A nyomozás, a pomponlány és az élő fantáziavonal esete

.konyvesblog. | 2015. augusztus 05. |

olvasonk_szerint.JPG

Harlan Coben művei nagy népszerűségnek örvendenek világszerte, a szerző több regénye is szerepelt már a New York Times bestsellerei között, 43 nyelvre lefordított könyveit 60 millió példányban adták már el. A Nincs üzlet című könyve a nálunk még kevésbé ismert Myron Bolitar-sorozat első részeként jelent meg. 

Harlan Coben: Nincs üzlet

Fordította: Galamb Zoltán, Jaffa Kadó, 2015, 330 oldal, 3150 HUF B+

 

A történet elején megismerhetjük Myron Bolitart, a volt baseballjátékost, aki sportügynökként felkarolja a fiatal és tehetséges Christian Steelt. Christian egy nap különös küldeményt kap: egy pornómagazinban a rég eltűnt – és halottnak hitt – barátnője provokatív képe bukkan fel. A rejtélyek tovább folytatódnak egy telefonhívással, amely a lánytól, Kathytől származik. Myron beleveti magát a nyomozásba, és megkísérli felfedni a lány eltűnésének körülményeit. Ebben legjobb barátja, Win, a titkárnője, Esperanza, és a volt barátnője, Jessica siet a segítségére. A nyomozás azonban egy nem várt fordulatot is magával hoz, és Myron egy családi ügy kellős közepén találja magát, miközben sportügynöki dolgai sem állnak valami fényesen.

A regény szereplői elég sablonosak lettek, nincs saját kiforrott egyéniségük, inkább tucatkarakterek. Olyan jellemek bukkannak fel, akik szinte minden tinisorozat alapkellékei: az egyetem legmenőbb amerikai focistája, a pomponlány barátnője, a fényes sportkarrierjét feladni kényszerülő sportügynök, a főnökébe reménytelenül szerelmes titkárnő, és a gyönyörű exbarátnő.Talán Win az, aki ezt a sorozatot felrúgja, hiszen nem az a tipikus nyomozósegéd. Hála neki, a regény nem szűkölködik az izgalmas akciójelenetekben, hiszen kifinomult külseje ellenére igazán harcias karaktert köszönhetünk neki.

A történet mindvégig jól összeszedett, az információkhoz fokozatosan jut el az olvasó is, akárcsak a szereplők. Igazán élvezetessé teszi az olvasást az, hogy egészen az utolsó fejezetekig várat magára a rejtély megoldása, amivel magunk is egyfajta detektívekké válunk a sztori befogadása során. A nyomozás folyamata a krimikből ismert, megszokott módon történik, de maga az ügy igen érdekesen alakul, hiszen több különálló szálon fut, amelyek igazán szövevényes egyveleget alkotnak. Közben az események úgy követik egymást, hogy a történet egy pillanatra sem laposodik el, mindvégig fenntartja a figyelmet. Összességében tehát Harlan Coben a Nincs üzlet című regényével egy igazán jó krimit alkotott, ami méltán felveheti a versenyt az elődeivel.

Szerző: Nagy Anetta

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.