Esterházy Péter: Egyszerű történet vesszű száz oldal - a Márk-változat (részlet)

.konyvesblog. | 2014. június 26. |

Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat,

Magvető, 2014, 124 oldal, 2490 HUF

A tavalyi könyvhétre megjelent Kardozós változat után ismét egyszerű történetet írt Esterházy Péter. A tizenhetedik század után, „mikor még nem dőlt el katasztrofálisan minden”, ezúttal a huszadik közepéről és egy kitelepített családról mesél. Az apa iszik, az anya a saját életét is unja, az egyik gyerek süketnéma, a másik a szavakból épít láthatatlan világot.

A regény két gyerekhőse Istennek leginkább a hátát látja, na meg a hitbuzgó nagymamát, aki állandóan az Úrral beszélget. Nem is baj, hogy van társasága, „a magányos Isten veszélyes.” Esterházy bevallotta ugyan, hogy ez a könyv is egy madzagra van fűzve, és erősen kötődik a Fancsikó és Pintához, de az összefüggésekre az olvasónak kell rájönnie. A rövid mondatok viszont senkit se tévesszenek meg! Egyszerűségről, a cím ellenére szó sincs.

„Nagyon sok mindent nem lehet akarni. Nem lehet akarni egyszerűnek lenni, annak valahogy létre kell jönnie. Kézügyességből tudok rövid mondatokat írni, csak az nem számít. Így aztán közben nem is gondoltam arra, hogy rövid mondatokat akarok írni. A regényben van egy hely, ott tudatosan egy egyoldalas, hosszú mondat szerepel, mert időben már később vagyunk. Ennyi volt, amit én foglalkoztam a rövid és hosszú mondatok dialektikájával, miközben ahogy az előző könyvnél is bejelentettem, szeretnék rövid mondatokat írni. Volt bennem ez a vágy, de minthogy jó pozíciót találtam, nem kellett vele foglalkozni. Erre is megy ki a dolog, ha jól választom meg a helyemet, akkor szabad vagyok.” A teljes interjúnkat olvasd el ITT.

 Olvass bele a könyvbe!

Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal - a Márk-változat