Az olvasástól nemcsak okosabbak leszünk

p.e | 2009. március 05. |

Végre tudományosan is bizonyított, hogy az olvasás semmi esetre sem tekinthető passzív tevékenységnek. Olyannyira nem, hogy amerikai pszichológusok szerint a könyvek hozzásegítenek minket ahhoz, hogy jobban meg tudjunk küzdeni az életben adódó hasonló szituációkkal. A Washington Egyetem pszichológusai funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálatokkal térképezték fel, hogy olvasás közben mely agyterületek aktiválódnak.

A kutatás résztvevőit arra kérték, hogy olvassanak el az Egy fiú napjá-ból kiragadott négy szövegrészletet. Az Egy fiú napja tulajdonképpen olyan empirikus adatok összessége, melyet még az 1940-es években Roger Barker kutatócsapata gyűjtött össze egy kisváros egy napjáról. Miközben a kutatás résztvevői olvastak, a különböző agyi régiók aktivitása a szövegben leírt történések függvényében változott. A kutatók szerint, a történet értelmezése közben, az olvasó gondolatban szimulálja a leírtakat. Az olvasás során végrehajtott szimuláció, tulajdonképpen egyfajta készségfejlesztő gyakorlatként funkcionál - mondta Jeffrey Zacks, a tanulmány társszerzője.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.