A kortárs gyerekirodalmat viszi közelebb az alsósokhoz a Kaméleon

.konyvesblog. | 2016. szeptember 30. |

kameleon_logo_rgb.jpgA gyerekkori olvasás alapvetően meghatározza, hogy később hogyan viszonyulunk a könyvekhez. Az olvasni éppen csak tudó gyereknek rendszerint a családja vesz könyvet, de kisiskolás korban már a barátok, osztálytársak olvasmányai is meghatározóak lehetnek. A szülőnek persze nincs egyszerű dolga, hiszen ideális esetben olyan könyvet szeretne választani, ami felkelti a gyerek érdeklődését, amit egyszerűen jó olvasni, és esetleg még kedvet is csinál a további olvasáshoz. A Kaméleon Olvasóklub néhány éve éppen azt tűzte ki célul, hogy megismertesse és megszeretesse a kortárs gyerekirodalmat a kicsikkel, mindezt játékosan, több fordulón keresztül.

Hatodik évadát kezdi idén a Kaméleon Olvasóklub. Utóbbi nem egy belterjes, zárt közösség, hanem egy olyan olvasásnépszerűsítő program, amelyhez bárki csatlakozhat – feltéve, ha az általános iskola alsó osztályaiba jár és szereti a könyveket. A szervezők annak idején azt találták ki, hogy olyan mai szövegekkel ismertetik meg a gyerekeket, amelyek az ő életükre reflektálnak, humorosak, jó illusztrációk készülnek hozzájuk, megmozgatják a fantáziát és esetleg kedvet csinálnak ahhoz is, hogy a kisgyerek újabb és újabb könyveket vegyen le a polcról. Az Olvasóklubhoz tavaly 1500 gyerek csatlakozott, köztük olyanok is, akik jelenleg külföldön – Bécsben, Brüsszelben,Torontóban – élnek. Az idei évadra október 7-ig lehet jelentkezni (sok-sok praktikus infóért pedig IDE érdemes kattintani), az ára 3500 forint, amely minden költséget tartalmaz: az előre megcímzett, felbélyegzett borítékokat, mappát a feladatlapokhoz, fordulónként egy-egy apró ajándékot, jutalomkönyvet.

kameleon-feladatlap.JPGTovábbi minta-feladatlapokért katt IDE!

A gyerekek akár már elsős koruktól játszhatnak – esetükben főleg az olvasás- és írástanulás előkészítésén van a hangsúly, a feladatlapokat pedig szülői, pedagógusi segítséggel tudják kitölteni. A program a tanév végéig tart, ezalatt négy alkalommal kapnak feladatlapokat a résztvevők. Ezek között vannak szövegértési feladatok, melyek rendszerint egy kortárs vagy újonnan megjelent gyerekkönyvhöz kapcsolódnak, akadnak önálló kutatást igénylő feladatok, amikor a könyvtárban vagy az interneten kell utánanézniük valaminek, és olyanok is, amelyekhez rajzolni vagy fogalmazni kell.

A harmadikosok tavaly egyszer például a Sündör és Nirut kapták – itt voltak olyan kérdések, melyekről egészen egyszerűen azt kellett eldönteni, hogy igazak-e vagy hamisak, a szereplőket össze kellett kötni a tulajdonságaikkal, összekutyult szavakat kellett rendbe tenni, és a kisiskolásoknak röviden le kellett írniuk, hogy számukra mi a legkedvesebb hang a világon. Az idei feladatokról előzetesen annyit lehet tudni, hogy a kisebbek például A kis boszorkáról vagy Mimiről és Lizáról, a nagyobbak Dettikéről és más istenekről, A cukrozott omlettről vagy Szmirkóról olvashatnak és ehhez kapcsolódóan kapnak feladatokat.

kameleon_feladatlapok.jpg

A játékra egyénileg is lehet jelentkezni, de jellemzően iskolák, könyvtárak és baráti közösségek állnak össze. Mindig van egy koordinátor – egy tanár vagy egy szülő –, aki kiosztja a postán érkező feladatlapokat és apró ajándékokat, majd a lapokat kijavítva visszaküldi azokat. Aki mind a négy fordulóban részt vesz, az év végén jutalomkönyvet kap.

Az Olvasóklubba a www.konyvkozosseg.hu/olvasoklub címen lehet jelentkezni.