Üveggyöngyöt a jónépnek, avagy gyászos karnevál az usztasák sújtotta Zágrábban

.konyvesblog. | 2011. február 21. |

B
Miljenko Jergović: Ruta Tannenbaum

Fordította: Kollár Árpád

L’Harmattan Könyvkiadó, 2009, 282 oldal, 2800 forint

 

Ritka az a könyv, aminek a fülszövege ilyen elszántan vezeti félre az olvasót, és amit még az utószavában is mentegetni kell – az ilyesmi valamiért azt sugallja, még a megfelelő helyen állók sem biztosak abban, miért is kellett kiadni. Magam sem tudom, mi lehetett a kiadó célja a könyv megjelentetésével. Persze van benne elég a magyaroknak oly kedves Monarchia-nosztalgiával kevert macskajajos-babonás balkáni karneválból - de azt csak keveseknek jut eszébe megnézni, mi is zajlik Zágrábban valójában. Márpedig a boszniai szerző ha valamit, hát kedélyes képet éppen nem fest a lakhelyéül szolgáló horvát fővárosról.

A történeti kalandozások jó száz évet ölelnek fel, de csúcs-, és egyszerre mélypontjuk a harmincas évekre esik. Két család ellentétes irányba haladó történetét követjük végig egy zágrábi bérházban, az alagsori horvát váltókezelő vérvonalának megszakadásától az emeleti módosabb zsidók végnapjaiig. A városban mintha csak a legalantasabb csőcselék maradt volna az osztrák-magyarok után: zsidókat gyűlölő keresztények és a zsidókat még náluk is jobban gyűlölő zsidók, nemességet színlelő prolik és olcsó ripacsok, akik csak azért nem adják el a lelküket is, mert az nekik sosem volt. Nemhogy lelki mélység, de még csak valami sekélyes tartás sincs a szereplőkben, nem pusztán gyarlók, de egyszerűen számítóan aljasok, függetlenül attól, a Száva melyik partján és a ház melyik szintjén juttatott nekik helyet a sors vagy az aktuálpolitika. Egyszerűek, mert a szerző bántóan leegyszerűsítette őket sztereotip melankólikusokra, hisztérikákra, agg zsidókra, primadonnákra és piti gazemberekre. A szereplőknek látszó árnyak így önmagukat és másokat is minduntalan megtévesztő, magatehetetlen bábként menetelnek a végzetükbe. A trükkel, hogy egy gyerekszínész holocaust-tragédiájának álcázzák a mindennapi csalárdságok láncát, a szerző és tettestársai is beállnak ebbe a sorba. Mert bármit is várna az olvasó, se Ruta Tannenbaumról, se a mintájául szolgáló Lea Deutschról nem tudunk meg túl sokat, pedig „a horvát Shirley Temple” valószínűleg nem azt érdemli, hogy szeszélyes, gőgös fruskaként őrizze a kollektív emlékezet. Mert ebben a kötetben épp a címszereplő alakja az egyik leghiteltelenebb.

A könyv úgy válik végzetesen vontatottá, hogy közben csodálatos gördülékenységgel és nyelvi kunsztokkal halmozza a szálakat és a tagadhatatlanul szórakoztató anekdotákat. Az egész valahogy mégis rézdrótra fűzött üveggyöngynek bizonyul, amolyan strandon vásárolt bizsunak, amit otthoni magányunkban csalódottan méregetünk: ennyi? Akinek viszont kedvére vannak az ilyen kétségtelenül leegyszerűsített, gyakran karikaturisztikus, de tarka tablók négy csibéből főzött levesekkel, a fia szombati vízbefúlását tétlenül szemlélő rabbival, tetszhalott adósokkal, Lehár-dalokkal, meg vaskos déli átkokkal, akár nagyon jól is szórakozhat. Amitől tömegében megcsömörlünk, pillanatonként akár még örömet is okozhat.

 

- jakotako -

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!