Cecelia Ahern a zene helyett a romantikus regényekkel villantott nagyot

Cecelia Ahern a zene helyett a romantikus regényekkel villantott nagyot

.konyvesblog. | 2018. május 25. |

ahern_author_photo_matthew_thompson.jpg

Fotó: Matthew Thompson

Hiába volt az apja Írország miniszterelnöke, Cecelia Ahern nem a politikában vagy a gazdaságban, hanem az írásban találta meg azt, amiben kiteljesedhet. Mindössze 21 éves volt, amikor megírta az Utóirat: Szeretlek! című könyvet, ami hetekig sikerlistás volt Írországban, és több mint negyven országba eladták a jogokat. Az adaptáció sem váratott sokáig magára: a filmben Hillary Swank és Gerald Butler dolgozta meg a rajongók könnycsatornáit.

Cecelia Ahern: Lantmadár

Fordította: Balassa Eszter, Athenaeum Kiadó, 2018, 400 oldal, 3999 HUF

 

Innentől kezdve nem nagyon volt megállás, Ahern főállásban ontotta a romantikus könyveket, melyeket (ez kiderült a korábbi interjúiból) utálja, ha chick-lit-nek neveznek. A sikernek elég jó fokmérője, hogy második regényéből (Ahol a szivárvány véget ér) ugyancsak film készült, a regényírás mellett pedig hamarosan producerkedni is kezdett, igaz, a Christina Applegate főszereplésével készült Nem ér a nevem mindössze két évadot élt meg.

Cecelia Ahern Budapesten. Az író június 7-én 17 órától a Vörösmarty téren mutatja be legújabb regényét, a beszélgetőtársa Balázsy Panna lesz, 18 órától pedig dedikálja a könyveit. A részletekért katt IDE!

Ahern sokoldalúságára ugyanakkor jellemző, hogy mielőtt íróként berobbant volna, egy Shimma nevű zenekar tagja volt, amit kimondottan az Eurovízió miatt hoztak össze. Végül a hazai megmérettetésen a harmadik helyen végeztek és utána fel is oszlott a társaság. Ahern utóbb azt nyilatkozta, hogy annyira nem bánja, mert így legalább a tanulmányaira koncentrálhatott. A könnyűzene amúgy a családban maradt, hiszen a nővére, Georgina, a westlife-os Nicky Byrne felesége lett.

Az író június elején Budapestre látogat, hogy bemutassa legújabb regényét, a Lantmadárt. A fülszöveg a következőket árulja el a regényről:

Laura a nagyvilágtól elzárva él Írország délnyugati részén, a hegyek közt, harmóniában a természettel. Egy nyári napon azonban összetalálkozik az erdőben Solomonnal, és élete egy csapásra megváltozik. A sármos férfi egy dokumentumfilmes forgatócsoport tagja. A háromfős kis csapat éppen következő filmjéhez keres témát, Laura pedig egyből felkelti az érdeklődésüket. A lány ugyanis lenyűgöző képességgel rendelkezik: úgy tudja utánozni a hangokat, mint senki más - senki, csak az ausztrál lantmadár.

Laura egy új élet reményében a stábbal tart Dublinba, ahol nem csupán a nagyváros zajos nyüzsgése robban be a mindennapjaiba egyik pillanatról a másikra, de a 21. század is, a közösségi média, a tévé és a tehetségkutató műsorok pozitívumaival és árnyoldalaival egyaránt.

Olvassatok bele a regénybe:

Ahern_Lantmadar_36–48.pdf by konyvesblog on Scribd