Hol vegyük meg a kötelező olvasmányokat e-könyvben?

.konyvesblog. | 2012. október 15. |

Sokat spórolhatunk és a fölösleges rohangálástól is megkímélhetjük magunkat, ha a kötelező olvasmányokat e-könyvben szerezzük be. Móriczot vagy Dosztojevszkijt olvasni okostelefonon, tableten vagy e-könyv olvasón ma már egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás, de a haladó felfogásnak egyelőre számtalan árnyoldala is van. Körképünkből kiderül, hogy mennyit spórolhat az e-könyvekkel és hogy miért kell lopnia annak, aki a telefonján akarja elolvasni a Légy jó mindhaláligot.

A Magyar Elektronikus Könyvtártól kezdve az online könyvesboltokon keresztül egészen a torrent oldalakig kutattunk az interneten fellelhető kötelező olvasmányok után és örömmel nyugtáztuk, hogy alig akad olyan könyv, amit ne lehetne hordozható mobileszközön olvasni. Bohumil Hrabal, Faulkner és I.B Singer műveinek, Thomas Manntól a Buddenbrook-háznak és Camustól A pestisnek ugyan nyomát sem találtuk, ugyanakkor a felsoroltak legfeljebb kivételes esetekben bukkannak fel a kötelező olvasmányok között, egy részük pedig eleve csak az új Nemzeti Alaptanterv 2013-as életbe lépése után válik azzá. A keresés nagyjából hetven szerző több mint száz művére terjedt ki és a fentebb felsoroltakon kívül végül mindegyik olvasmányt megtaláltuk valamilyen formában, igaz, a nagy részüket nem e-könyvben. 

A könyv, ami soha nem fogy el

Bár a legtöbb mű a hagyományos formátumokban, tehát pdf-ben, rtf-ben, Word dokumentumban, esetleg csak html formátumban érhető el, azonban egy jó konvertáló programmal ezekből a dokumentumokból percek alatt lehet e-könyvet készíteni, a konvertáló programok használata pedig csak egészen minimális ismereteket kíván a felhasználók részéről. Szerintünk egyszerűbb tíz percet bajlódni egy program kezelésének az elsajátításával, mint elutazni Soroksárra az utolsó fellelhető Szolzsenyicin kötetért.

Szeptember elején persze még az összes kötelező olvasmány a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár jó néhány tagkönyvtárában elérhető, így néhány kerületnél többet biztosan nem kell egyik könyvért sem utaznunk. A népszerűbb könyveket viszont hamarosan tömegével fogják kikölcsönözni, aki lemarad, akár heteket is várhat, mire újra elérhetővé válik egy példány. Emiatt mindenképp érdemes elgondolkozni azon, hogy a könyveinket digitális formában szerezzük be. A másik komoly érv az e-könyvek mellett, hogy a diákok nagy része nem Budapesten jár iskolába, a vidéki könyvtárak kínálata pedig mind példányszámban, mind szerzők tekintetében elmarad a Szabó Ervinétől.

kny1

Magyar Elektronikus Könyvtár

Terepszemlénket a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) kezdtük, mivel digitális formátumban jelenleg messze itt érhető el a legtöbb könyv: a kötelező olvasmányoknak több mint a felét letöltetjük, ráadásul ingyen. A helyzetet árnyalja, hogy a MEK digitális könyveinek csupán kis része e-könyv, az olvasmányok túlnyomó részét csak a már említett pdf, rtf vagy html formátumban tudjuk megszerezni.

A MEK keresőjében külön tudunk epub és prc formátumú könyvekre keresni, ezekben a fájlformátumokban viszont összesen néhány száz mű érhető el. Kötelező olvasmányok közül megtalálhatók Jókai, Kosztolányi, Karinthy és Benedek Elek művei, Gáronyi Gézától az Egri Csillagok, több népmese gyűjtemény és a Biblia, ezen kívül csak prc formátumban Bulgakov Mester és Margaritája, Shakespeare három, kötelező olvasmányként leggyakrabban előkerülő műve (Hamlet, Rómeó és Júlia, Szentivánéji álom), Swifttől a Gulliver utazásai, Madáchtól az ember tragédiája, Móra Ferenc összes műve, Petőfitől a János Vitéz. A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy vannak könyvek Goethétől, Krúdytól, Mikszáthtól, Szolzsenyicintől is, de jellemzően nem azok, amik kötelező olvasmányként szóba jöhetnek.

Kicsit meglepődtünk, hogy - a névleg - az Országos Széchenyi Könyvtárhoz tartozó MEK-ben ilyen kevés e-könyvet találtunk, ezért a hiányosságok okairól megkérdeztük a MEK osztályvezetőjét. Moldován István szerint a lemaradás oka főleg a források hiánya, a MEK szűkös keretéből sem jogdíjak fizetésére, sem pedig a jogdíj nélküli könyvek digitalizálására, vagy a meglévő könyvek konvertálására nem futja. Az elektronikus könyvtárat összesen 3-4 ember működteti civil finanszírozásban, a művek többségét pedig külső forrásokból szerzik be. A Széchenyi Könyvtárnak ugyan van digitalizáló osztálya, de az a MEK-nek nem, csak egyéni megbízásra digitalizál könyveket. A MEK korábban az Artisjusnak fizetett átalánydíjat a jogdíjakért, az EU-s jogharmonizáció miatt viszont ma már egyesével kéne minden jogbirtokosnak fizetniük, erre pedig nincs elég pénzük. Ezért kerültek le a könyvtárból például Rejtő Jenő művei is. Moldován szerint az elmúlt egy-két évben sűrűsödött a jogdíjas ügyek száma, volt olyan szerző is, aki visszavonta a korábban megadott engedélyt. Az e-könyvek előretörésével az ilyen esetek várhatóan tovább fognak szaporodni, mert a szerzők vagy örököseik, akik korábban nem láttak anyagi lehetőséget a digitális formátumokban, levetetik az ingyenesen elérhető könyveiket. A MEK most úgy próbálja megoldani az e-könyveinek gyarapítását, hogy kiadóknak adják át a jogdíj nélküli könyveiket, cserébe az átkonvertált e-könyvek a MEK-en is megjelenhetnek majd.

Kindle-Téka

Kötelező olvasmányok beszerzéséhez kincsesbányának bizonyult a Kindle-Téka, ahol nem túl széles, de annál hasznosabb választékból szemezgethetünk. Olyan, nehezen fellehető könyveket találunk itt prc formátumban, mint a Bűn és bűnhődés vagy A tót atyafiak és A jó palócok. Dosztojevszkij és Mikszáth mellett megtalálható Petőfi szinte összes műve, többek között az e-könyvben ritkaságnak számító A hóhér kötele is, valamint Balzactól a Goriot apó és Victor Hugótól a Nyomorultak.

kny3

Book&walk

A könyváruházak közül a legnagyobb választékot nem, a legolcsóbb könyveket viszont kétség kívül a bookandwalk.hu-n találjuk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kötelező olvasmányok nagy részét teljesen ingyen tölthetjük le, igaz, csak a viszonylag kevés e-könyv olvasó alkalmazás által támogatott mobi formátumban. Szűcs Roland, a BookandWalk ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, a könyvenként való megtérülés helyett ők a jövőben becsült profittermeléséből indulnak ki, így az ingyenes könyvek konvertálási költségét ügyfélszerzési költségnek tekintik. Hozzátette, hogy az árazásuk átmeneti jellegű, így nem tervezik, hogy a könyvek hosszú ideig ingyenesek maradnak. Megéri sietni, mert az oldalon jelenleg ingyenesen érhető el Mikszáth műveinek nagy része, Illyés Gyula néhány regénye, Mikes Kelemen Törökországi levelei, Petőfi olyan nehezebben fellelhető művei, mint A hóhér kötele és a Tigris és hiéna, Zrínyi összes költeménye, Nyírő Józseftől a Mádéfalvi veszedelem, Katona Józseftől a Bánk Bán, Cervantes Don Quijotéja, Dante Isteni színjátékából A purgatórium és A paradicsom, az Odüsszeia, Balzac számos műve, köztük a Goriot apó, Shakespeare legnépszerűbb drámái, Dosztojevszkijtől a Bűn és bűnhődés, Goethe fontosabb művei, mint a Faust és a Werther szerelme és halála, Camus-től A közöny és Moliére-től A fösvény. Bár nem ingyen van, azonban e-könyvben csak itt beszerezhető Emily Brontë Üvöltő szelek című regénye, ami 2249 forintba kerül.

Fapadoskönyv, Multimédia Pláza, Bookline

Az online könyvesboltok közül a Fapadoskönyv, a Kossuth kiadó által üzemeltetett Multimédia Pláza és a Bookline tudja felmutatni a legszélesebb kínálatot az e-könyvek terén. Szerencsére ma már jóval több könyv elérhető annál, mint hogy mindegyiket egyesével felsoroljuk, a Bookline kínálata például az elmúlt fél évben néhány százról csaknem kétezerre emelkedett és a többi könyvesboltban is hasonló mennyiségű szépirodalmi műből válogathatunk. A boltok kínálata javarészt megegyezik, mivel a fontosabb regényeket mindegyik bolt igyekszik kiadni és a költséghatékonyság jegyében gyakran együtt is működnek egymással. Sajnos az általunk keresett kötelező olvasmányok nagyobbik része még így sem beszerezhető az online könyvesboltokban, de ez nem annyira az ő, mint inkább a regények jogait birtokló örökösök és kiadók hibája.

Földes László, a Multimédia Pláza informatikai szerkesztőség-vezetője szerint a jogörökösök gyakran nem szívesen járulnak hozzá e-könyv kiadáshoz, vagy óvatoskodásból csak egy-két mű kiadását teszik lehetővé. Ezért nem érhető el e-könyvben például Fekete István egyik legnépszerűbb műve, a Vuk sem: az író műveinek jogait birtokló Móra kiadó egyelőre csak a Kele, a Tüskevár és A koppányi aga testamentuma megjelenéséhez járult hozzá, hogy ezekkel teszteljék az új formátumot. De szintén a jogörökösök vonakodása miatt nem érhető el e-könyvben Móricz Zsigmondtól a Légy jó mindhalálig vagy Molnár Ferenctől A Pál utcai fiúk sem. Móricz néhány műve ugyan kapható a Multimédia Plázán és a Fapadoskönyvön, a mindenhol kötelező olvasmánynak számító Légy jó mindhaláligot azonban jogtiszta forrásból lehetetlen megszerezni, legalább is év végéig. Akkor jár le ugyanis az író műveinek jogvédettsége, a Fapadoskönyvnél pedig ennek megfelelően már zajlanak az előkészületek, hogy 2013-ban a Légy jó mindhalálig is bekerülhessen a kínálatba.

A hiányos készlet másik oka, hogy az e-könyvek kiadása egyelőre a boltoknak sem éri meg igazán. Bár a keresletben lassú emelkedés érzékelhető, de a nyomtatott könyveket egyelőre még sokkal többen keresik. Szűcs Roland szerint a jelenlegi kereslet mellett a legtöbb könyv kiadása nem érné meg azokon az árszinteken, ahogy a könyvesboltok kínálják őket, az új formátum népszerűsítése érdekében azonban elkerülhetetlenek az átmeneti veszteségek. Hasonló tapasztalatokról számolt be Földes László is, aki szerint az e-könyvek terjesztésében jelenleg nincs olyan bevételi potenciál, hogy rövidtávon megérje anyagilag, hosszútávon, négy-öt évben gondolkodva viszont az emelkedő kereslet ellensúlyozni fogja a rövid távú veszteségeket.

Csordás Attila, az eKönyv Magyarország ügyvezetője szerint ugyanakkor egyre több kiadó ismeri fel annak elkerülhetetlenségét, hogy belépjenek a hazai ekönyves piacra. Az egyre több kis könyvkiadó mellett most már a nagyobbak is feltűnnek a piacon. A kezdetektől jelen lévő Magvető, Athenaeum és Kossuth mellett olyan kiadók jelentek és jelennek meg idén ekönyvekkel, mint az Akadémiai Kiadó, a Complex, az Ulpius, a Geopen vagy a Libri. Ez várhatóan olyan önmagát generáló folyamatot indít el, amely rövid időn belül óriási mértékben növelni fogja az elektronikus könyvek címszámát Magyarországon.

Sok a hiányzó

Az online könyváruházakról általánosságokat akár árban, akár kínálatban csak nagyon óvatosan lehet megfogalmazni. Kafkától A per a Booklineon, Shakespeare művei a Fapadoskönyvön, Mikszáthtól a Szent Péter esernyője a Digitalbooks-on, Kúdy Szindbádja az Ekonyv.hu-n a legolcsóbb és érdemes megemlíteni még a Lira.hu-t is, ahol szintén jelentős kínálat érhető el e-könyvekből, bár a két bolt együttműködési megállapodása alapján ezek ugyanazok a könyvek, amik a Bookline-on is megtalálhatók. Szubjektív megítélésünk szerint a Fapadoskönyvnek vannak talán a legkedvezőbb árai, bár a kötelezőket az Ekönyv.hu-n lehet a legjobb áron beszerezni, de ez közel sem minden könyvre igaz, vásárlás előtt ezért érdemes az összes oldal kínálatát végigböngészni. Mivel jelenleg még az is nagy szám, ha egy regény egyáltalán elérhető e-könyvben, ezért érdemes kiemelni a Multimédia Plázát is, ami árakban és kínálatban nem veri a mezőnyt, viszont több fontos regényt (pl. Fekete István művei, Flaubert: Bovaryné) csak itt találtunk meg.

kny2

Amennyire szembeötlő a könyvesboltok utóbbi időben mutatott fejlődése, legalább annyira fájó bizonyos művek hiánya. Ahogy már említettük, a Légy jó mindhalálig és A Pál utcai fiúk teljesen elérhetetlen, de hasztalanul kerestük az Abigélt, Örkény István és Orwell műveit, Victor Hugótól a Párizsi Notre-Dame-ot, E.T.A. Hoffmanntól az Arany virágcserepet, valamint Gogol és Csehov kötelező olvasmányként felmerülő műveit is. És akkor még nem is beszéltünk azokról az írókról és regényekről, amik ugyan nem minden iskolában, de itt-ott szintén kötelező olvasmánynak számítanak (pl. Sütő András, Sánta Ferenc, Wass Albert, Faulkner, Hrabal, Hemingway stb.)

További források

Ahogy fentebb már írtuk, a szűkös kínálatra részben megoldást nyújthat a pdf-ben, rtf-ben, vagy html-ben elérhető könyvek átkonvertálása epub vagy prc formátumokba. A MEK-en a kötelező olvasmányok többsége elérhető valamilyen formában, de kis keresgéléssel a többi könyvet is megtalálhatjuk valahol. A Könyvjövőn pdf formátumban érhetők el Illyés Gyula művei, Csehovtól a Sirály és a Ványa bácsi, Gogoltól Az orr és A köpönyeg, valamint Victor Hugótól a Párizsi Notre Dame. Szintén jó forrás lehet a Petőfi Irodalmi Múzeum által üzemeltetett Digitális Irodalmi Akadémia, ahol html fomátumban érhető el Szabó Magda, Mészöly Miklós, Sánta Ferenc, Sütő András, Nemes Nagy Ágnes, Kormos István és Illyés Gyula összes műve. Bár a MEK előző oldalán a kereső már csak hibaüzenettel válaszol, de ha tudjuk, hogy konkrétan mit keresünk, akkor a Google segítségével még értékes hiányzó olvasmányokra bukkanhatunk a gyűjteményben, itt találtuk meg például A Pál utcai fiúkat és Móricz műveit is. Arra azért mindenkinek felhívnánk a figyelmét, hogy ezek a művek feltehetően csak figyelmetlenségből maradtak fent az oldalon, így valójában illegálisan fogunk hozzájutni a könyvekhez.

Nem jogtiszta forrásból az eddig felsoroltakon kívül még tucatnyi könyv érhető el az interneten. Ezzel annyit mindenképp nyerhetünk, hogy a könyveket nem magunknak kell átkonvertálnunk, ami viszont ennél is fontosabb, hogy például Fekete István a könyváruházakból egyelőre hiányzó művei is csak így érhetők el jelenleg. Nem buzdítunk senkit, éppen csak megjegyezzük, hogy a Google-ben a fájlformátumot (epub, prc) és a keresett könyvcímeket beírva elég megbízható találatokat kapunk.

Hasonló okból említjük a torrenteket is. A torrent oldalakon néhol egészen elképesztő méretű, több ezer címes gyűjtemények vannak magyar nyelvű könyvekből, a kötelezők közül Hemingway könyveire csak itt tudtunk ráakadni. A könyvek itt általában sima szövegfájlokban vannak, tehát konvertálásra ennél a megoldásnál is szükségünk lesz.

Megéri e-könyvet venni

 

Könyváruház

E-könyv

Nem e-könyv

Szabó Ervin

Az ember tragédiája

396 Ft

0 Ft

0 Ft

16 éves korig: ingyenes

 

16 év felett: 4 100 Ft

Vörös és fekete

800 Ft

960 Ft

0 Ft

Bovaryné

855 Ft

960 Ft

0 Ft

A köpönyeg

765 Ft

nincs

0 Ft

Bűn és bűnhődés

1 275 Ft

0 Ft

0 Ft

Iván Iljics halála

935 Ft

nincs

0 Ft

A 6-os számú kórterem

1 785 Ft

990 Ft

0 Ft

A vadkacsa

900 Ft

nincs

0 Ft

A sirály

935 Ft

nincs

0 Ft

A tót atyafiak-Jó palócok

400 Ft

0 Ft

0 Ft

Új Zrínyiász

509 Ft

0 Ft

0 Ft

Az isten háta mögött

425 Ft

nincs

0 Ft

Jónás könyve

1 000 Ft

960 Ft

0 Ft

Édes Anna

509 Ft

0 Ft

0 Ft

Összesen

11 489 Ft

3 870 Ft

0 Ft

Miután kiderült, hogy a kötelező olvasmányok digitális formában szinte ugyanolyan könnyen elérhetők, mint a könyvesboltokban vagy a könyvtárban, mérlegre tettük a másik fontos szempontot is és megvizsgáltuk, hogy jövünk ki a legolcsóbban. Ehhez egy budapesti gimnázium 11. évfolyamának teljesen átlagosnak nevezhető kötelező olvasmánylistáját vettük alapul, majd a rajta szereplő tizennégy könyvet próbáltuk meg minél olcsóbban megvenni hagyományos könyvben és e-könyvben is, az eredményt pedig táblázatban foglaltuk össze. Azon kicsit sem lepődtünk meg, hogy a nyomtatott könyv messze a legdrágább, azon már annál inkább, hogy az e-könyvekkel olcsóbban jöttünk ki, mintha kifizettük volna az éves beiratkozási díjat a Szabó Ervin Könyvtárban. Viszont az is igaz, hogy a kötelező olvasmányok közül ötöt egyáltalán nem tudtunk beszerezni e-könyvben (csak más digitális formátumokban), a Szabó Ervin Könyvtárba pedig - a legtöbb vidéki könyvtárhoz hasonlóan - 16 éves kor alatt ingyenes a beiratkozás. A vidéki könyvtárak beiratkozási díjai ráadásul alacsonyabbak is mint a fővárosi könyvtáré, persze ezzel együtt a kínálatuk is korlátozottabb.

Az összes kötelező olvasmány elolvasása akár több száz órába is telhet, emiatt felvetődött bennünk a kérdés, vajon nem fogja-e tönkretenni a szemünket, ha órákon keresztül bámuljuk folyamatosan a kijelzőt. Dr. Vártok Éva Mária szemész szakorvos kérdésünkre elmondta, ahogy a monitoron való olvasás általában, a hordozható mobileszközökön való könyvolvasás is árthat a szemnek. Ennek oka, hogy a monitor nézése ritkábbá teszi a pislogást, ettől pedig a szem kiszárad, ami műkönny használatát teheti szükségessé. Emellett a kisebb képernyőn (például okostelefonon) való olvasás lecsökkenti a szemmozgást, amitől az izmok is elgyengülhetnek. A szakember hozzátette, úgy tudja, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a monitoron való olvasás ronthatja a dioptriát, tehát a szem végleges romlásától azért nem kell félnünk.

 

Formátumok, szoftverek, konvertáló programok

A "valódi" e-könyvek általában epub vagy mobi/prc formátumban érhetők el. A két formátum között számunkra a legjelentősebb különbség, hogy míg az epub formátumot az összes e-könyvolvasó program támogatja, addig az eredetileg e-könyv-olvasó készülékeken használt mobi/prc formátumú könyveket a legtöbb hordozható mobileszközön csak a megfelelő olvasószoftverrel tudjuk olvasni. Androidra a Cool Reader, Windows Mobile-ra és Symbianos készülékre a Mobipocket Reader, iPhone-ra a Bookshelf lehet a megfelelő választás.

A mobilos e-könyv-olvasó szoftverekkel viszont nem csak e-könyveket tudunk olvasni. Az Androidra elérhető Aldiko például az epub mellett támogatja a pdf formátumot is, a Moon+ Readerrel txt és html fájlokat is tudunk olvasni, a már említett Cool Reader pedig szinte az összes lehetséges fájlformátumot támogatja. Az iPhone-os Bookshelf szintén megbirkózik a hmtl és txt formátumokkal is. Hozzá kell tenni, hogy a nem e-könyv formátumú könyveket az e-könyv olvasó szoftverek általában nehezebben kezelik, ami az olvasási élmény rovására mehet.

Ha nem akarunk kompromisszumokat kötni, akkor a Calibre szoftverrel szinte bármilyen formátumból két kattintással készíthetünk epub és mobi formátumú e-könyveket. A Calibre rengeteg lehetőséget ad a felhasználó kezébe, segítségével korrektúrázni tudjuk a könyveinket vagy akár tetszőleges borítót is beállíthatunk, ráadásul az elterjedtebb fájlformátumok közül a doc formátumon kívül mindegyiket támogatja. Alternatív megoldás lehet a Mobipocket Creator, amivel pdf, txt, doc fájlokból konvertálhatunk prc formátumú könyveket pillanatok alatt.

Ha az e-könyveket nem hordozható eszközön akarjuk olvasni, hanem PC-n, akkor a legegyszerűbb ha letöltjük a Firefoxhoz telepíthető epubreader plugint, aminek segítségével a böngészőből olvashatjuk a könyveket. PC-re szintén elérhető a Cool Reader szoftver, ami az Androidos verzióhoz hasonlóan minden fájlformátum olvasásával megbirkózik.

 Szerző: Bobák Áron