Csoóri Sándor 80 éves

Könyves Magazin | 2010. február 03. |

Február 3-án nyolcvanéves Csoóri Sándor Kossuth-díjas költő, író, esszéista, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja.

Zámolyi földműves családból származik, 1942-ben a népi írók által kezdeményezett Országos Falusi Tehetségkutató Intézet segítségével került Pápára, ahol 1950-ben a Református Kollégiumban érettségizett. Az Egyetemi Orosz Intézetben orosz-történelem-marxizmus és műfordítás szakon, de betegsége miatt megszakította tanulmányait. Ezután különféle újságoknál dolgozott, 1953-tól az Irodalmi Újság, majd a Szabad Ifjúság és az Új Hang munkatársa lett. 1954-ben jelent meg első kötete Felröppen a madár címmel és ebben az évben kapott József Attila-díjat is.

Gyorsan kiábrándult a rendszerből, költészetében sajátos módon keverte a politika területén érzékelhető ellentmondásokat személyes vallomásaival. Az 1956-os forradalom után tisztviselő volt a Lakatosipari Vállalatnál, 1958-tól szabadfoglalkozású író, majd 1968-tól a Mafilm dramaturgja volt. A hatalommal való ütközései miatt többször kényszerült hallgatásra, állt megfigyelés alatt, komolyabb díjat nem kaphatott. A hetvenes évekre forrott ki költészete, amelyet vallomásos közvetlenség, érzékletesség, sokrétegű, gazdag képvilág, szinte rejtett kompozíció jellemez.

Életművében igen jelentős a szociográfia (Tudósítás a toronyból), a film (forgatókönyvíróként működött közre Kósa Ferenc Tízezer nap, Ítélet, Hószakadás és Sára Sándor Földobott kő, Tüske a köröm alatt, 80 huszár című filmjeiben), írt gyermekverseket is (Lekvárcirkusz bohócai, Ördögfióka). Esszéíróként is tevékenykedett, esszéiben egyszerre alkalmazza a logikai-fogalmi és a metaforikus megközelítést, a személyesség és a magyarság sorskérdései iránt érzett felelősség egyszerre van jelen írásaiban. Összegyűjtött versei 2000-ben A jövő szökevénye címmel láttak napvilágot,  2004 után keletkezett írásait összegyűjtő legutóbbi esszékötete 2007-ben Tizenhét kő a parton címmel, legutóbbi verseskötete pedig tavaly jelent meg Harangok zúgnak bennem címmel.

Az 1980-as évektől a szellemi és politikai ellenzék egyik vezetőjeként az 1985-ös monori és az 1987-es lakiteleki tanácskozás előkészítője, majd a Magyar Demokrata Fórum alapítója, 1993-ig a mozgalom elnökségi tagja volt. 1988-tól a Hitel című irodalmi és társadalmi folyóirat főszerkesztője. A rendszerváltás után néhány évig a közvetlen társadalmi cselekvést választotta, 1991-2000 között a Magyarok Világszövetségének elnöke volt, ő érte el "a mozaiknemzetet egyben láttató nagy eszköz", a Duna Televízió létrehozását. Esszéivel, publicisztikai írásaival folyamatosan részese a közéletnek, nem ritkán kerül viták kereszttüzébe.

Csoóri Sándort József Attila-díjjal kétszer tüntették ki, 1954 után 1970-ben is. 1981-ben Herder-díjjal, 1984-ben Bibó István-díjjal ismerték el. 1990-ben kapta meg a Kossuth-díjat, amelyet korábban ellenzéki magatartása miatt tagadtak meg tőle. 1997-ben Károli Gáspár-díjat, 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át. Munkásságát 2003-ban Arany János-nagydíjjal, 2004-ben Magyar Művészetért Díjjal, 2008-ban Prima Primissima Díjjal is elismerték. 2005 óta a Magyar Írószövetség örökös tagja.

Csoóri Sándort pályafutásának mérföldköveit felidéző összeállítással köszönti 80. születésnapján a Duna Televízió. Szerdán a déli harangszó után Anyám szavai című versével indul az ünnepi program, a Szerelmes földrajz című ismeretterjesztő sorozatban pedig gyermekkora fontos helyszíneire, Zámolyra és Pápára emlékezik a költő. Harangok zúgnak bennem - egy óra Csoóri Sándorral címmel este 8-kor pályájáról, életművéről, ars poeticájáról beszélget a költővel Pálfy G. István. A jövő szökevénye: Csoóri Sándor című műsorban pedig Görömbei András akadémikus, irodalomtörténész elemzi a költő életművét. A születésnapi program a Tízezer nap című film vetítésével zárul.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.