Patrick Modiano kapta a Nobel-díjat

.konyvesblog. | 2014. október 09. |
K  AP20141009029

A 69 éves francia Patrick Modiano kapta idén az irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Királyi Akadémia indoklása szerint a Modianót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait. Ő a tizenegyedik francia író, aki megkapta a díjat. 

A Ladbrokes-nál a bejelentés előtt alig egy nappal előretört a francia szerző. A francia író 1945-ben született Párizs  külvárosában, Boulogne-Billancourt-ban, üzletember apától és színésznő anyától. Középiskolai geometriatanára a francia író, Raymond Queneau volt, aki meghatározó szerepet játszott abban, hogy az irodalom felé fordult.  A tanulás helyett mindig is inkább az irodalom érdekelte, 1968-ban jelent meg első regénye, a La Place de l’Étoile címmel. 1978-ban a Sötét boltok utcája című regényéért megkapta a Goncourt-díjat. "Regényei témája a holocaust utáni nemzedék én- és múltkeresése. Kíméletlen és egyben megbocsátó a háborúval, a múlttal, a gyermekkorral és a szülőkkel kapcsolatban. A második világháború utáni fiatalság öröksége az a nehezen meghatározható, talán a tisztázás helyett a felejtésbe fojtott, meg nem értett számos probléma, amely jó néhányukat morális, olykor lelki vagy fizikai életképtelenségre ítélte" - írta róla Rőhrig Eszter a 2012-es Műhelyben.

Magamon kívül vagyok az örömtől - mondta Rőhrig, Modiano fordítója és kutatója a Könyvesblog megkeresésére. Rőhrig Eszter kiváló íróként és humanista íróként jellemezte Modianót, aki szerinte nagyon megérdemelte a díjat. Rőhrig Eszter kilenc éve kutatja Modiano munkásságát, ő fordította a Dora Bruder és a Kis Bizsu című regényeit magyarra (utóbbi idén jelent meg a Tarandus Kiadónál), és ő fordította az Éjfű (L'Herbe des nuits) című kötetet is, amely várhatóan a jövő évi könyvfesztiválra időzítve jelenik meg magyarul.

Modiano művei tömörségükről és filozófiai mélységükről ismertek, regényei olyan témákat járnak körbe, mint az emlékezés, felejtés, a bűn és az identitás. Lakhelye, Párizs szinte az összes könyvében óriási szerepet kap. 

Patrick Modiano regényei közül eddig a Sötét boltok utcája (1980), az Augusztusi vasárnapok (1996), a Dora Bruder (2006) és A Kis Bizsu (2014) jelentek meg magyarul.

Modiano egyébként a búgóhangú francia énekesnő, Marie Modiano apukája. Lánya még nem kommentálta a díjat a Twitteren, amíg ezt megteszi, hallgassátok meg az egyik dalát. 

Külön érdekesség, hogy 50 évvel ezelőtt is francia írót díjaztak - hamarosan az is kiderül, hogy pontosan mivel érveltek Jean-Paul Sartre mellett a döntéshozók, a bírák indoklását ugyanis csak 50 év után fedik fel. 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!