnek boszorkányok és vámpírok egyaránt, Furia Faerfax a családi könyvtárban bukkan rá egy megigézett, nagyon régi könyvre. Mindkét olvasmány elég veszélyesnek bizonyul és olyan eseményeket indít be, amikre gyanútlan olvasójuk nem is számított. Diana és Furia is szerelemre talál a varázskönyvek által, bár közben többször életveszélyes helyzetekbe keverednek.

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége 

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

Fordította: Gálvölgyi Judit, Athenaeum Kiadó, 2010, 564 oldal, 3490 HUF

 

A furcsa jelenségekre olykor csak egyetlen magyarázat van: az időutazás. Diana Bishopnak az apja tudott közlekedni az időben, Clare-nek viszont a férje. Henry mindig máskor bukkan fel, ugyanis időeltolódási rendellenességgel született. Ez azzal jár, hogy genetikai órája időről-időre, sokszor a legváratlanabb pillanatokban áll vissza. Ilyenkor a férfi általában egyszerűen eltűnik, majd egy múltbeli vagy eljövendő érzelmi csomópontban találja magát. Clare és Henry nagyon szeretik egymást, de a normális családi élet egy időutazóval nehezen jön össze.

John Updike: Az eastwicki boszorkányok 

John Updike: Az eastwicki boszorkányok

Fordította: Göncz Árpád, Európa Könyvkiadó, 2009, 414 oldal, 2900 HUF

 

A sorozatbeli Diana Bishopnak gyerekkorában meghalnak a szülei, ezért két boszorkány neveli fel őt egy elvarázsolt, vidéki házban. Ők hárman hasonló mágikus triumvirátust alkotnak, mint John Updike hősei, az eastwicki boszorkányok, akik szintén férfiak nélkül boldogulnak a mindennapi életben. A két történetben az is közös, hogy egyszerre mitikusok és hétköznapiak, bár más-más sztereotípiákat erősítenek meg a boszorkányokkal kapcsolatban. Míg Updike történetében a csábításon van a hangsúly, addig a sorozatban a boszorkányság a szerető családi hátteret jelenti. 

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/. 4. számában jelent meg.