Mindennap gondolok a halálra - Olvass bele Kertész Imre új könyvébe!

.konyvesblog. | 2014. szeptember 02. |

Kertész Imre: A végső kocsma

Magvető Könyvkiadó, 2014, 404 oldal, 2792 HUF

"Hajnalban a Végső kocsma folytatása mellett döntöttem; még radikálisabb lesz, mint ahogy elkezdtem, halálnapló lesz. A  K. dosszié nyitotta meg az utat – milyen szerencse ez a könyv! Minden teher alól felszabadít, minden magyarázatot fölöslegessé tesz."

Kertész Imre új kötete a 2001 és 2009 között írt naplófeljegyzések és szépirodalmi vázlatok, töredékek egy megíratlan, és talán meg sem írható regénynek a különös és fájó történetét idézik meg. Az írót eszerint kézről kézre adják Európa nagyvárosai, ami egyszerre fárasztó és szívmelengető. A hétköznapok forgatagában, unalmában és taposómalmában azonban Kertész folyamatosan jegyzi le gondolatait Európáról, az öregségről, könyvekről és a halálról, közben a kötet lapjain felbukkan Szabó István és Sharon Stone alakja is.

Az írót augusztus 20-án a legmagasabb magyar állami kitüntetéssel, a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János (ennek kapcsán összeszedtük az öt kedvenc Kertész-könyvünket). A kitüntetés hírével párhuzamosan jelent meg a Heti Válaszban Schmidt Mária cikke a Nobel-díjas magyar íróról, aki "...a két diktatúráról vallott nézetei miatt esélye sem lehetett arra, hogy a ballibek által uralt kánonban, a sztárolt írók, értelmiségiek körébe felvételt nyerhessen." (Az író korábbi nyilatkozatait itt szedtük csokorba.)

A végső kocsma tavaly jelent meg német nyelvterületen, ennek apropóján Kertész Imre több nagy feltűnést keltő interjút adott. A Die Zeit című lapnak adott nyilatkozatában például "holokausztbohócnak" nevezte magát, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak pedig azt mondta: eddigi életére visszatekintve inkább olyan dolgokat bánt meg, amelyeket nem tett meg, vagy olyanokat, amelyeket megtett, azt mondta: a betegsége okozta fájdalmaktól elvonatkoztatva úgy érzi, "csodálatos" élete volt. "Megéltem és megértettem a világot, és ezért egyáltalán semmit sem bánok." "Mi lennék Auschwitz nélkül? (...) Semmi és egy senki. Egy átlagember" - mondta akkor Kertész Imre.

Kertész Imre új kötete, A végső kocsma a Magvető gondozásában jelenik meg szeptemberben - olvassatok bele a kötetbe:

Kertesz Avegsokocsma KönyvesBlog (2)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.