A könyvkiadás és Beckham jobb lába

A könyvkiadás és Beckham jobb lába

.:Benedek:. | 2012. július 22. |

Sport és szórakoztatóipar már régóta kéz a kézben jár. Különösen igaz ez a focira, ahol a szponzori szerződések, reklámok és televíziós jogdíjak hálójában elképzelhetetlen pénzek mozognak, a csapatok pedig folyamatosan képernyőn vannak. A merchandise sem csak mezeladásból áll, a legnagyobb klubok üzleteiben a teljes golfszereléstől kezdve a csapat emblémájával ellátott, kutyáknak szánt gumicsontig mindent meg lehet vásárolni. Könyveket is, nem is keveset. A június 8-án kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság előtt meg egyre többet.

A könyvkiadás is kiveszi a részét az üzletből, a piacon se szeri se száma a fociról szóló kiadványoknak. Bár egy általános szezon is hemzseg a könyvektől, az Európa-bajnokság miatt most még szembetűnőbb a jelenség, a kiadók gondolatai a focilabda körül járnak, rendre megszaporodnak a tornán résztvevő válogatottakat bemutató kiadványok, a rendező országok és a foci kapcsolatáról szóló könyvek, és úgy általában, minden, ami futball. Valószínűleg nyár végére már lesznek könyvek az Eb felfedezettjeiről, hogy mondjuk a szegény családi háttérből kemény, kitartó munkával hogyan érték el a válogatott szintet. Aztán ha ezek a játékosok egy nagycsapathoz szerződnek és megállják helyüket, akkor borítékolható az újabb könyv is. Így megy ez.

A futballisták életrajzai a műfaj legnépszerűbb könyvei, és jó üzlet a játékosok számára is. Általában szellemírók segítségével készülnek, és az életpálya bemutatása mellett olyan információkat is közölnek benne, amit egy átlagos szurkoló sose tudna meg.

A közelmúltban például a magyar válogatott sorsrontója, Zlatan Ibrahimovic könyve keltett nagyobb feltűnést. A Barcelona egykori csatára tavaly ősszel jelentkezett életrajzzal, amiből elég volt csak néhány részletet kiszivárogtatni, és máris szárnyra kapta a világsajtó. Ezekben persze arról volt szó, hogy Ibrahimovic hogyan dobálta meg Guardiolát, vagy hogyan verte ki a biztosítékot, amikor Ferrarival érkezett edzésre, miközben a sportautók használatát megtiltották neki. A Svédországban kiadott könyv már az előjegyzések alapján százezer példányban kelt el, rögtön nyomtak belőle ugyanannyit, ma félmilliónál tart, és már olaszul és norvégul is olvasható. Az angol fordítás idén februárban jelent meg, egyelőre csak táblagépekre, így viszont egy csomó gólt, statisztikát és egyéb érdekességet is bele tudtak zsúfolni, így jelölve ki a sportoló-memoárok jövőjét.

Az Ibrahimovichoz hasonló balhés játékosok történeteire persze mindig sokan lesznek kíváncsiak, Antonio Cassano négy éve megjelent könyvét vétek is lett volna nem azzal eladni, hogy tizenegy év alatt 600-700 nője volt, és a szex után mindig jobban ment a játék. Ennél kevésbé volt szórakoztató az, amikor Roy Keane a Manchester United egykori középpályása életrajzában bevallotta, hogy szánt szándékkal, egy évekkel korábban ellene elkövetett szabálytalanság miatt talpalta brutálisan térden egyik ellenfelét. Így vagy úgy, de az ír játékos könyvét is elkapkodták, viszont a kirívó magatartás nem mindig vezet sikerre.

John Terry, a Chelsea csapatkapitánya például hiába írt alá egy hétszámjegyű szerződést (ne feledjük, angol fontban) a HarperCollins kiadóval még 2010-ben, a könyv kiadását a játékos karrierjének befejezéséig elnapolták (a hasonló köteteket általában még a játékosok pályafutása során megjelentetik). Az angol csapat egyrészről leszerepelt az akkori világbajnokságon, másrészről nem tett jót Terry renoméjának az sem, hogy csapattársa barátnőjével csalta feleségét, jelenleg pedig a hátvéd bírósági tárgyalásra készül, mert rassszista kijelentéseket tett a pályán. Mondják, nem ideális környezet ez egy könyv kiadására. (Csak a nagyságrendek miatt tartozik ide, hogy szintén a 2010-es angol sikertelenség miatt csúszott idén őszre Wayne Rooney új kötetének megjelenése is. Ő még 2006-ban kötött öt könyvre szerződést, mintegy ötmillió fontért cserébe, most pedig a halasztás mellett a megállapodás újratárgyalására is felkészülhet.) Angliában történt az is, ahol, mint láthatjuk, a csúcsra járatják a foci köré épült könyvkiadást, hogy miután kiderült, hogy a Manchester United veteránja, Ryan Giggs évekig csalta feleségét testvére nejével, a felszarvazott fivér kénytelen volt rábólintani egy egymillió fontos könyvszerződésre.

És ha már ennyiszer szóba került a United, akkor nem feledkezhetünk meg korunk talán legismertebb focistájáról, David Beckhamről se. Míg Angliában játszott, többszázezer példányban elkelt önéletrajzával hosszú ideig vezette a vonatkozó eladási listát, a tengerentúlon viszont meg kellett tanulnia, a könyvekből nem csak az derül ki, amit ő láttatni akar. Amikor 2007 januárjában bejelentette, hogy Madridból Los Angelesbe igazol, a Sports Illustrated újságírója, Grant Wahl megbízást kapott, hogy írjon könyvet a középpályás beilleszkedéséről. Az LA Galaxynál példa nélküli felhatalmazással szinte mindenkivel beszélhetett, egyedül Beckhammel gyűlt meg a baja. A menedzsment szerint fizetnie kellett volna, hogy egyáltalán megírja a könyvét, amit Wahl visszautasított és két év alatt végül nemcsak Beckhammel, hanem edzőkkel, játékostársakkal, klubmunkásokkal és mindenkivel interjúzott, aki számít, még azzal a Simon Fullerrel is, aki az American Idol agya és egyben Becks menedzsere.

A Beckham Experiment nem a Beckham-gépezet vágya szerint alakult. A New York Times bestseller-listáján kilencedik helyén nyitó könyvből az derült ki, hogy Beckhamék mennyire át akarták venni hatalmukat a klubnál és kiterjeszteni befolyásukat az egész ligára. Beckham pedig nagyzoló hozzáállásával, fényűző életmódjával és vártnál szerényebb formája miatt kivívta a csapattársak ellenszenvét is, főleg a helyi menő, Európában is elismert Landon Donovan bírálta keményen az angolt. A könyv pont akkor jelent meg, amikor az AC Milannak kölcsönadott Beckham visszatért Los Angelesbe, és a közönség hamar értésére adta, egy csöppet sem sajnálják, Donovannel pedig még egy jó kis nyilatkozatháborúba is belekeveredett. Persze a történet úgy kerek, hogy a két dudás nyilvánosan kibékült, Beckham pedig szép új pink cipőjében lapzártánk idején is rugdossa a gólokat, mert a jobb lába még mindig ugyanaz, mint régen.

A cikk eredetileg a Könyves Magazinban jelent meg.

A sportkönyvek sikere

Az amerikai sport idei csodája egy 23 éves ázsiai-amerikai fiú, Jeremy Lin, aki az amerikai profi kosárlabdligában (NBA) szereplő New York Knicks sztárja lett úgy, hogy a Har. Lin mindössze néhány hetet játszott csapatában sérülése előtte, mégis sikerének következményeként az amerikai könyvkiadók versenybe szálltak életrajzának kiadásáért. A piaci információk szerint az életrajzért legalább 500 ezer dollárt kellene fizetni, de ez az összeg felmehet milliós tételig is. Jeremy Lin jelenleg a legizgalmasabb sportszemélyiség az amerikai médiában, és a kosárlabdázó ázsiai gyökerei miatt óriási piacok nyílhatnak meg előtte Amerikán kívül is. A könyvkiadókat bátoríthatja, hogy az amerikai sportolókról szóló életrajzok rendre jól teljesítenek az eladási listákon. Az Andre Agassi életéről szóló Open a New York Times bestseller-listáján első volt például. Lin esetleges könyvsikerének ezeken kívül még két kulcsa is van: a kereszténység és az internet. Előbbi különösen fontos, miután a Denver Broncos korábbi irányítójának, a mélyen vallásos Tim Tebow-nak az életrajza korábban nyolc hétig volt a NY Times listáján a legjobbak között. (vl)