Bödőcs Tibor: Kitomboltam magam az intertextualitás játszóterén

Bödőcs Tibor: Kitomboltam magam az intertextualitás játszóterén

Valuska László | 2018. június 19. |

Fotó: Gálos Viktor

Addig se iszik címmel jelent meg Bödőcs Tibor irodalmi paródiakötete, ami 2017 utolsó negyedévének bombasztikus könyvsikere lett. Esterházy, Hemingway, Kertész, Krasznahorkai vagy Rejtő is a stílusparódiák hőse lett, nem áldozata, olyan szeretettel és anyagismerettel közelített hozzájuk a népszerű búcsúszentlászlói humorista.

Tízek. 2018-ban harmadszorra adták át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A Könyves Magazin idei első számában mind a tíz jelöltet kifaggattuk, a következő napokban ezeket a mini-interjúkat tesszük közzé. A Libri irodalmi díjat végül Tompa Andrea, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Bödőcs Tibor nyerte - a díjazottakkal készült riportunkat keressétek a Könyves Magazin friss számában!

Fél éve jelent meg a könyve, óriási példányszámban viszik, milyen érzés írónak lenni? Tervben van újabb könyv?

A példányszám nincs hatással a létező vagy nem létező írói érzésre. Sőt! A toplista inkább gyanús, de igyekszem nem sznobkodni, hiszen a könyvem az ellen (is) íródott. Több olyan reakció érkezett, amiktől írói érzések kerülgethetnek álszerénytelenebb perceimben. A Libri-díjra jelölés egy megnyugtató visszajelzés, hogy irodalmi szövegek születtek. Hacsak nem tévedtek, hacsak nem tévedek.

Bödőcs Tibor: Addig sem iszik

Helikon, 2017, 208 oldal, 2999 HUF

 

A terv gomolyog még, alakul, változik. Épp most tetőzik a stand-up pályafutásom, ami rengeteg fellépést, utazást jelent, ami nagyszerű, de a fausti ember bennem közben azt is tervezi, hogy a turné után milyen jó lenne megint egy kicsit visszavonulni, átállítani a bioritmust és írni.

A könyv írása közben vagy a megjelenés utáni kritikai/olvasói reakciókból tanult bármit, amit a stand-upban tud hasznosítani?

Az írás közben feltétlenül. Pontosan meg kellett figyelnem a parodizált művek szerkezetét, azokból sokat tanultam. Segített az irodalmi allúziók elvetésében is a könyvem, mert kitomboltam magamat az intertextualitás játszóterén. A színpadon nem működő, de írásban jól muzsikáló mondatoknak is volt hova hullnia, hiszen azokat a beletettem a paródiákba, nem nehezítik az élőszót tovább. És akkor még nem beszéltünk a magyar nyelv kincsesládájában való kutakodásnak a hozadékairúl.

Bödőcs Tibor: Nem voltam olvasó, de A Pál utcai fiúkon sírtam

Fotó: Valuska Gábor Az irodalmi paródiáknak komoly hagyományai vannak hazánkban, ehhez a hagyományhoz teszi most hozzá a saját értelmezéseit Bödőcs Tibor. A búcsúszentlászlói standupos stílusparódiákon keresztül lép párbeszédbe az írói nyelvekkel Addig se iszik című kötetében. A Sorstalanság egy futballakadémián, Krasznahorkai a százholdas pagonyban. Bödőcsöt irodalmi ugrópontokról, maszkokról és ledöntött szobrokról kérdeztük.

Tervezi-e, hogy a közélet által inspirált könyvet ír, mondjuk egy politikusparódia-kötetet vagy fikciót, regényt, novellákat?

Azt veszem észre, hogy mivel a jelenlegi estem már szinte kész, az időm gondolkodásra szánt részében többet fordítok irodalmi kérdéseken való morfondírra, mint stand-up-ra, vagy direkt közéletre. Ha írok, mindenképpen lesz társadalmi, politikai rétege. A paródiákban is azok sikerültek talán a legjobban, ahol erősen stilizálva, de mégiscsak a máról írtam. A forma még nem eldöntött: regény, novella, humoreszk, sms? "Majd kirúgja magát."

Az interjú eredetileg a Könyves Magazin 2018/1. számában jelent meg.