A pap, aki lenyomta Coelhót

.konyvesblog. | 2013. szeptember 09. |

Marcelo Rossi: Agapé

XXI. Század Kiadó, 2013, 144 oldal, 2990 HUF

Rossi_Agape_borito.jpg„A szeretet nem külső, ránk erőltetett kényszer. Emberi mivoltunk sajátossága. A szeretet lelkesíti, azaz lélekkel tölti meg az emberi létezést. A szeretet értelmet ad az életnek. A görögök háromfajta szeretetet különböztettek meg: erószt, filiát és agapét. Erósz a leginkább földhözragadt és a legjátékosabb. Filia a barátság. És agapé az isteni. Az a szeretet, amely nem vár viszonzást. Tiszta. Önzetlen.”

Erről a szeretetről ír Marcelo Rossi atya, a brazil Karizmatikus Megújulás katolikus mozgalom fő alakja. A szerzőt a Financial Times 2003-ban „Brazília egyik legbefolyásosabb embereként” aposztrofálta, hihetetlen népszerűségét televíziós és rádiós szereplésein kívül a vasárnapról vasárnapra a hatalmas raktárházhoz hasonló São Pauló-i templomában csaknem tízezer hívő előtt megtartott szenvedélyes, zenés-táncos igehirdetéseinek köszönheti. Az Agapéban is ezzel a közvetlenséggel fordul az olvasóhoz.

Marcelo Rossi atya nem mindennapi alakja a katolikus egyháznak. Tömegeket képes megmozgatni, bárhová is megy, bármibe is fog. Agapé című könyvét – a görög eredetű szó az isteni szeretetet jelenti a keresztényeknél – 12 nyelvre fordították le, és másfél év alatt mintegy 7,5 millió példányban adták el. Ezzel megdöntötte honfitársa, Paulo Coelho rekordját, sőt rendkívül rövid idő alatt, egyetlen este 24 ezren vásárolták meg a művét. Rossi atya azonban nem csak nagysikerű író: végzett tornatanár, aki CD-ket és DVD-ket is kiad; könyvének bevételéből pedig egy 100 ezer fő befogadására alkalmas templomot építtet. Az Agapé magyarul a XXI. Század Kiadó gondozásában jelenik meg.

Hogyan lépett a papi hivatás útjára?

Testnevelő tanárként végeztem 1989-ben. 21 éves koromban kétszeres sorscsapás ért: unokatestvérem halálos autóbaleset áldozata lett, a nagynéném szervezetében pedig rákos daganatot találtak. Csak a templomban találtam megnyugvásra, amelyet akkor már öt éve nem látogattam. Ahogy mondani szoktam, az Istennel való találkozásom visszaadta elvesztett békémet. Egy évvel később egy II. János Pál pápáról szóló tévésorozat hatására döntöttem úgy, hogy a papi hivatásnak szentelem az életemet. Két egyetemre iratkoztam be: filozófiát a Nossa Senhora Assunção Egyetemen, míg teológiát a Faculdade Salesiana de Lorenán hallgattam. 1994 december 1-én szenteltek pappá.

Megközelítése – noha mélyen a hagyományban gyökerezik – meglehetősen modern. El tudná magyarázni, miben rejlik ez az új felfogás, amellyel a mise során és az életben a gyülekezetre próbál hatni?

Amikor elkezdtem misézni az Örök Segítség Templomában és a Szent Rozáliában, Sao Paulóban, arra lettem figyelmes, hogy olyan lelkesedéssel hirdetem Isten igéjét, hogy egyre több hívő ember jött el meghallgatni. A templomot így hamarosan kinőttük, ezért egyre nagyobb helyekre kellett költöznünk. Minden elképesztően gyorsan történt. Amikor találkoztam II. János Pál pápával, ígéretet tettem neki, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel téríteni fogok. Napi műsorom van a Radio Globóban (hétfőtől szombatig minden nap reggel 9 és 10 között), amely a hallgatottsági toplisták élén áll Brazíliában a maga 2,16 milliós törzshallgatói táborával. A televízióban szintén naponta látható a Terço Bizantino és a Momentum, valamint hetente sugározza a miséimet a Rede Vida nevű katolikus tévécsatorna valamint a TV Globo, amely Brazílián kívül még 45 országban látható. Két egész estés filmet is készítettem, 9 CD-t és 2 DVD-t jelentettem meg és persze ott az eladási rekordokat megdöntő Agapé.

Mi késztette arra, hogy megírja az Agapét?

Volt egy balesetem, leestem a futógépről az edzőteremben. Eltörtem a bal lábamat, és két hónapig felpolcolt lábbal kellett feküdnöm, nem kelhettem fel. Ezalatt írtam meg az Agapét, amely a szeretetről beszél. Meg akartam mutatni az embereknek, hogy mit ér a szeretet.

Mindenkihez szól a könyv?

A könyv minden társadalmi csoporthoz és az összes korosztályhoz szól. Több, mint 50 városba látogattam el dedikáló körútjaim során, és meglepően sok gyerek is eljött. Megérinti az embereket.

Önkifejezésének és hite átadásának új eszközei változtattak azon, ahogy az emberekhez közeledik?

Nem, egyáltalán nem. Egyszerűen csak megtartom a fogadalmamat, hogy minél több eszközzel – így kommunikációs eszközökkel – terjesztem a hitet.

Általában milyen reakciókat kap erre a könyvre?

Mindig nagyon sok a szeretet, rengeteg ember jön el. Gyakran alá sem tudom írni az összes könyvet, amit magukkal hoznak.

Ön szerint megértik az emberek az üzenetet, amit át akart adni?

Bízom benne, hogy megértik az Agapé üzenetét, nagyon sok szeretettel írtam.

(Az interjút köszönjük a XXI. század kiadónak!)

Rossi Agape Beliv 125x200.Indd by konyvesblog