5 fantasy, amit 2019-ben végre kézbe vehetünk

.konyvesblog. | 2019. január 10. |

via GIPHY

okorafor.jpg1. Nnedi Okorafor: A halálmegvető 

Az HBO már forgatja is a sorozatot Nnedi Okoraftor első felnőtteknek szóló regényéből, amely eredetileg 2010-ben jelent meg, A World-Fantasy-díjas könyv adaptálásában ráadásul még maga R.R. Martin is részt vesz mint producer. A történet a távoli jövőben, Afrikában játszódik, ahol még mindig zajlanak a törzsi háborúk. A halálmegvető világában az erőszak, az agresszió és a gyilkosságok mindennaposak. A nuruk háborút indítanak az okeke nép ellen, mert meg akarják semmisíteni őket. A csatározások közepette egy megerőszakolt okeke nő elmenekül a sivatagba, ahol egy különös gyereknek ad életet, akinek a bőre és a haja is olyan színű, mint a homok. A gyereknek az Onyesonwu nevet adja, ami annyit jelent az ősi nyelven: aki nem fél a haláltól. A könyv az Agave kiadónál fog megjelenni, valószínűleg a Könyvhét környékén. 

kirke.jpg2. Madeline Miller: Kirké 

Madeline Miller (Az Akhilleusz dala szerzője) az Odüsszeiából ismert Kirké történetét dolgozza fel új regényében. A száműzött istennő története a gyerekkortól indul. A Héliosz napisten házában született gyermek az első pillanattól kezdve kissé furcsának tűnik, úgy néz ki szüleivel ellentétben ő nem rendelkezik nagy hatalommal. Később azonban kiderül, hogy mégis van egy különleges képessége, ami nem is veszélytelen: szörnyekké tudja változtatni az ellenségeit. Mivel Zeusz is fenyegetve érzi magát, egy lakatlan szigetre száműzi őt, itt találkozik később Odüsszeusszal is. Az eposzi fordulatokkal teli fantasztikus történet a General Press gondozásában jelenik meg január végén. 

3. Moskát Anita: Irha és bőrirha_es_bor.jpg

Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője már jó pár éve dolgozik új regényén, ami idén végre megjelenik, várhatóan már a Könyvfesztiválra a Gabó SFF gondozásában. Az Irha és bőr egy elég furcsa jelenségből indul ki: egy világméretű folyamat hatására az állatok bebábozódhatnak, akár a hernyók, és változó mértékben emberivé alakulnak. Az új élőlények között vannak torzak, beszédképtelenek, végtagok nélkül kifejlettek, de szinte tökéletesen emberiek is. Az új fajzatok megjelenése alapvetően rendezi át a földi viszonyokat, hiszen nekik is be kell illeszkedniük valahogy. A történet egy alternatív jelenben fog játszódni és három főszereplője lesz: Kirill, egy őzből átalakult lény, a fiatal Pilar, aki próbálja megtanulni az új világot, amibe csöppent, és August, a kommunikációs szakember, aki a jogokért küzdő kampányban vesz részt. 

kenliu.jpg4. Ken Liu (szerk.): Láthatatlan bolygók 

Tavaly már megjelent magyarul Ken Liu egyik novelláskötete, a Papírsereglet és más történetek. Akkor azt írtuk róla, hogy „a nemzetközi sci-fi szcéna sztárjaként is aposztrofált, Nebula-, Hugo- és World Fantasy-díjas szerző tizenöt, különböző műfajú novellájában mesterien rétegezi egymásra a japán és kínai mitológiát és történelmet, a transzhumanizmust, a mágikus realizmust és a steampunkot.“ Az idén megjelenő kötet is kapcsolódik majd a kínai sci-fi-hez, bár ennek nem szerzője, hanem szerkesztője volt Ken Liu. Az Agave valamikor tavasszal fogja megjelentetni a Láthatatlan bolygók című antológiát, amely novellákat és esszéket fog tartalmazni. De benne lesz Hao Jingfang Hugo-díjas regénye, a Folding Beijing is.

5. Neil Gaiman: Sandman sandman.jpg

10 évvel ezelőtt a Cartaphilus már elkezdte kiadni Neil Gaiman híres képregénysorozatát, a Sandmant, akkor végül négy rész jelent meg belőle. Az angolszász képregénytörténet mérföldkövének számító World Fantasy-díjas történet idén a Fumaxnál fog megjelenni. A sorozat főszereplője Sandman, az álom ember alakú istene. Ahogy annak idején írtuk, arról szól, hogy „1916-ban félbolond angol okkultisták egy csoportja meg akarja idézni a Halált, de csak egy kékhajú, pucér fickót, az Álmok hercegét (az angolszász mesékben az emberek szemébe homokot szóró Sandmant) sikerül foglyul ejteniük. 72 évvel később a rab kiszabadul, és vissza akarja szerezni az időközben ellopott cuccait: a John Constantine-hoz keveredett, homokkal teli tarsolyt, a pokol egyik démonánál lévő sisakját, és egy rubin holdkőt, amit Batmanék vettek el a DC-képregények tipikus, őrült szupergonoszától, a koponyaarcú Dr. Destinytől.“ A Sandman első kötete (közel 600 oldalban) a Könyvfesztiválra fog megjelenni. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.