A modoros Bond visszavág

-Szűcs Gyula- | 2010. január 09. |

A-
Kerékgyártó István:
Trüffel Milán avagy Egy kalandor élete

Kalligram kiadó, 2009, 345 oldal, 2990 Ft.

 

Mit kapunk, ha összegyúrjuk az Esti Kornél-novellák kávéházi hangulatát egy Arséne Lupin-hasonmás, szélhámos magyar dzsentrivel, meg némi kártyázós-nőfalós James Bond-allűrrel? 2009 egyik legjobb kalandregényét, ponyva és magaskultúra találkozását a XIX. századi Nagykörúton.

"Most végre megismered az igazi kortárs irodalmat" - ezzel kaptam meg a regényt, egyből arra gondoltam, ez a Trüffel Milán-cucc valami köldöknézegetős, burjánzóan túlírt, olvashatatlan katyvasz lesz, nyakonöntve némi magyarkodással meg Monarchia-nosztalgiával. Aztán rákerestem Kerékgyártó Istvánra a neten és még jobban beparáztam: kevés rosszabb van a világon a grafomániás filozófusnál.

Pozitívan csalódtam: a Trüffel Milán igazi nagyvárosi, modern mese, ami a borgőzös Krúdy- és Cholnoky-regények legszebb hagományait követi. Ez a könyv villamoson ugyanúgy olvastatja magát, mint a klotyón, a fotelban vagy az ágyban, utoljára talán Csaplár Vilmos Igazságos Kádár Jánosát imádtam ennyire.

Főhősünk egy világcsavargó magyar szélhámos, a címbéli Trüffel Milán, aki őszülő halántékú, ötvenes argentín úrként (Ulio Milanus de Alvear nevére kiállított hamis útlevéllel) rendezgeti az emlékiratait a Philadelphia kávéházban, a 30-as évek Budapestjén. Életútja az első pillanattól kezdve izgalmas és kacskaringós: a tabáni borozók és éttermek konyháitól egy vándorcirkusszal eltöltött serdülőkoron át jutunk el az első nagy szerelemig. És az imádott nővel elkövetett sorsfordító betörésig, ami előbb életunt börtönlakót, utóbb profi szélhámost és hamiskártyást farag Trüffel Milánból.

Ahogy haladunk előre a történetben, a tét is egyre emelkedik: a Mérleg utcai titkos játékbarlang után főhősünk már Bécsben, Prágában, Párizsban, New Yorkban és Argentínában is becsapott milliomosok és felbérelt detektívek elől menekül, miközben james bond-i eleganciával issza a legjobb borokat és csábítja el a legszebb nőket.

Kerékgyártó István nemcsak a XIX. századi kaszinós-világcsavargós milliő felidézésében profi, feszültségteremtésben is kegyetlenül erős: Trüffel visszaemlékezéseivel párhuzamosan ugyanis rendőrségi jelentéseket olvashatunk (a lelkes besúgók nyomozati szempontból abszolút érdektelen levelei fájdalmasan viccesek, és már egy későbbi rezsim hangulatát vetítik előre). Ezek már-már Sherlock Holmes és Moriarty professzor csatáját idézve mutatják be, hogyan próbál túljárni a rendőrség a századelő legszimpatikusabb úri csirkefogójának eszén. És ahogy Sherlock Holmes-történetből is több tucat készült, Kerékgyártónak sem szabad megállnia egyetlen kosztümös szélhámosregénynél!