Zuzanna és a világmindenség

barraban | 2013. január 20. |

A
Jacek Dukaj: Zuzanna és a világmindenség, Fordította: Mihályi Zsuzsa

Typotex Kiadó, 2012, 247 oldal, 2500 Ft,

ELSŐ MONDAT: „Aztán eszébe jut, hogy ismeri ezt a várost – az álmaiból.”

A lengyel származású szerző első sci-fi-írása kamaszkorában fogant Stanislaw Lem bűvöletében, azóta pedig irodalmi díjak sorát nyerte el. A Zuzanna és a világmindenség komplex mű, gondolatisága messze túllép a történetmesélő szórakoztató irodalom sémáin: Dukaj világértelmező, jövőkutató, és általános, az emberi fajt érintő morális kérdések boncolgatója.

A távolabbi jövőben a 18 éves Zuzanna Klajn, aki számára mi sem természetesebb, mint hogy elhunyt és még meg sem született családtagokkal kommunikál (a regény világában ez a realitás), egy amulettet kap eltűnt édesapjától, akiről úgy tudta, réges-rég meghalt. A lány az ékszerrel a nyakában a titok nyomába ered, és hamarosan ráébred, apja a titokzatos Werner Intézet munkatársa volt, amelynek felkutatása közben Zuzanna egy rejtélyes városra bukkan... Dukaj a technológia fejlődésének kérdéseit, az emberi kapcsolatok ennek következtében történő változásait veszi górcső alá, és emeli már-már filozófiai szintre. Közben azon is eltöpreng, hogy az amerikai tömegfilmáradat hogyan emel normává viselkedést, nyelvet (Zuzannának a körülötte pezsgő történésekről gyakran filmcímek jutnak eszébe, vagy úgy viselkedik, olyan mozdulatokat tesz, mintha egy hollywoodi film szereplője lenne: nem beszélve Semmitmondó nyomozóról, aki „fogantatása előtt régi filmeket nézett”, és Raymond Chandler mintájára alkotta meg önmagát). Ez csak néhány tetszőlegesen kiemelt komponens Dukaj sűrű szövésű regényéből: olvasása nem könnyű feladat, de aki veszi a fáradtságot, katartikus élményben részesülhet. 

A cikk a Könyves Magazin 5. számában jelent meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.