Változás nélküli történetek

verespalne | 2012. augusztus 28. |

B+

Dunajcsik Mátyás: Balbec Beach

Libri könyvkiadó, Budapest, 2012, 264 oldal, 2542 Ft

Előrebocsátom, hogy végtelenül egyszerű olvasó vagyok, ezért Dunajcsik Mátyásról korábban elég keveset tudtam, körülbelül annyit, hogy a Bródy Sándor-díjas fiatal költő előbb a Magvető szerkesztője lett, majd Sárközy Bencével közösen távoztak a kiadótól, hogy megvalósítsák saját terveiket. Ebből a projektből lett a Libri Kiadó, ő pedig szépirodalmi főszerkesztő, így máris elég pikáns, hogy épp ennek a kiadónak a gondozásában jelenik meg Dunajcsik Mátyás első prózai munkája. Ennek megfelelő malíciával vettem kézbe az egyébként impozánsan kivitelezett könyvet, amely aztán kétszer is megbosszulta a rosszindulatomat: kétszer is továbbutaztam véletlenül, annyira belemerültem a könyv olvasásába. Ilyen élményre egyáltalán nem számítottam: de a Tizenhárom távoli történet alcímet viselő Balbec Beach ideális nyári olvasmány, érdekes, szépen megírt, szinte nem is kapcsolódó történetek füzére.

Az alapos olvasó (aki nem én vagyok), azt is tudta volna, hogy ezeknek a történeteknek a nagy része (a 13 történetből konkrétan 11) korábban már megjelent irodalmi folyóiratokban, és mai napig fellelhetőek online (lásd a cikk végén a linkeket) így a könyv a két új történet mellett a kötetbe rendezés aktusát és Plinio Ávila grafikáit tudja újdonságként felmutatni. A grafikák is csak részben újak, nagy részük A Berlin alatt a föld projekthez készült: a használt metrójegyeken lévő grafikákhoz Dunajcsik írt kísérőszöveget: a kiállítás négy nyelvű könyv formájában is megjelent korábban. Így még ellentmondásosabb a kiadó egyik vezetőjének első prózai kötete, de el kell ismerni, a bekerült szövegek valóban erős, jó novellák: csak éppen régiek.

A Balbec Beach valóban szép könyv, jó minőségű papíron, igényes kötésben, a külső borító sejtelmes fotója (Eva Tomei: Trouville, Normandia) jól illik a beltartalomhoz, és azt levéve is szép kék könyvecskét cipelhetünk magunkkal. A felkészült olvasó azt is tudta volna, hogy Dunajcsik megszállottja Proustnak (a témával foglalkozó blogja) Thomas Mann-nak és Velencének is, így nem csodálkozott volna egyáltalán, hogy ezek a motívumok ismétlődnek az egymáshoz egyébként nem kapcsolódó szövegekben. Azt viszont tényleg tudtam, hogy szokott fordítani franciából, így a Szex és irodalom-ban, ahol a kiadó vezetője és a műfordító vitáznak egy pornogáf francia regényről, teljesen egyértelműek voltak az önéletrajzi elemek, és szintén könnyen felismerhető volt a melegségét egyébként nyíltan vállaló Dunajcsik a Szlovák tangó “magyar költő” figurájában.

dunajcsik_portrc3a902.jpg

Tizenhárom távoli történet - de valahogy mégis egységet képeznek, ha egymás után olvassuk őket. Sztori szinten nem kapcsolódik a nagymama lábának preparálása, a férfikupiban befőttesüvegbe gyűjtött Duna-vízhez és a gömbtévét is egy másik világban küldte a nagybácsi. A motívumok azonban mégiscsak összetartanak: Dunajcsik visszatérő témája az alkotással való küszködés, a műalkotás témájának keresése; a régi történetek, a múlt feltárása, megértése; a jelentéstulajdonítás, mi mit jelentett és miért azt jelenti még ma is - ezek az örök kérdések jelennek meg egy-egy történetben. Közben végtelenül referenciális a szöveg: a kötet csúcspontját jelentő Elefánt a Blaha Lujza téri Jelen Bisztóban játszódik, és egy hússal foglalkozó művészről szól, miközben egy hússal foglalkozó művésznek (a zseniális Szöllősi Gézának) van ajánlva, de a Csendes Létteremben kezdődő A láthatatlan Budapest helyszínei is tökéletesen beazonosíthatók. A tizenhárom történetből A Berlin alatt a föld lóg ki leginkább: a grafikákhoz társított rövid szövegek már-már szabadversszerűek, így nem tudják kirajzolni a bonyolult, szétfolyó történetet az apját elvesztő fiúról. Ettől az egy bakitól eltekintve a Balbec beach szövegei erősek, hatásosak, és jól megírtak - talán a szépelgés az egyetlen vád, amit felhozhatnánk ellene, de igazság szerint engem nem zavart a megformáltsággal való játék sem, sőt pont ez a nyelvhasználat tudta felülírni a szöveg refernciáit és tudott létrehozni egy valószerűtlenül lebegő teret az elbeszélések köré.

A végén visszatérünk hozzám, az egyszerű olvasóhoz. Mert mi értelme van egy korábbi írásokat változtatás nélkül összegyűjtő novelláskötetnek, ha nem az, hogy a magasirodalom folyóiratos- felolvasós elefántcsonttornyából elhozza a szövegeket a könyvesboltok egyszerű, történetre éhes népének. Márpedig nálam a Balbec Beach jól megfelelt, képet kaptam egy pályakezdő prózaíróról, hogy milyen témák (magaskultúra, homoszexualitás, város) és milyen szövegszerkesztések (valószerűtlen álomszerűség, túldíszítettség és referencialitás) érdeklik, miben gondolkodik. Én befizetnék egy regényre is. 

Olvasd el a Dunajcsik Mátyás Balbec Beach-ben szereplő novelláit!

Elefánt

A láthatatlan Budapest

Szex és irodalom, a műfordító hosszú napja

Átkelés a lidón

Szlovák tangó

Apám könyvtára

Formalin

Szerb Anta megkísértése

Piccolo nivico

Marcel Proust: Emlékeim Sigmund Freudról

Dunajcsik Mátyás kapcsolódó blogja

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!