Greta Thunberg az a kamasz, akit nem lehet betuszkolni egyetlen skatulyába se

.konyvesblog. | 2019. október 29. |

Forrás: Greta Thunberg/Facebook

Greta Thunberg jelenleg a világ legbefolyásosabb tinédzsere – írtuk róla korábban, akinek jelenleg két könyve is elérhető magyarul. Az egyik kimondottan a gyerekekhez szól (ez a Pagonynál jelent meg A jövőnk most kezdődik címmel), amely feleleveníti a svéd kamasz aktivista útját, egyúttal pedig a klímaváltozás okait és mechanizmusait elemzi. A másik kötet az Ég a házunk, amely Magyarországon a Corvina gondozásában jelent meg, és amelyet Greta Thunberg egész családja jegyez. Ez a kötet, Thunberg korábbi bejegyzése szerint arról is szól, hogy a testvérével hogyan alakították a szüleik gondolkodásmódját, különösen, ami az éghajlatváltozást illeti. Thunberg szülei ugyanis kezdetben nem voltak elragadtatva attól, hogy a lányuk sztrájkolni fog, sőt, közölték vele, hogy egyáltalán nem is támogatják. Thunberg ettől függetlenül 2018 augusztusában elkezdte tiltakozó akcióját a svéd parlament épülete előtt, a története pedig innentől kezdve eléggé ismert és dokumentált.

Erre a könyvre még Greta Thunberg is elégedetten csettintene

Illusztráció: Gévai Csilla (kép forrása)Hogyan magyarázzuk el egy gyereknek, mi az a túlnépesedés, az ökológiai lábnyom, a környezetszennyezés? Nyilván már egy óvodásnak is el lehet mondani a saját szavaival, és olyan példákkal, amelyek az ő kis életében is relevánsak, de mi a helyzet a nagyobb...

Thunbergnek ugyanakkor amennyi rajongója van, legalább annyi ellendrukkere is, amivel saját bevallása szerint ő maga is tisztában van. Azt ugyanakkor tagadja, hogy bárki fizetné vagy felhasználná őt, és azt állítja: nem áll mögötte senki, csak saját maga. Teljesen független és csak saját magát képviseli. Régebben még a szüleitől is nagyon távol állt a klímavédelemmel kapcsolatos aktivitás – ő volt az, aki felhívta rá a figyelmüket. Egy korábbi bejegyzésében azt írta, még sosem találkozott egyetlen olyan klímaaktivistával sem, aki a pénzért harcolt volna az éghajlat védelméért, és magát az elképzelést is teljes egészében abszurdnak nevezte. Thunberg amúgy jelenleg Kanadában tartózkodik, és néhány napja Vancouverben több ezres tömeg előtt mondott beszédet.