Twist Oliver, Anne Shirley, Harry Potter – A világirodalom leghíresebb árvái

Twist Oliver, Anne Shirley, Harry Potter – A világirodalom leghíresebb árvái

Forgách Kinga | 2018. szeptember 13. |

hp_1.jpg

Kép forrása

Az utóbbi idők ifjúsági irodalmának egyik leghíresebb karaktere, Harry Potter története azzal indul, hogy árva lesz. A szülei az életüket áldozzák érte, a tragédia jelét pedig egész életében a homlokán viseli. De nem ő az egyetlen regényhős, akinek a sorsát meghatározza, hogy elveszítette a családját. A világirodalomban rengeteg az árva főszereplő, főleg a romantikus írók használták szívesen ezt a motívumot. Charles Dickens, Lucy Maud Montgomery, Mark Twain vagy Victor Hugo is írt árva főhősökről, de sok olyan mesefiguránk is van – például Hófehérke vagy Hamupipőke – akiknek meg kellett tanulniuk egyedül boldogulni. Mutatunk tíz olyan nagyon szerethető hőst az irodalomból, aki hányattatott sorsa ellenére nagyon is megállta a helyét a világban.

Twist Oliver

Charles Dickens egyik leghíresebb gyerekhőse egy kisfiú, aki árvaházban éli kilátástalan és szomorú életét, majd egy temetkezési vállalkozóhoz kerül. A szenvedései azonban sajnos ezzel nem érnek véget, ezért úgy dönt, hogy megszökik. Eljut Londonba, ahol egy tolvajbandához csapódik, bár nincs tisztában vele, hogy a csapat törvénytelen dolgokat csinál. Rengeteg kaland és viszontagság után egy jószívű család örökbe fogadja, így végül otthonra talál. Twist Oliver története a maga korában kulcsfontosságú volt, mivel Dickens a könyvvel sikeresen felhívta a figyelmet a londoni árva gyerekek nehéz helyzetére.

Maugli 

via GIPHY

Az árvákról szóló történetek közül Mauglié az egyik legkülönlegesebb, mert ő nemcsak, hogy elveszíti a szüleit, hanem kívül kerül az emberek társadalmán is. A város helyett a dzsungelben, családja helyett a farkasok körében nevelkedik. Kipling 1894-es története egy olyan árváról szól, aki az állatok törvénye szerint nő fel, és idővel a dzsungel urává válik. Eljön viszont a pillanat, amikor el kell döntenie, hogy visszatér-e a saját fajtája közé, vagy ott marad családja körében.

Heidi

Heidi, az árván maradt kislány egy nap magányosan élő nagyapjához kerül, az Alpok égbeszökő hegyeinek ölelésébe. Érkezésével mindenki jól jár, mert különleges és pozitív személyiség, aki boldogságot hoz mindenkinek az életébe, akivel csak összehozza a sors. Egy pillanat alatt megszereti a hegyvidéki tájat, barátokat is szerez, idővel pedig megnyeri a kiábrándult öregember szívét is. Johanna Spyri 1880-ban írt könyve a svájci irodalom egyik legismertebb alkotása, olyannyira, hogy még egy turistaközpontot (Heidiland) is elneveztek árva hőséről.

Cosette

Cosette, A nyomorultak szereplője egy prostituált kislánya, akit jobb híján egy kapzsi kocsmáros házaspár gondjaira bíztak. Bár anyja, Fantine abban a hitben él, hogy a rendszeresen küldött pénzből jól tartják a lányát, ez sajnos nem igaz. Amikor haldoklik, megígérteti egy fiatalemberrel, hogy megkeresi árván maradt gyermekét és vigyázni fog rá. A férfinak végül sok megpróbáltatás után sikerül ráakadnia a lányra, akit aztán úgy nevel fel, mintha a sajátja volna.  

Anne Shirley  

via GIPHY

L.M. Montgomery regénysorozatának főszereplője egy nagyon különleges, hatalmas képzelőerővel megáldott lány. Anne kisgyerekkorában vesztette el a szüleit, majd árvaházba került, ahol jó pár trauma érte. Időnként családok is magukhoz vették, de csak dolgoztatták, senki nem fogadta be igazán. A különc, vörös hajú lány végül egy véletlen folytán Avonlea idős testvérpárhoz, Matthew-hoz és Marillához kerül, akik végre valódi otthont teremtenek számára. 

Jane Eyre

Charlotte Brontë regényének főszereplője egy nagyon szegény árva lány, akit szívtelen nagynénje nevel. Nem jönnek ki jól egymással, mert a befogadója gyűlöli őt, Jane pedig nem tud nem kiállni az igazáért. A helyzet végül odáig fajul, hogy egy lowoodi árvaházba kerül. Sorsa azonban ott sem könnyű, sokat éhezik és fázik, ráadásul nem könnyű alkalmazkodnia az intézet szigorú szabályaihoz sem. Idővel azonban barátokat szerez és a tanulásban is jól teljesít, így esélyt kap arra, hogy egyszer kitörjön nehéz helyzetéből és rátalálhasson a szerelem.

Tom Sawyer

Mark Twain egyik leghíresebb regényének főhőse a 12 év körüli árva fiú, Tom, aki nagynénjénél, Polly néninél él féltestvérével, Siddel, Mary unokatestvérével és Jimmel, a szolgával együtt. A felnőttek szerint Tom a város rossz gyereke, de valójában csak élénk a fantáziája, ezért mindenben megtalálja a kaland lehetőségét.

Huckleberry Finn

Twain másik nagyon népszerű szereplője Tom Sawyer jóbarátja, a szintén árva Huckleberry Finn, aki jobb híján egy hordóban lakik, és teljesen a maga ura. Egy részeges csavargó fia, de senki nem neveli, nem jár iskolába, és teljesen törvényen kívül áll. Minden szülő tiltja tőle a gyerekét, viszont pont ezért minden gyerek irigyli őt, és keresi a társaságát. 

Hamupipőke 

via GIPHY

A legtöbb gyerek a Hamupipőkében találkozik először az árvaság témájával, illetve olyan főhőssel, akit mostoha nevel. Talán ez a mindenki által ismert mese is közrejátszik abban, hogy sokan később is nyitottak maradnak a hasonló történetekre. Charles Perrault 1697-ben lejegyzett változata szerint Hamupipőke egy nemesember egyetlen leánya volt. Édesanyja halála után apja újból megnősült és egy gonosz mostohát hozott a házhoz, majd röviddel ezután ő is meghalt. Hamupipőke egyedül maradt a mostohával és két lányával, akik folyamatosan megalázták, és a legnehezebb házimunkák elvégzésére kötelezték. 

Harry Potter

Harry karakterének és sorsának nagyon fontos vonása, hogy még csecsemőként elveszítette a szüleit. Örök fájdalom számára, hogy nem ismerhette őket, és szinte mindenki többet tud róluk, mint ő. A legtöbb irodalmi árvához hasonlóan az ő gyerekkora is kifejezetten hányattatott, mivel Dursley-ék egyáltalán nem kezelik családtagként, durván bánnak vele, és az otthonukból csak a lépcső alatti gardróbot osztják meg vele. Amikor bekerül a Roxfortba, fokozatosan derül ki számára valódi családtörténete: szülei nem autóbalesetben haltak meg, hanem Voldemort végzett velük, édesanyja pedig életét áldozta érte.