Csobánka Zsuzsa: A hiányzó test (részlet)

.konyvesblog. | 2014. június 04. |

Csobánka Zsuzsa: A hiányzó test

Pesti Kalligram, 2014, 284 oldal, 2392 HUF

Csobánka Zsuzsa Majdnem Auschwitz című regényében az emberi kapcsolatok képtelenségéhez és a szeretet paradoxonához jutott el Jákob és Edit szerelmi történetének elmesélésén keresztül. A hiányzó test című regénye ennek folytatása, a mű második részében megismert Goran Gasparović lesz a kapocs a két mű között.

Goran életét meséli el az új regény, hogy hogyan menekül el vajdasági magyarként a jugoszláv háború elől, és jut el egy cseh kórházba és kápolnába, ahol megismeri Izaak Zingert, az idős lengyel zsidó túlélőt, aki halott lánya emlékével kell, hogy elszámoljon magában. Szembesítések sorozata a mű, mindenkinek önmaga tükörképével kell farkasszemet néznie, menekültek és üldözöttek, kisebbségi lét és áldozatiság között bolyong minden szereplő. Az egyéni lét a történelem martalékává lesz, a háború mégis inkább belül van, a hátország pedig folyton elveszni kész. Mi lehet ilyenkor a megtartóerő?

Goran ikonfestőként arra keresi a választ, mi viszi rá mégis a művészt, hogy teremtsen, ha az Isten által teremtett tökéletes világot sosem lesz képes újraalkotni, mert az mindig emberi marad, s mint ilyen törékeny és tökéletlen. Zinger őrlődik, megmenthette-e volna Hannah nevű lányát a deportálástól. Mindez Goran tanítványa, Joanna Maya kerettörténetébe ágyazódik, aki mester és tanítvány viszonyát boncolgatva saját, kárpátaljai rokonsága és családja után kezd el kutatni, és az út során Goran ikonját restaurálva alkotja meg önarcképét. A képben háborús föld és hátország összeér, saját hazát teremt, mely bár esendő és emberi, de az egyetlen élhető tér számára. Onnan nincs hová, és nem is kell menekülnie, mert otthon van.

csobánka zsuzsa: hiányzó test (részlet)