Mesék összkerékmeghajtású gyerekeknek

barb | 2010. december 21. |

A-
Autósmesék mai mesemondóktól

Pozsonyi Pagony, 2010, 96 oldal, 2308 Ft

 

Egyes kisfiúkat csak azzal az ígérettel lehet végre ágyba varázsolni, ha azt ígérjük, hogy ma öreg buszról, helikopterről vagy Trabantról fogunk mesélni. Ám az egész napos katonásdi, rendőrösdi és tűzoltósdi után előfordulhat, hogy már nem megy olyan könnyen a fejből mesélés. Ezekre az esetekre tökéletes a Pozsonyi Pagony Autósmesék című kiadványa.

A kortárs írók meséiből válogatott kötet 14 mesét tartalmaz, garantáltan járműfanatikus kisfiúknak kitalálva. Van benne minden, aminek kereke van: locsolókocsi, oldsmobil, buherajárgány, szocialista autó; és minden, aminek lelke van: óriás, Kisvakond, kedves, öreg bácsi, na meg egy rakás, a sajátunkhoz hasonló, édesen álmodozó kiskölök.

A szerzők között pedig klasszikusok, mint a címadó mesét jegyző Mosonyi Aliz és Békés Pál, jónéhány gyerekkedvenc, mint Berg Judit, Finy Petra, Lackfi János, és néhány új szerző, mint például Czigány Zoltán, akinek nevét eddig csak tévés rendezőként ismerhettük. Az ő meséje lett például a mi családunk kedvence, a KUK – 055-ös rendszámú kukásautóról, aki girbe-gurba útvonalán hasába öntött szemétből minden reggel elrejtette azt, ami még használható valamire.

Az Autósmesék között van persze néhány gyengébb darab is, de felteszem, csak amiatt, hogy ahogy az már csak lenni szokott, nem a meséket gyűjtötték egybe, hanem a szerzőket kérték fel egy-egy tematikába illő történet megírására. De igazából még ez sem olyan nagy baj, mivel ha a mese éppen unalmas vagy giccses is, a rajzok simán elviszik azt a néhány oldalt. Rubik Anna kedvesen hóbortos, meghatóan aranyos, és még merészségében is klasszikus illusztrációi nálunk legalábbis még erre is képesek voltak.

A Pozsonyi Pagony kötete csak két dologra nem alkalmas: a., csak ez alapján megítélni a kortárs meseírókat b., kislányokat álomba ringatni vele. Ha ez menni fog, nyugodtan tegyük a kiságy mellé agyzsibbasztóbb napokra.