70 éves a brazil Mágus

70 éves a brazil Mágus

.konyvesblog. | 2017. augusztus 24. |

sc_1.jpg(Kép: Coelho/Twitter)

Ma lett 70 éves a világ legmegosztóbb írója, Paulo Coelho, akiről elsőre mindenkinek a csúcsokat döntögető eladások és a túlszaturált naplementefotókra fotosoppolt életbölcsességek jutnak eszébe. Pedig a brazil Mágusnak nemcsak az ezoterikus háziasszonyok és az az irodalmi életben kevésbé jártas celebek köszönhetnek sokat, hanem például a brazil popzene is. 

A Coelho-képlet viszonylag egyszerű: olvasmányos történet, nyakon öntve misztikummal és felejthető életbölcsességekkel, amelyek az olvasás pillanatában vigaszt nyújtanak, ösztönzőleg hatnak, elégtételül szolgálnak, ám amint becsuktuk a könyvet, már el is felejtettük őket. Pedig van néhány regénye, amiben meglett volna a potenciál, például Az ördög és Prym kisasszony, amelyben a Jó és a Rossz örök küzdelmének helyszíne egy kis hegyi falu, ahová egy idegen képében megérkezik az Ördög, és jutalmat ajánl, ha a közösség feláldoz egyet a tagjai közül. Coelho azonban nem egy feszültséggel teli kamaradrámát hoz ki a történetből, esetleg Shirley Jackson A sorshúzásának mainstream átiratát, hanem egy túlmoralizált tanmesét.

A PopJak-estek 2015-ös évadzáróján arra keresték a választ, mi lehet a hatalmas siker oka. Urbán Bálint, az AntiCoelho blog szerzője arra jutott, hogy a válasz a történelemben keresendő.

Posztmodern világunkban ugyanis nagyon nagy a világmagyarázat iránti igény. A modernizmus egyfajta metafizikai csőddel zárult: a második világháború után világossá vált, hogy a felvilágosodás koráig visszanyúló nyugati filozófiai hagyomány kudarcot vallott. A hatvanas években ezért indult el egy ellenkultúra: a hippi mozgalom, a new age, amely már nem hitt a hagyományos, egységes világnézetben. Coelho ebből a kultúrából jön; írásaiban mintha egy hurokkal igyekezne megkerülni a hagyományos nyugati gondolkodást. Rengeteg metafizikai modellt mozgat egyszerre a keresztény misztikától az iszlámon át a kazah mitológiáig  a könyveit elolvasva éppen ezért úgy érezhetjük, egyfajta spirituális metszetet kaptunk a világegyetem egészéről. Ugyanakkor Coelho arra is ügyel, hogy az általa közvetített gondolatok könnyen oldódóak legyenek: inkább mindennek csak a felszínéről merít, a Bibliából például általában a mindenki által ismert részeket idézi. Ugyanígy, ha mondjuk egy várost vagy egy országot mutat be, nagyjából ugyanazokat tudjuk meg az adott helyről, amit eddig is tudtunk: Svájcról például azt, hogy ott órák vannak, és az emberek szeretik a sajtot és a csokoládét. Ezáltal egyfajta családiasságot teremt: egy ismeretlenül ismerős világba kalauzol, ahol az olvasó otthonosan mozoghat.

Kétségtelen, hogy Coelho remekül ért a marketinghez: egyik titkos fegyvere a személyes jelenlét, fáradhatatlanul turnézik a könyveivel. Állítása szerint előszeretettel jár olyan országokba, ahová más bestseller-írók nem nagyon mennek, így volt már többek között Bulgáriában, Macedóniában, Szlovéniában, Lettországban és Szlovákiában is. Sőt, 2005-ben Magyarországra is ellátogatott a könyvfesztivál díszvendégeként.

paulo-coelho-1.jpg(Kép forrása)

Leghíresebb regényét, Az alkimistát mindössze két hét alatt vetette papírra. Azért ilyen gyorsan, mert - ahogy fogalmazott - a "lelkében már megírta a könyvet".  A siker azonban kezdetben váratott magára, első kiadója például csupán 900 példányt kinyomtatását reszkírozta meg, döntését pedig azzal indokolta, hogy ebből a könyvből sosem fog több elmenni ennél. Coelho később kiadót váltott, az igazi nagy áttörést mégsem ez, hanem az angol nyelvű fordítás hozta meg neki. A regény azóta több mint 119 országban jelent meg és több mint 65 millió példány fogyott belőle. Életművét olyan sok nyelvre lefordították (csak Az alkimistát nyolcvanra), hogy 2009-ben még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legtöbb nyelvre lefordított élő író. (Összehasonlításképpen: a legtöbb nyelvre lefordított, már nem élő író William Shakespeare - a szerk.) 

Az alkimistának igazi celeb-rajongói is vannak, Will Smith például a kedvenc könyveként emlegette, és azt nyilatkozta róla, hogy Coelho az univerzum egészéről beszél, ami benne van egyetlen homokszemben, Bill Clintont pedig az elnöksége idején egy példánnyal a kezében fotózták le. A lányától kapta kölcsön, és nagyon tetszett neki.

Coelho olyan, mint a pornó

Már sokan sokszor feltették maguknak a kérdést: kicsoda Paulo Coelho? Brazil regényíró, vagy önsegítő könyveket kiadó mágus? Kimeríthetetlen giccsgyűjtemény? Jól felépített marketingfogás? A posztmodern humanizmus atyja, vagy inkább gátlástalan pornószerző? És mégis, mi az óriási siker titka?

Az Athenaeum 2008-ban jelentette meg Fernando Morais Coelho monográfiáját, amelyből kiderül többek között, hogy az író a fiatalkora egy részét elmegyógyintézetben töltötte. Apja ugyanis nem nyugodott bele, hogy fia nem követi őt a mérnöki pályán, és drasztikus módszert választott, hogy elnyomja a lázadását. A három évnyi kényszerkarantén után Coelho számára "az alkotói létet a színház jelenti, és ebben eredményeket ér el, hol színészként, hol dramaturgként; színdarabíróként már kevésbé. De a közeg a fontos, a bohém életmód: az ivászatok és a drogok." Az intézetből egyébként, ahol az elektrosokkterápia is bevett módszer volt, ha nem is a gyógyításra, de a páciens megtörésére, háromszor is sikerült megszöknie. Intézeti élményei 1998-as regényében, a Veronika meg akar halniban köszönnek vissza, melynek címszereplője azt hiszi, hogy sikertelen öngyilkossági kísérlete után már csak néhány nap van hátra az életéből.

Szt. Coelho élete az elmegyógyintézettől a sikerig

A felhvásunk után Plexus nevű olvasónk is vállalta, hogy olvasni fog helyettünk, amiért nem lehetünk elég hálásak neki, ezért legyetek azok ti is. B+ A mágus. Paulo Coelho élete. Athenaeum, 2008, 615 oldal, 4490 Ft. A hazai könyvkiadás mostanában bőségesen ellátja a...

Mielőtt irodalmi karrierbe kezdett volna, Coelho olyan brazil előadóknak dalaihoz írt szövegeket, mint Rita Lee vagy Elis Regina, de a brazil poptörténetre valószínűleg Raul Seixas-szal együttműködve gyakorolta a legnagyobb hatást. "A lemezeladásokból tisztes bevételre tesz szert, egy ideig művészeti igazgató lesz egy lemezkiadónál. Harmadik feleségével könyvkiadót alapít, amely nyereséges vállalkozássá növi ki magát", és Az alkimista sikere után meredeken ível felfelé a pályája.  Míg a popdalok miatt ünnepelték, a hetvenes évek elején írt protestsongjai miatt háromszor is börtönbe került, ám mivel azokról nem maradtak meg felvételek, születésnapi bejegyzésünket a Coelho-életmű legemlékezetesebb darabjaival zárjuk.

Raul Seixas és Paulo Coelho 1989-ben

Elis Regina: Me Deixas Louca

Rita Lee: Esse Tal de Roque Enrow