A ronda borítónál nincs lehangolóbb

.konyvesblog. | 2013. július 26. |

Estél már áldozatul a magyar könyvkiadók rossz ízlésének? Hagytál már ott könyvet a könyvesboltban, csak mert rusnya volt a borítója? Kellett már újságpapírba csomagolnod egy remek regényt, mert bántotta a szemed a magyar borító? Egy jó könyvborító nem túlzsúfolt, nem hasonlít semmi máshoz, és azonnal megragadja a szemet. Ám mire egy külföldi könyv eljut a magyar olvasóig, jelentős dizájnváltáson megy keresztül. Pedig csak egy kis bátorság kellene! Egy fiatal magyar grafikus, Szabó Levente már megmutatta, hogy lehet ezt jól is csinálni, de sajnos még mindig több az elrettentő példa. Íme néhány borítómetamorfózis, a giccstől a teljes fantáziátlanságig. 

Láttál béna borítót? Másold be a borító linkjét a kommentek közé, mert mi tovább keresünk.

halapinvin.jpegKoporsó, pingvin, öltönyös alvilágiak. Még a fülszöveget sem kell elolvasnunk, hogy legalább halvány sejtésünk legyen, miről is lesz szó.

halal_es_a_pingvin.jpgA magyar kiadás jámbor arcú pingvinje olyan, mintha épp egy Antarktisz faunájáról szóló dokumentumfilm plakátjáról totyogna felénk. Nem is hisszük el, hogy halál van odaírva, biztos hal akart lenni, csak elgépelték.

153307267.JPGNagyjából bármit rajzolhattak volna a Halálkultusz eredeti borítójára, semmi nem lett volna olyan szörnyű, mint a magyar változat.

halalkult.jpgBiztosak vagyunk benne, hogy Chuck Palahniuk szívesen elbeszélgetne a Halálkultusz magyar borítójának tervezőjével a Harcosok Klubjának békés teadélutánján. A könyv tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott, a tizennyolc éven felüliek pedig talán még akkor sem vennék a kezükbe, ha egy eltérített gépen száguldanának a semmibe a Krédó Egyházának tagjával, és ez lenne az egyetlen út a meneküléshez.

halhat2.JPGNémi steampunk és egy csipetnyi alkímia már elég is, hogy  A hallhatatlanság elixírjét levegyük a polcról. 

halhat.JPGAz ikeás keretbe száműzött megsárgult fénykép, és a repedezett házfal már így is a kelleténél szájbarágósabban ordítja, hogy itt bizony egy családregénnyel (nyilván második világháborússal) van dolgunk, de a biztonság kedvéért még egy cirádás keretbe foglalt menóra is került a borítóra, hogy véletlenül se tévesszünk irányt. Részletkérdés, hogy a főszereplő család harminchat generációját csak problémásan tudták volna belezsúfolni a viharos huszadik századba.

about-a-boy-nick-hornby.jpg

hornbyegyfiú.JPGAz ott komolyan a Nevermind borítóján lubickoló gyerek és a fájdalomtól üvöltő Kurt Cobain? Pont ilyen montázsokat ragasztgattunk tizennégy évesen a tolltartónk belsejébe.

jane_eyre.large.jpg

Nincsen angol klasszikus nőalak nélkül, de a Jane Eye-re szerencsére pont annyi romantika, és gyertyafénynél elsírt könny fért, amennyit épeszű olvasó elvisel.

janeere.JPGVégy néhány majdnem korhű ruhába öltöztetett hajadont, állítsd őket cirádás tapéta elé, válassz valami cifra tipót, és már kész is az ízléses címlap. Kizárt, hogy az angol klasszikusok magyar borítóihoz ne egy randomgenerátorral gyártanának illusztrációt.

the-grapes-of-wrath-lg.jpgHej, mostan puszta ám igazán a puszta! Meleg színek, és nihil. A Penguin nem nagyon tud hibázni.

stein.jpgA világirodalom összes vidéken játszódó klasszikusának kvintesszenciája egyetlen képbe sűrítve. De legalább nem egy piszkos arcú, éhes kisgyerek.

the_trial.large_1.jpg

Bármi is ez, imádjuk!

B919538.JPG "Valaminek a helyes értelmezése és ugyanannak a dolognak a félreértése nem zárja ki egymást." (F. K.)

 three-sisters-anton-pavlovich-chekhov-paperback-cover-art.jpg

csehov_1.jpg

Erről tényleg nem jut más az eszünkbe, csak az, hogy "Tengerparton áll a tölgyfa, aranylánc csüng az ágain."

Most akkor ti jöttök, kommentekbe várjuk a borítókat!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.