A könyvkiadás és Beckham jobb lába

A könyvkiadás és Beckham jobb lába

.:Benedek:. | 2012. július 22. |

Sport és szórakoztatóipar már régóta kéz a kézben jár. Különösen igaz ez a focira, ahol a szponzori szerződések, reklámok és televíziós jogdíjak hálójában elképzelhetetlen pénzek mozognak, a csapatok pedig folyamatosan képernyőn vannak. A merchandise sem csak mezeladásból áll, a legnagyobb klubok üzleteiben a teljes golfszereléstől kezdve a csapat emblémájával ellátott, kutyáknak szánt gumicsontig mindent meg lehet vásárolni. Könyveket is, nem is keveset. A június 8-án kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság előtt meg egyre többet.

A könyvkiadás is kiveszi a részét az üzletből, a piacon se szeri se száma a fociról szóló kiadványoknak. Bár egy általános szezon is hemzseg a könyvektől, az Európa-bajnokság miatt most még szembetűnőbb a jelenség, a kiadók gondolatai a focilabda körül járnak, rendre megszaporodnak a tornán résztvevő válogatottakat bemutató kiadványok, a rendező országok és a foci kapcsolatáról szóló könyvek, és úgy általában, minden, ami futball. Valószínűleg nyár végére már lesznek könyvek az Eb felfedezettjeiről, hogy mondjuk a szegény családi háttérből kemény, kitartó munkával hogyan érték el a válogatott szintet. Aztán ha ezek a játékosok egy nagycsapathoz szerződnek és megállják helyüket, akkor borítékolható az újabb könyv is. Így megy ez.

A futballisták életrajzai a műfaj legnépszerűbb könyvei, és jó üzlet a játékosok számára is. Általában szellemírók segítségével készülnek, és az életpálya bemutatása mellett olyan információkat is közölnek benne, amit egy átlagos szurkoló sose tudna meg.

A közelmúltban például a magyar válogatott sorsrontója, Zlatan Ibrahimovic könyve keltett nagyobb feltűnést. A Barcelona egykori csatára tavaly ősszel jelentkezett életrajzzal, amiből elég volt csak néhány részletet kiszivárogtatni, és máris szárnyra kapta a világsajtó. Ezekben persze arról volt szó, hogy Ibrahimovic hogyan dobálta meg Guardiolát, vagy hogyan verte ki a biztosítékot, amikor Ferrarival érkezett edzésre, miközben a sportautók használatát megtiltották neki. A Svédországban kiadott könyv már az előjegyzések alapján százezer példányban kelt el, rögtön nyomtak belőle ugyanannyit, ma félmilliónál tart, és már olaszul és norvégul is olvasható. Az angol fordítás idén februárban jelent meg, egyelőre csak táblagépekre, így viszont egy csomó gólt, statisztikát és egyéb érdekességet is bele tudtak zsúfolni, így jelölve ki a sportoló-memoárok jövőjét.

Az Ibrahimovichoz hasonló balhés játékosok történeteire persze mindig sokan lesznek kíváncsiak, Antonio Cassano négy éve megjelent könyvét vétek is lett volna nem azzal eladni, hogy tizenegy év alatt 600-700 nője volt, és a szex után mindig jobban ment a játék. Ennél kevésbé volt szórakoztató az, amikor Roy Keane a Manchester United egykori középpályása életrajzában bevallotta, hogy szánt szándékkal, egy évekkel korábban ellene elkövetett szabálytalanság miatt talpalta brutálisan térden egyik ellenfelét. Így vagy úgy, de az ír játékos könyvét is elkapkodták, viszont a kirívó magatartás nem mindig vezet sikerre.

John Terry, a Chelsea csapatkapitánya például hiába írt alá egy hétszámjegyű szerződést (ne feledjük, angol fontban) a HarperCollins kiadóval még 2010-ben, a könyv kiadását a játékos karrierjének befejezéséig elnapolták (a hasonló köteteket általában még a játékosok pályafutása során megjelentetik). Az angol csapat egyrészről leszerepelt az akkori világbajnokságon, másrészről nem tett jót Terry renoméjának az sem, hogy csapattársa barátnőjével csalta feleségét, jelenleg pedig a hátvéd bírósági tárgyalásra készül, mert rassszista kijelentéseket tett a pályán. Mondják, nem ideális környezet ez egy könyv kiadására. (Csak a nagyságrendek miatt tartozik ide, hogy szintén a 2010-es angol sikertelenség miatt csúszott idén őszre Wayne Rooney új kötetének megjelenése is. Ő még 2006-ban kötött öt könyvre szerződést, mintegy ötmillió fontért cserébe, most pedig a halasztás mellett a megállapodás újratárgyalására is felkészülhet.) Angliában történt az is, ahol, mint láthatjuk, a csúcsra járatják a foci köré épült könyvkiadást, hogy miután kiderült, hogy a Manchester United veteránja, Ryan Giggs évekig csalta feleségét testvére nejével, a felszarvazott fivér kénytelen volt rábólintani egy egymillió fontos könyvszerződésre.

És ha már ennyiszer szóba került a United, akkor nem feledkezhetünk meg korunk talán legismertebb focistájáról, David Beckhamről se. Míg Angliában játszott, többszázezer példányban elkelt önéletrajzával hosszú ideig vezette a vonatkozó eladási listát, a tengerentúlon viszont meg kellett tanulnia, a könyvekből nem csak az derül ki, amit ő láttatni akar. Amikor 2007 januárjában bejelentette, hogy Madridból Los Angelesbe igazol, a Sports Illustrated újságírója, Grant Wahl megbízást kapott, hogy írjon könyvet a középpályás beilleszkedéséről. Az LA Galaxynál példa nélküli felhatalmazással szinte mindenkivel beszélhetett, egyedül Beckhammel gyűlt meg a baja. A menedzsment szerint fizetnie kellett volna, hogy egyáltalán megírja a könyvét, amit Wahl visszautasított és két év alatt végül nemcsak Beckhammel, hanem edzőkkel, játékostársakkal, klubmunkásokkal és mindenkivel interjúzott, aki számít, még azzal a Simon Fullerrel is, aki az American Idol agya és egyben Becks menedzsere.

A Beckham Experiment nem a Beckham-gépezet vágya szerint alakult. A New York Times bestseller-listáján kilencedik helyén nyitó könyvből az derült ki, hogy Beckhamék mennyire át akarták venni hatalmukat a klubnál és kiterjeszteni befolyásukat az egész ligára. Beckham pedig nagyzoló hozzáállásával, fényűző életmódjával és vártnál szerényebb formája miatt kivívta a csapattársak ellenszenvét is, főleg a helyi menő, Európában is elismert Landon Donovan bírálta keményen az angolt. A könyv pont akkor jelent meg, amikor az AC Milannak kölcsönadott Beckham visszatért Los Angelesbe, és a közönség hamar értésére adta, egy csöppet sem sajnálják, Donovannel pedig még egy jó kis nyilatkozatháborúba is belekeveredett. Persze a történet úgy kerek, hogy a két dudás nyilvánosan kibékült, Beckham pedig szép új pink cipőjében lapzártánk idején is rugdossa a gólokat, mert a jobb lába még mindig ugyanaz, mint régen.

A cikk eredetileg a Könyves Magazinban jelent meg.

A sportkönyvek sikere

Az amerikai sport idei csodája egy 23 éves ázsiai-amerikai fiú, Jeremy Lin, aki az amerikai profi kosárlabdligában (NBA) szereplő New York Knicks sztárja lett úgy, hogy a Har. Lin mindössze néhány hetet játszott csapatában sérülése előtte, mégis sikerének következményeként az amerikai könyvkiadók versenybe szálltak életrajzának kiadásáért. A piaci információk szerint az életrajzért legalább 500 ezer dollárt kellene fizetni, de ez az összeg felmehet milliós tételig is. Jeremy Lin jelenleg a legizgalmasabb sportszemélyiség az amerikai médiában, és a kosárlabdázó ázsiai gyökerei miatt óriási piacok nyílhatnak meg előtte Amerikán kívül is. A könyvkiadókat bátoríthatja, hogy az amerikai sportolókról szóló életrajzok rendre jól teljesítenek az eladási listákon. Az Andre Agassi életéről szóló Open a New York Times bestseller-listáján első volt például. Lin esetleges könyvsikerének ezeken kívül még két kulcsa is van: a kereszténység és az internet. Előbbi különösen fontos, miután a Denver Broncos korábbi irányítójának, a mélyen vallásos Tim Tebow-nak az életrajza korábban nyolc hétig volt a NY Times listáján a legjobbak között. (vl)

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!