A Harper Lee-ügy folytatódik: Mégsem az ügyvéd fedezte fel a kéziratot?

.konyvesblog. | 2015. július 06. |

aba8a88d-2d01-49b8-85cb-893134732c9e-620x451.jpegMár csak kicsit több, mint egy hét, és megjelenik az utóbbi évek legnagyobb irodalmi szenzációja, Harper Lee második regénye, a Go Set a Watchman. Eddig mind Lee ügyvédje, Tonja Carter, mind a könyvet megjelentető kiadó, a HarperCollins azt állította, hogy az ügyvéd tavaly augusztusban bukkant rá a gépelt kéziratra, miközben régi dokumentumok közt kutatott. Most kiderült, hogy valami nincs rendben a sztorival.

Kapcsolódó cikkeink:

Tényleg Harper Lee akarta, hogy megjelenjen a második regénye?

Mégsem gyakoroltak nyomást Harper Lee-re?

A The New York Times szerint a kéziratot már három évvel felfedezte valaki, méghozzá a Sotheby’s aukciósház könyvritkaság-szakértője, akit felkértek, hogy vizsgálja meg az írónő szülőhelyén, Monroeville-ben őrzött Lee-dokumentumokat. A szakértő, Justin Caldwell már egy 2011-es találkozón előállt a kézirattal. Ekkor még Lee testvére, Alice is életben volt, aki foggal-körömmel védelmezte az írónő magánéletét. A második regény megjelentetését alig három hónappal a halála után jelentették be.

A Times szerint a 2011-es találkozón Lee ügyvédje is részt vett. Carter elismerte, hogy részt vett ugyan a találkozón, de azt állítja, hogy még azelőtt elhagyta a szobát, mielőtt a nagy bejelentés megtörtént. A második Lee-regényt tehát már három évvel azelőtt megtalálták, hogy bejelentették volna, ráadásul kiderült, hogy Carter és a kiadó sem mondott igazat, amikor azt állították, az ügyvéd fedezte fel a kéziratot. Ez még több kérdést vet fel a már így is elég kusza sztoriban. Tonja Carter egyelőre nem reagált a dologra, de a HarperCollins kiadott egy nyilatkozatot, amelyben kijelenti, hogy a kiadó nem tudott a 2011-es találkozóról, de nincs okuk, hogy ne higgyenek az ügyvédnek.

(Ha a regény megjelenésének napján, július 14-én New Yorkban jársz, látogass el a 92. utcabeli Y-ba, ahol Mary Badham, vagyis a filmbéli Scout olvas fel részleteket a könyvből.)

Forrás: Guardian

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.