Ezeket a könyveket olvasd, ha nézed az Időbevándorlókat!

Ezeket a könyveket olvasd, ha nézed az Időbevándorlókat!

.konyvesblog. | 2019. november 07. |

idobevandorlok.jpg

Fotó:HBO

Az HBO egyik legújabb sikersorozata, az Időbevándorlók két izgalmas témát font össze: az időutazás és a bevándorlás problémáját. A norvég sorozat ugyanis azzal a gondolattal játszott el, hogy mi történne, ha a világunkban tömegesen bukkannának fel a más korokból származó emberek. Milyen hatással lenne a társadalomra, ha az őskorból, ókorból, középkorból vagy éppen a századfordulóról érkező emberek lepnék el az utcákat? Mennyire lehetne integrálni őket, hogy tudnának új életet kezdeni a jelenben? A sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet ajánlunk, amelyek az időutazás témáját feszegetik. Ezekből kiderül, mi történik, ha az ember irányítani próbálja az időmezőket, vagy ha akaratán kívül a múlt egyes pontjain találja magát, ahogy az is, hogy hova vezetne az időgép feltalálása. 

Isaac Asimov: A halhatatlanság halála 

Isaac Asimov: A halhatatlanság halála

Fordította: Apostol András, Metropolis Media, 2014, 228 oldal, 2990 HUF

 

Asimov ikonikus sci-fijében a Halhatatlanság időn kívül létező elitje úgy alakítja a múlt és a jövő eseményeit, ahogyan csak akarja. A történet szerint ugyanis a 24. században egy Viktor Mallansohn nevű fizikus felfedezte az Időmezőket, amelyek révén később lehetővé vált a Halhatatlanság. Az idővel való játék azonban nem tét nélküli, hiszen a történelem megváltoztatásával nemcsak emberek, de civilizációk is eltűnhetnek, hogy helyettük más valóság szülessen. Andrew Harlannak a Főkalkulátor technikusaként az a feladata, hogy kidolgozza és végrehajtjsa a valóságváltoztatások terveit. Egy találkozás döbbenti csak rá, milyen veszélyes munkát végeztetnek vele, és hogy a tetteivel az egész emberiség létezését teszi kockára. 

Brandon Hackett: Az időutazás napja 

Brandon Hackett: Az időutazás napja

Agave Könyvek, 2016, 320 oldal, 2980 HUF

 

Amikor 2021 novemberében működésbe lép az első időgép, kétszázmilliárd időutazó jelenik meg a Földön. Az esemény nemcsak beláthatatlan felfordulást okoz, de el is törli az addig ismert világot: megszűnik a pénz, a kormányok működésképtelenné válnak, és mindenki hozzáfér minden jövőbeli technológiához. Ettől a pillanattól kezdve bárki bárhova utazhat a jövőbe, csak a tetszőleges időpontot kell kiválasztania. Az időutazás napjának főszereplője Beregi Ádám, akinek a történelmi napon valaki a jövőből elrabolja a kisfiát és a feleségét, Enikőt. Ádám a kaotikus és folyton változó időfolyamban, őrült technológiák, valamint mesterséges mikrouniverzumok birodalmában próbálja megtalálni őket. Közben az időgép feltalálóját is rengetegen keresik, mert azt gondolják, ő meg tudná menteni a világot.

Tom Sweterlitsh: Letűnt világok

Tom Sweterlitsch: Letűnt világok

Farkas Veronika, Agave Könyvek, 2018, 352 oldal, 3980 HUF

 

Letűnt világok elsőre olyan, mintha hagyományos krimi lenne, egy gyilkossági helyszínnel és a helyszínelést végző tipikus karakterek nyomozásával indul. Moss ügynököt 1997-ben egy brutális tömeggyilkossághoz riasztják: az egykori SEAL-kommandós lemészárolta a saját családját, tizenéves lányát kivéve. Moss úgy kerül a képbe, hogy az elit katona egy szigorúan titkos műveletben vett részt egy olyan űrhajó fedélzetén, amely odaveszett az időben és a térben. Az NCIS-ügynök az eltűnt lány és a gyilkos nyomába ered a jövőben. Ám ahelyett, hogy tisztulna a kép, Moss egyre inkább belegabalyodik a jövő lehetséges változataiba, miközben fenyegetően tornyosul fölötte a találóan Terminusnak elnevezett világvége. A Letűnt világokról szóló kritkánkat ITT, a szerzővel készült interjúnkat pedig ITT találjátok. 

Karen Akins: Időhurok 

Karen Akins: Időhurok

Fordította: Heinisch Mónika, Gabo Kiadó, 2015, 332 oldal, 2990 HUF

 

Az Időhurok arról szól, hogy mi történik, amikor az időutazók több száz évnyi rejtőzködés után felfedik a kilétüket az átlagemberek előtt. Hogy mit tehetnek vagy nem tehetnek meg a szerencsés génekkel rendelkező „ugrók” azt innentől kezdve törvények szabályozzák. A múltba nem szabad többé beavatkozni, maximum apróbb ügyekben lehet visszaugrani az időben. Az időutazást már nemcsak ellenőrzik, de iskolákban is tanítják, aztán az ugrók maguk ldönthetik el, milyen szakterületen szeretnének továbbtanulni. A tizenhat éves Bree Benni is ilyen iskolába jár, de nem megy túl jól neki. Háromszor is kudarcot vall a XXI. századba tett félévi küldetésén, és véletlenül túszul ejt egy fiút is. Mikor visszaszökik a múltba, hogy megpróbálja elsimítani a dolgokat, rájön, hogy valaki üldözi, aki nem csak őt akarja tönkretenni, hanem a múltat, a jelent és a jövőt is.

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

Fordította: Gálvölgyi Judit, Athenaeum Kiadó, 2016, 564 oldal, 3490 HUF

 

Henry DeTamble egy szokatlan betegséggel küzd, mindig máskor bukkan fel az időben, ugyanis időeltolódási rendellenességgel született. Ez azzal jár, hogy genetikai órája időről-időre, sokszor a legváratlanabb pillanatokban áll vissza. Ilyenkor a férfi általában egyszerűen eltűnik, majd egy múltbeli vagy eljövendő érzelmi csomópontban találja magát. Henry és felesége, Clare nagyon szeretik egymást, de a normális családi élet egy időutazóval nehezen jön össze. A könyvről korábban ezt írtuk:  „Az időutazó felesége tényleg a legszebb szerelmes történet, (...). Nincs az a kőszív, akit ne indítana meg Clare és Henry szerelme. Nem a Romana-, Júlia- vagy Tiffany-féle Kurtz-Mahler romantikára kell gondolni, hiszen Niffenegger könyve már címében is jelzi, hogy miben tér el a hagyományos, romantikus-szerelmes regényektől.”

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.