Tóth Krisztina novellái a hatalmi elnyomás törésvonalait mutatják be

.konyvesblog. | 2019. június 06. |

tothk.jpg

„Minden lakás másik történet" – mondja Tóth Krisztina novellájának elbeszélője, miközben saját egykori otthonát keresi. Mindegyik lakás emlékezteti rá valamennyire, de egyik sem lehet ugyanaz. Minden boldogtalan lakás a maga módján az. Ilyenek a könyv katartikus történetei is, amelyek a korábbi műveknél élesebben mutatják meg a hatalmi elnyomás törésvonalait, az alárendeltség, a kirekesztettség stigmáit, az erőszak állomásait. 

Tóth Krisztina: Fehér farkas

Magvető Könyvkiadó, 2019, 132 oldal, 3499 HUF

 

Rendszerint névtelen hősei ismerősek, mellettünk toporognak a liftben, mögöttünk loholnak a lépcsőházban. Felfigyelünk rájuk, ők pedig elkezdenek beszélni: egykor volt otthonokról, bizarr találkozásokról, évtizedes talányokról, kapcsolatokat szétfeszítő titkokról. Hogy egy lerobbant autó, egy rossz pillanatban megtett mozdulat, egy elveszettnek hitt táska, egy véletlen megváltoztat mindent. Pontosabban: megváltozott már minden, de csak most vesszük észre. A Fehér farkas olvasója is ezt kezdi érezni.

Margó. A Fehér farkas bemutatója a Margó Irodalmi Fesztiválon lesz, a szerzővel Szilasi László beszélget. Mikor? Június 12-én 19.00-kor. Hol? A PIM udvarán. Részletek erre>> Tóth Krisztinának több történetéből kisfilm is készült, amelyeket szintén meg lehet nézni a Margón. Mikor? Június 16-án 19:30-kor. Hol? A PIM Dísztermében. Részletek ITT>>

Mások életébe pillantunk be, de a szövegek tükrében magunkra, a bennünk élő idegenre is ráismerünk.

Olvass bele: 

Toth Krisztina Feher Farkas Reszlet 3 Konyves by konyvesblog on Scribd